Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Νοε-2017 14:08

  Κ. Μητσοτάκης: "Το πείραμα Τσίπρα" μας έχει κοστίσει 100 δισ. ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κ. Μητσοτάκης: "Το πείραμα Τσίπρα" μας έχει κοστίσει 100 δισ. ευρώ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:21

  Από την λιτότητα, στις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις θα στρέψει την προσοχή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση εκλογής του, δήλωσε στο EUobserver.

  "Η λιτότητα δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις μεταρρυθμίσεις. Είχαμε πολλή λιτότητα στην Ελλάδα και πολύ λίγες μεταρρυθμίσεις", τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη, ο οποίος "προηγείται στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας".

  "Μέχρι τώρα, δυστυχώς, κάθε φορά που μιλάμε στους Έλληνες για τις μεταρρυθμίσεις, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων. Νομίζω πως είναι καιρός, χωρίς να ξεφύγουμε από τις υποχρεώσεις μας, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να ισορροπήσουμε τις πολιτικές μας υπέρ των μεταρρυθμίσεων", δήλωσε χαρακτηριστικά.

  Πρόσθεσε ακόμη ότι προτεραιότητά του θα είναι η "δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, που σημαίνει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον".

  Όπως σχολιάζει το EUobserver, οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2019. Αλλά καθώς το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήγει το επόμενο καλοκαίρι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ηγείται ενός εύθραυστου συνασπισμού, μπορεί να λάβουν χώρα πρόωρες εκλογές στο επόμενο έτος.

  "Καμία εκλογική διαδικασία δεν είναι δεδομένη. Είμαι σίγουρος ότι θα επικρατήσουμε και θα κερδίσουμε με σημαντική διαφορά, αλλά πρόκειται να είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος", ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

  Πρόσθεσε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία είναι "το μόνο πολιτικό κόμμα που έχει σαφές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο εκτείνεται και πέρα από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος".

  Ο ίδιος επισήμανε ότι "γνωρίζουμε πως ο δρόμος μπροστά μας αναμένεται να είναι δύσκολος και πολλά θα εξαρτηθούν από την προθυμία μας να συνεχίσουμε με τις μεταρρυθμίσεις και επίσης να διατυπώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε ότι είναι αναγκαίες για την χώρα".

  Επέμεινε ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας "δεν θέλει να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν ξέρει πώς να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις".

  Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι "ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης είναι εκτός συζήτησης για όλους, αλλά πρόκειται να υπάρξει συμφωνία" για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

  "Ιδανικά, θα θέλαμε μία όσο το δυνατό πιο καθαρή έξοδο, με όσο το δυνατό λιγότερους όρους", δήλωσε προσθέτοντας ότι "το μόνο πράγμα για το οποίο μιλάει ο Α. Τσίπρας είναι για το πώς θα βγούμε από το πρόγραμμα, χωρίς να παρουσιάζει κάποιον οδικό χάρτη σχετικά με το τι θα συμβεί μετά από αυτό", δήλωσε.

  Σημείωσε ακόμη ότι "η λογική για μια καθαρή έξοδο συγκρούεται με την πραγματικότητα μιας αυστηρής λιτότητας που θα περιορίσει την επόμενη κυβέρνηση".

  Ο αρχηγός της ΝΔ υποστηρίζει, ότι αποδεχόμενος ο πρωθυπουργός ένα οικονομικό πακέτο ύψους 5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019-2020 και στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2020, ουσιαστικά αποδέχθηκε μέτρα "που υπερβαίνουν τη θητεία του".
   
  Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι, κατά τη γνώμη του, "εντελώς σουρεαλιστικό" και κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει "υπερφορολογήσει την οικονομία" και "έχει σκοτώσει την όποια ανάπτυξη θα μπορούσαμε να έχουμε" με αποτέλεσμα "το πείραμα Τσίπρα" να μας έχει κοστίσει 100 δισ. ευρώ. Οι πιστωτές της Ελλάδας φέρουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, συμπληρώνει, καθώς αποδέχθηκαν "λανθασμένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής" που δεν στήριξε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
   
  Ερωτηθείς πώς θα πείσει τους πιστωτές της χώρας και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως είναι η Γερμανία, να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι "ο ελληνικός λαός αξίζει μεγαλύτερο σεβασμό από αυτόν που κάποιες φορές λαμβάνει".
   
  Αφήνοντας ασχολίαστη την αποχώρηση Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, υποστηρίζει ότι δεν αναμένει "δραματικές αλλαγές" στις γερμανικές θέσεις της επόμενης κυβέρνησης.
   
  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει την άποψη, ότι "όσο λιγότερο αξιόπιστος είναι κανείς σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκούν οι πιστωτές στα δημοσιονομικά", υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρυθμιστική του ατζέντα θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.
   
  "Η προτεραιότητά μου είναι ξεκάθαρη. Κύριος στόχος μου θα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η προσέλκυση επενδύσεων". Αυτό σημαίνει καλλιέργεια φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, δέσμευση για ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους, ιδιαίτερα μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής μικρής κλίμακας.

  Πέραν αυτού, επιμένει στην ανάγκη για ιδιωτικοποιήσεις "ξεμπλοκάροντας μερικές από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις, οι οποίες θα προσφέρουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας", όπως η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική.
   
  Υπενθυμίζει δε, ότι όταν ο νυν πρωθυπουργός ήταν στην αντιπολίτευση απέναντι στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά -περίοδο κατά την οποία ο ίδιος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης- απειλούσε κάθε επενδυτή που σκεφτόταν να επενδύσει στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το συμβόλαιο που θα υπογράψει θα είναι άκυρο. "Εγώ δεν το κάνω αυτό. Ενεργώ με πολύ υπεύθυνο τρόπο" τονίζει.
   
  Ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποφύγει κάθε καθυστέρηση, ενώ κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί, ότι η Ελλάδα "χτίζει ένα success story", σημειώνει ότι "η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση" συμπληρώνοντας ότι "όταν αυτό αλλάξει, τότε θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για πραγματικό success story". Το 2015 "θα μπορούσαμε να είχαμε βγει από το πρόγραμμα μέσω ενός προληπτικού πιστωτικού ορίου", δηλώνει εν κατακλείδι, αλλά μπαίνουμε στο 2018 και συνεχίζουμε να ζούμε "τη μέρα της μαρμότας".

  *Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων