Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Νοε-2017 18:17

  ΝΔ: Αυτά είναι τα 15 μέτρα λιτότητας στον προϋπολογισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

  ΝΔ: Αυτά είναι τα 15 μέτρα λιτότητας στον προϋπολογισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε...τέμπο προϋπολογισμού 2018 κινείται τις τελευταίες ώρες η Νέα Δημοκρατία. Μετά τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πηγές της οδού Πειραιώς αναλύουν βήμα προς βήμα τις προβλέψεις του, επισημαίνοντας πως ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 έρχεται για να επιβεβαιώσει την αποτυχία των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων το 2017, κομίζοντας νέους φόρους και περικοπές για την επόμενη χρονιά σε μία χώρα η οποία παγιδεύεται σε περιβάλλον αναιμικής ανάπτυξης.

  Όπως σημειώνουν κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόσφατα κατατεθειμένος προϋπολογισμός περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνονται περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και αυξήσεις φόρων, που θέτουν σε μέγγενη κυρίως τους πιο αδύναμους. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο προϋπολογισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβλέπει:

  -Νέες περικοπές στο μισθολόγιο, ιδίως για τους περίπου 150 χιλιάδες ένστολους.

  -Νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ ύψους 234.000.000 ευρώ, για περίπου 140 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που το χάνουν και προστίθενται στους 135 χιλιάδες που το έχασαν ήδη μέσα στο 2017. Σημειώνεται ότι το 2017 έγιναν περικοπές 401.000.000 ευρώ και ότι προβλέπεται πλήρης κατάργηση το 2019 με περικοπή των τελευταίων 50.000.000 ευρώ.

  -Κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, εφόσον υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος (121.000.000 ευρώ). Δηλαδή δύο εκατομμύρια Έλληνες θα χάσουν αυτή τη σημαντική για αυτούς ελάφρυνση.

  -Κατάργηση όλων των επιδομάτων για τους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Καταργούνται το επίδομα απροστάτευτων τέκνων, τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (12.000.000 ευρώ).

  -Μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο ως επίδομα θέρμανσης (47.000.000 ευρώ). Δηλαδή ή θα χάσουν οι μισοί δικαιούχοι το επίδομα, ή θα πετσοκοπεί αυτό στο μισό. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι το ίδιο: εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να ζεστάνουν τα σπίτια τους το φετινό χειμώνα.

  -Αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. έχουν καταργηθεί) οι συντελεστές Φ.Π.Α. θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

  -Αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές (53.000.000 ευρώ). Δηλαδή, περίπου 1,2 εκατομμύρια αυταπασχολούμενοι θα δουν αυξήσεις μέχρι και 38% στις εισφορές που πλήρωναν λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού επί των μεικτών αποδοχών και όχι επί του φορολογητέου εισοδήματος.

  -Αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του clawback για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα (188.000.000 ευρώ).

  -Κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για τη βουλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών (44.000.000 ευρώ).

  -Κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει σήμερα για 3,054 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων (68.000.000 ευρώ).

  -Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb, με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

  -Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε:

  *0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων.
  *1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων.
  *3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων.
  *4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων.
  *0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

  -Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων. Θα φορολογούνται  με συντελεστή 15% το ποσό στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα επιβαρύνεται - όπως ισχύει - με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Δηλαδή, νέα εμπόδια στις συναλλαγές σε μια αγορά που οι αγοραπωλησίες είναι είδος προς εξαφάνιση και που η απουσία τους καθιστά αδύνατη (κατά δήλωση και της κ. Παπανάτσιου) την εναρμόνιση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες.

  -Επέκταση για έναν χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία (107.000.000 ευρώ).

  -Αύξηση των εσόδων από την μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων