Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Νοε-2017 10:15

  Χορός προσλήψεων στους ΟΤΑ με πρωτοβουλία Σκουρλέτη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Χορός προσλήψεων στους ΟΤΑ με πρωτοβουλία Σκουρλέτη

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:23

  Σε ράλι προσέλκυσης ψήφων έχει αποδυθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, φροντίζοντας να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  Όπως σημειώνει η "Καθημερινή", μόλις χθες με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο κ. Σκουρλέτης ανέβασε τον αριθμό των προσλήψεων μόνιμων υπαλλήλων στην καθαριότητα των δήμων στις 8.800.

  Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των δανειστών και να μην προσμετρηθούν οι συγκεκριμένες προσλήψεις στο πλαίσιο των περιορισμών που καθορίζει το μνημόνιο, υποστηρίζει ότι το κόστος θα καλυφθεί από ανταποδοτικές υπηρεσίες και άρα δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Επιχείρημα που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν χωρίς όμως να το δεχθούν οι θεσμοί.

  Προσέγγιση των δημάρχων από Σκουρλέτη

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως, μετά την ανοιχτή σύγκρουση του υπουργού Εσωτερικών με εκπροσώπους των θεσμικών οργανώσεων της Αυτοδιοίκησης, όπως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), εδώ και πολλούς μήνες έχει ξεκινήσει κατ' ιδίαν συναντήσεις με δημάρχους ανά την Ελλάδα, τους οποίους είτε δέχεται στο γραφείο του είτε μεταβαίνει στην περιοχή τους.

  "Με την απλή αναλογική σε κάθε ψηφοφορία θα γίνεται παζάρι"

  Εν τω μεταξύ, την άποψή του για την αναμόρφωση του "Καλλικράτη" και την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως το εκλογικό σύστημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στην ίδια εφημερίδα.

  "Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι αυτοκτονία. Θα φέρει την την απόλυτη ακυβερνησία στους δήμους. Σε κάθε ψηφοφορία για το παραμικρό θα γίνεται παζάρι", δηλώνει.

  ΟΤΑ: Μειώνονται τα έσοδα από τέλη αυξάνονται οι προσλήψεις

  Όπως είχε αναφέρει και το Capital.gr, αναθεωρήθηκαν, σε σχέση με το τι προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δύο βασικά σκέλη του προϋπολογισμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού (δηλαδή των δήμων και των περιφερειών) για το 2018.

  Τα σκέλη αυτά είναι τα έσοδα από δημοτικά τέλη και το άλλο οι δαπάνες για τις αμοιβές προσωπικού.

  Ενώ το Μεσοπρόθεσμο το οποίο πέρασε η κυβέρνηση μόλις τον περασμένο Μάιο προέβλεπε έσοδα από τέλη ύψους 1,196 δισ. ευρώ για το 2018, η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2018 που δημοσιεύτηκε χθες προβλέπει πως τα έσοδα αυτά θα φτάσουν μόλις τα 1,079 δισ. ευρώ. Δηλαδή θα είναι 117 εκατ. ευρώ ή 9,9% λιγότερα.

  Την ίδια στιγμή, όμως, η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2018 αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για τις δαπάνες για αμοιβές προσωπικού σε σχέση με εκείνες του Μεσοπρόθεσμου.

  Συγκεκριμένα προβλέπονται δαπάνες ύψους 2,348 δισ. ευρώ. Αντίθετα στο Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου 2017 οι δαπάνες αυτές για το 2018 προβλέπονταν στα 2,280 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 68 εκατ. ευρώ ή 2,8%.

  Όπως η ίδια η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρει για το 2018 "το ισοζύγιο, σε δημοσιονομική βάση, του ενοποιημένου προϋπολογισμού των ΟΤΑ προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 342 εκατ. ευρώ το 2018, μειωμένο κατά 56 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ΜΠΔΣ 2018-2021.

  Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις μειωμένες μεταβιβάσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, στα μειωμένα λοιπά έσοδα και στις αυξημένες αμοιβές προσωπικού, λόγω των νέων προσλήψεων, του κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, καθώς και της ένταξης νομικών προσώπων των ΟΤΑ στο μητρώο φορέων Γενικής Κυβέρνησης".

  Διαβάστε ακόμα:

  - ΟΤΑ: Μειώνονται τα έσοδα από τέλη αυξάνονται οι προσλήψεις

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων