Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Νοε-2017 09:11

  Ευ. Βενιζέλος: Η επενδυτική πανστρατιά το κλειδί, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:50

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Πριν την είσοδό του στην εκδήλωση του "Κύκλου Ιδεών", με θέμα τη Δικαιοσύνη και τις επενδύεις, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έσπευσε να σχολιάσει, με τρόπο άκρως δηκτικό, τη σημερινή βράβευση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Παρίσι.

  "Πρέπει να πω ότι εκτιμώ τη λεπτή γαλλική ειρωνεία. Πράγματι πρέπει να βραβευτεί ο κ. Τσίπρας γιατί γλιτώσαμε από την απόλυτη καταστροφή που ο ίδιος απείλησε να προκαλέσει το 2015. Εξακολουθούμε όμως πάντα να υφιστάμεθα τις βαριές συνέπειες της πολιτικής που ακολουθεί έκτοτε και η οποία δεν δίνει πραγματική προοπτική στην πραγματική οικονομία. Είμαστε στη στασιμοχρεοκοπία πάνω στην επιφάνεια του νερού. Δεν βυθιζόμαστε αλλά και δεν απογειωνόμαστε", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
   

  βενιζέλος


  Πέραν του κ. Βενιζέλου, στην εκδήλωση του "Κύκλου Ιδεών" για τη Δικαιοσύνη και τις επενδύσεις συμετείχαν οι κύριοι Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ, Βασίλης Σκουρής, Πρώην Πρόεδρος του ΔΕΕ, Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ και Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ. 

  Εντός της εκδήλωσης, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την "Ελλάδα μετά". Για την ανάγκη να υπάρξει ένα πραγματικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Για την επάνοδο στην κανονικότητα. Όπως, τόνισε, δε, αυτό το μείζον ζητούμενο δε μπορεί να επιτευχθεί με επιστροφή στη ρητορεία πριν την κρίση. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έμεινε αποκλειστικά στο πλάνο αυτό. Ανέδειξε την ανάγκη να έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας. Εστίασε στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές. Πρότεινε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και λύσεις. Και δεν παρέλειψε να βυθίσει το νούμερο ένα αφήγημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αυτό της περιλάλητης "καθαρής εξόδου" από τα μνημόνια, που ούτε λίγο ούτε πολύ το χαρακτήρισε ουτοπία.
   

  βενιζέλος


  "Είχαμε χθες την κατάθεση του προϋπολογισμού και προχθές τη συζήτηση για τη διανομή του λεγομένου υπερπλεονάσματος. Οι συζητήσεις είναι συνεχώς δημοσιονομικού χαρακτήρα. Το 2015 κάναμε μία μεγάλη οπισθοχώρηση. Δεν αξιοποιήσαμε τότε τη σταθεροποίηση τη δημοσιονομική που είχε επιτευχθεί για να ασχοληθούμε με την πραγματική οικονομία, τις επενδύσεις τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

  "Οι συζητήσεις είναι εγκλωβισμένες σε μία δημοσιονομική λογική συμβολικού κατά βάση επιπέδου. Επικοινωνιακού χαρακτήρα. Υποτίθεται ότι τώρα μπαίνουμε στο τελευταίο εξάμηνο του τρίτου μνημονίου και το ζητούμενο είναι η καθαρή έξοδος τον Αύγουστο του 2018. Μία εικονική έξοδος στο άγνωστο, χωρίς δίχτυ ασφαλείας, χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.  Με αυστηρούς όρους επιτήρησης που φτάνουν μέχρι την εξόφληση του 75% των δανείων. Η χώρα είναι έτοιμη να μπει σε ένα μνημόνιο μετά το μνημόνιο, χωρίς δάνειο. Η θεωρία του υπερπλεονάσματος είναι η δεύτερη μεγάλη βλάβη. Από το 2ο εξάμηνο του 2015 είμαστε εγκλωβισμένοι σε υπερπλεονάσματα. Έχουμε αφαιρέσει από την πραγματική οικονομία έξι δις, χωρίς να υπάρχει λόγος", επεσήμανε.

  βενιζέλος


  Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέδειξε το μέγιστο ζητούμενο. Και αυτό για την "Ελλάδα μετά" δεν είναι άλλο από την ανάγκη να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, μέσα από τη δημιουργία μίας επενδυτικής πανστρατιάς.

  "Το country risk είναι σύνθετη έννοια, περιλαμβάνει την πολιτική σταθερότητα. Τη νομισματική και τη χρηματοπιστωτική. Περιλαμβάνει βέβαια και την ασφάλεια δικαίου. Χωρίς αυτή δεν ξεπερνάς το country risk. Το μεγάλο πρόβλημα δεν το προκαλεί μόνο η νομοθεσία, αλλά και η νομολογία. Δε θα επιμείνω στα γνωστά προβλήματα της Δικαιοσύνης, όπως οι καθυστερήσεις. Αλλά περιγράφω τα συνήθη προβλήματα μίας επένδυσης. Το πρώτο είναι οι χρήσεις γης. Υπάρχει ανεπάρκεια κρατικού σχεδιασμού. Το δεύτερο ζήτημα είναι η κατάτμηση όλων των αδειοδοτικών διαδικασιών. Το τρίτο είναι πως πάντα είναι ανοιχτά προς διερεύνηση σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με το δίκαιο του ανταγωνισμού. Το τέταρτο είναι οι δημόσιες συμβάσεις. Μία επένδυση συναρτάται με το δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων. Το πέμπτο και καταλυτικό είναι οι φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Το έκτο είναι το πλέγμα αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και δανείων-πτωχευτικό δίκαιο και εταιρική διακυβέρνηση. Και πάνω από όλα έρχεται ο ποινικός έλεγχος. Για όλα αυτά και υπεράνω όλων αυτών. Είναι ποινικοποιημένη η όλη δραστηριότητα", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, στη διάρκεια της εκδήλωσης του "Κύκλου Ιδεών".
   

  κυκλος ιδεών εκδήλωση


  Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως τα προβλήματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ίδιο το Σύνταγμα. Και βεβαίως, όπως ανέφερε, οφείλονται και στις προβλέψεις του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου. Περνώντας, δε, πέρα και επάνω από την καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων, ο κ. Βενιζέλος έφερε σε πρώτο πλάνο τις προτάσεις για να κερδηθεί το στοίχημα των επενδύσεων.

  "Το πρώτο είναι οι ολοκληρωμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Εάν κάτι χρειαζόμαστε είναι μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του νομοθέτη και του δικαστή. Το δεύτερο είναι η απλούστευση και επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών. Το τρίτο είναι η οριοθέτηση του ποινικού ελέγχου. Το τέταρτο είναι αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πέμπτο είναι το ερώτημα εάν μπορούμε να εφαρμόσουμε εκ του νόμου εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών. Το έκτο είναι η μείωση του επιπέδου ελέγχου από ανεξάρτητες αρχές και ρυθμιστικές αρχές. Να συμπράττουν, δηλαδή. Το έβδομο είναι η εκλογίκευση των δικονομικών ρυθμίσεων. Και βέβαια η φιλοεπενδυτική νοοτροπία. Όλων", διεμήνυσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το μήνυμά του ήταν σαφές. Η χώρα βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες. Και το δέον γενέσθαι είναι να αποκτήσουμε ρυθμούς ανάπτυξης και να επανέλθουμε στην κανονικότητα".

  Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ, επεσήμανε πως το δίκαιο περιβάλλοντος είναι από τα δίκαια, όπου ο νομοθέτης έχει μεγάλο πλαίσιο για να δράσει. "Συμβαίνει στο φορολογικό δίκαιο. Δε συμβαίνει στο δίκαιο δημοσίων συμβάσεων", είπε. Ο κ. Μενουδάκος τόνισε πως επενδύσεις και περιβάλλον βρίσκονται σε σχέση ανταγωνιστική. "Οι κανόνες δικαίου λειτουργούν στο πλαίσιο μίας μεταβαλλόμενης πραγματικότητας…Στο θέμα της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, θεωρώ πως δεν πρέπει να αδυνατήσει η θεσμική θωράκιση του περιβάλλοντος…Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να παρέχεται η δυνατότητα άσκησης δραστηριοτήτων που συνεπάγεται περιβαλλοντικές βλάβες. Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να μετατραπεί σε οικολογική κρίση", σημείωσε και ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης ενός σαφούς σχεδίου και κανόνων δικαίου. "Μέχρι την προηγούμενη δεκαετία υπήρχε ανυπαρξία χωροταξικών σχεδίων. Τώρα έχουμε πολλά χωροταξικά σχέδια που το ένα διασταυρώνεται με το άλλο", είπε και εστίασε στα της δικαστικής διαδικασίας. "Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις.. Λίγοι μήνες εκκρεμοδικίας μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Ή να είναι καθοριστικοί για την εξέλιξη μίας υπόθεσης. Ιδανική λύση θα ήταν οι όποιες υποθέσεις να εκδικάζονται σε λίγους μήνες. Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Αλλά με τη σημερινή κατάσταση αυτό είναι ανεδαφικό", επεσήμανε.

  Ο Βασίλης Σκουρής, πρώην πρόεδρος του ΔΕΕ, ανέδειξε το συσχετισμό του ευρωπαϊκού ενωσιακού δικαίου με τις επενδύσεις. "Είναι σχέσεις που επιβάλουν πρόσθετες υποχρεώσεις", τόνισε.

  Ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ, εστίασε στην επιχειρηματικότητα και πώς η Δικαιοσύνη μπορεί να συμβάλει δημιουργώντας ή λύνοντας προβλήματα. "Η Ελλάδα βιώνει ακραίες δημοσιονομικές συνθήκες. Όλοι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια για την ανάπτυξη…Η χώρα οδεύει τον Αύγουστο του 2018 να τελειώσει το μνημόνιο. Πρέπει να τελειώσουν οι αξιολογήσεις…Δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν οι μεταρρυθμίσεις. Η πολιτική των υψηλών πλεονασμάτων, σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα, μας υποχρεώνουν να μείνουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Χωρίς ανάπτυξης και επενδύσεις, ο λογαριασμός δε βγαίνει. Πρέπει να θέσουμε τέρμα στον κύκλο της αποεπένδυσης", σημείωσε.  


   

  Ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, τόνισε πως η "Ελλάδα μετά" σημαίνει πως πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. "Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης, το επενδυτικό περιβάλλον βάλλεται και υποχωρεί. Υποχωρεί, γιατί δεν υπάρχουν τρεις σημαντικές προϋποθέσεις. Ένα ρεαλιστικό φορολογικό πλαίσιο, ένα ευέλικτο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ένα περιβάλλον με υγιή ανταγωνισμό", τόνισε.

  Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ, από την πλευρά του, σημείωσε πως εάν ένας τομέας χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη Δικαιοσύνη αυτός είναι ο τομέας των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων. 
   


  Διαβάστε ακόμα:

  *Θ. Φέσσας: Η Πολιτεία πρέπει "να στρώνει κόκκινα χαλιά" στις αξιόλογες επενδύσεις

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων