Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Νοε-2017 08:51

  Τσίπρας: Για πρώτη φορά πιστεύω πως δεν είναι όνειρο η έξοδος από τα μνημόνια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τσίπρας: Για πρώτη φορά πιστεύω πως δεν είναι όνειρο η έξοδος από τα μνημόνια

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:01

  Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι η "περιπέτεια" της Ελλάδας θα λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018. "Για πρώτη φορά πιστεύω ότι δεν αποτελεί πλέον όνειρο" δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα Le Figaro.

  Η Ελλάδα πλήρωσε ένα πολύ βαρύ τίμημα στην ευρωπαϊκή κρίση και ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα, υποβλήθηκε σε μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια. Έγιναν πολλά λάθη, τόσο από την ελληνική, όσο και από την ευρωπαϊκή πλευρά. Και αυτό το πληρώσαμε πολύ ακριβά, είπε.

  "Όταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο 2015 με τη βούληση του λαού, επρόκειτο για μία καθαρή εντολή αλλαγής κατεύθυνσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θυμάστε πόσο δύσκολες ήταν οι διαπραγματεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ορισμένοι θεωρούσαν ότι οι Έλληνες έπρεπε να τιμωρηθούν. Όμως, κατορθώσαμε να αποφύγουμε το χειρότερο και να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Αποφύγαμε συλλογικά τις διαιρέσεις στην Ευρώπη και παραμερίσαμε εκείνους που προετοίμαζαν αυτού του είδους το σενάριο. Δύο χρόνια μετά, η ανάπτυξη επιστρέφει, στο 2% το 2017, και για το 2018 οι προβλέψεις την ανεβάζουν στο 2,5%. Περιορίσαμε τις κοινωνικές αδικίες. Και εργαζόμαστε σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και όλες τις ενεργές ελληνικές δυνάμεις ώστε αυτή η "περιπέτεια" να λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018. Για πρώτη φορά, πιστεύω ότι δεν αποτελεί πλέον όνειρο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Αναφερόμενος στην Ευρώπη δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστική για τους νέους, να προτείνει προγράμματα. "Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γίνουν περισσότερο δημοκρατικοί. Δεν μπορούμε πλέον να λαμβάνουμε όλες τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα φόρουμ συζητήσεων τεχνοκρατών ή πολιτικών ηγετών, όπου στο τέλος αυτός που έχει την περισσότερη ισχύ, την μεγαλύτερη πειθώ επιβάλλει την απόφασή του, δηλαδή, ας μην κρυβόμαστε, η Γερμανία.

  "Έχουμε επίσης το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με τον σωβινισμό και τον εθνικισμό. Πρέπει να προστατεύσουμε, αλλά ταυτόχρονα και να μοιραστούμε, τις κυριαρχίες μας" εξήγησε.

  Εστιάζοντας στον τομέα των επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι υπήρξε αύξηση 160% των ξένων άμεσων επενδύσεων το 2016, και αύξηση 170% το α' εξάμηνο του 2017. "Ξεπεράσαμε την 5ετία της αποεπένδυσης, είμαστε σε πολύ θετική τροχιά", συμπέρανε. Ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: "Η Ευρώπη χρειάζεται οικονομική σύγκλιση, κοινωνική συνοχή, ασφάλεια, σταθερότητα. Για αυτό η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα, για αυτό η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη".
   
  "Η Ελλάδα είναι ευκαιρία"

   
  Ερωτηθείς για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει πλέον η Ελλάδα, αλλά και για την αυξημένη παρουσία κινεζικών συμφερόντων τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τσίπρας απάντησε: Όπως στη φύση έτσι και στην οικονομία, το κενό καλύπτεται. Και, "τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα ήταν για την Ευρώπη, αξιολόγηση, τιμωρία και λιτότητα. Για άλλους ήταν ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, οι Κινέζοι άρπαξαν την ευκαιρία και όποιος παίρνει ρίσκα, πετυχαίνει".
   
  Παράλληλα αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα την περίοδο αυτή, σε συνδυασμό όμως με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως:

  -Είναι χώρα του ευρώ.
  -Είναι στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
  -Διαθέτει δυναμικό ανθρώπινο κεφάλαιο.
   
  Εν κατακλείδι, "η Ελλάδα είναι ευκαιρία. Αν δεν το αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι, θα το αντιληφθούν κάποιοι άλλοι", σημείωσε, ενώ εξήρε πάντως το γαλλικό ενδιαφέρον για επενδύσεις. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητά του ότι σύντομα θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις για νέες συμφωνίες. Ο μεγάλος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ξανακερδίσει την εργασία και για αυτό, "χρειαζόμαστε επενδύσεις", είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ωστόσο ότι άλλο πράγμα η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και άλλο, η τήρηση της νομιμότητας. Μεγάλες μεταρρυθμίσεις συντελούνται εξάλλου στο Δημόσιο με τη συνδρομή της γαλλικής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει για το πλήγμα κατά των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Έτσι, δεν θα χρειάζεται πια ο επενδυτής να κάνει αυτό που έκανε για πολλά χρόνια, να δίνει δηλαδή χρήματα κάτω από το τραπέζι.
   
  "Κοινές ελπίδες και όραμα με τον Εμ. Μακρόν"
   
  Για τις σχέσεις του με τον Γάλλο Πρόεδρο με τον οποίον συναντάται σήμερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως έχει μια "διαρκή και πολύ ουσιαστική επικοινωνία", χωρίς να κρύψει και τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχουν οι δύο ηγέτες. Θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ιδέας είναι ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη ανέφερε, όμως οι ομιλίες Μακρόν-Τσίπρα στην Πνύκα είχαν πολύ περισσότερα κοινά σημεία από όσα θα ανέμενε κανείς, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας. Και η παρουσία του Γάλλου Προέδρου είναι μια ευκαιρία για "να σπρώξουμε όλοι μαζί (…) στην κατεύθυνση εμβάθυνσης της πολιτικής ενότητας της Ευρώπης".
   
  Ωστόσο, "μοιραζόμαστε κοινές ελπίδες, κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης", συνεχίζοντας έτσι και "τη μακρά παράδοση καλής συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης των δύο χωρών". Το κοινό όραμα για μια πιο ελκυστική Ευρώπη, ιδίως για τη νέα γενιά. "Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αν δεν κάνουμε γενναία βήματα", για παράδειγμα στην εκδημοκρατικοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών, σημείωσε και συνέχισε: "Πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις με διαφάνεια, όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι φόρουμ συζήτησης ηγετών και τεχνοκρατών, που στο τέλος γίνεται πάντα αυτό που θέλει ο ισχυρός, αυτός που έχει την οικονομική ηγεμονία, δηλαδή η Γερμανία". Ακόμη, οι δύο ηγέτες, συνέχισε ο πρωθυπουργός, μοιράζονται το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με την ανάδυση εθνικισμών και σοβινισμών.
   
   
  "Μεγαλύτερη γενναιότητα" να δείξουν οι εταίροι για το χρέος

   
   
  Για το χρέος σημείωσε ότι Ελλάδα και πιστωτές το βλέπουν πια και μέσα από μια άλλη οπτική γωνία, όχι μόνο στη σχέση του ως προς το ΑΕΠ, αλλά και ως δυνατότητα αποπληρωμής. Μάλιστα, η γαλλική πρόταση το συνδέει με την προοπτική ανάπτυξης. Δημιουργείται έτσι η αίσθηση ότι "οι εταίροι μας θα είναι σύμμαχοι στο κοινό σκοπό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας". Αλλά, "τα μέτρα (σ.σ. για την ελάφρυνση του χρέους) πρέπει να αποσαφηνιστούν το επόμενο διάστημα" και οι εταίροι πρέπει να επιδείξουν "μεγαλύτερη γενναιότητα". Στην αντιπαράθεση ΔΝΤ και Ευρώπης "θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η καλή θέληση", με μια λύση που δεν θα ανατρέπει την ομαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα δίνει προοπτική ασφάλειας για τα επόμενα χρόνια.
   
  Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πλήρωσαν πολύ βαρύ το τίμημα μιας ευρωπαϊκής κρίσης και τις λανθασμένες συνταγές για την αντιμετώπισή της. "Επτά χρόνια είναι πάρα πολλά και οι θυσίες του ελληνικού λαού πάρα πολύ μεγάλες", σημείωσε με έμφαση, ενώ αναφέρθηκε και στην τιμωρητική διάθεση κάποιων κατά το α' εξάμηνο του 2015. "Καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, διασώσαμε την παρουσία της χώρας μέσα στο σκληρό πυρήνα του ευρώ. Αποφύγαμε λογικές διαιρέσεων που κάποιοι είχαν ετοιμάσει. Καταφέραμε μια προσαρμογή πολύ πιο ομαλή" εν συγκρίσει με εκείνην τα πρώτα πέντε χρόνια.
   
   
  Όλο το βάρος της Ευρώπης πήρε η Ελλάδα στο προσφυγικό

   
   
  Στο προσφυγικό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα φορτώθηκε το βάρος όλης της Ευρώπης, ενώ χαρακτήρισε την ευρω-τουρκική συμφωνία, "δύσκολη αλλά αναγκαία". Δήλωσε περήφανος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα (πρόσβαση στην εκπαίδευση, περίθαλψη, σίτιση, στέγαση).
  Στα νησιά η κατάσταση δεν είναι το ίδιο καλή, λόγω της υπερσυσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός. Οι διαδικασίες για το άσυλο, χρονοβόρες, αλλά "προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του χειμώνα", π.χ. και μέσω ενοικίασης χώρων με πόρους της κυβέρνησης. Το πρόβλημα απαιτεί συνολική στρατηγική, πρόσθεσε.
   
  Ερωτηθείς, τέλος, για το αίτημα έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών και στο ενδεχόμενο να τού θέσει το ζήτημα ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τού εξηγήσει στην περίπτωση αυτή ότι στην Ελλάδα ως ευνομούμενη χώρα της Ε.Ε. ισχύει απολύτως η διάκριση των εξουσιών. "Στην Ελλάδα δεν αποφασίζω εγώ, η εκτελεστική εξουσία σε θέματα που είναι αρμοδιότητας της δικαστικής εξουσίας". Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, τέλος, ανέφερε ότι οι σχέσεις με τους γείτονες ήταν πάντοτε δύσκολες, αλλά η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, συνεργασίας, και μπορεί να προσδώσει θετικά όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στην προσπάθεια της Ευρώπης για εποικοδομητικό ρόλο στη διεθνή σφαίρα.

  Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων