Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Νοε-2017 19:50

  Χουλιαράκης για υπέρβαση στόχων: Δεν την επιδιώκαμε, δεν την θέλαμε

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Χουλιαράκης για υπέρβαση στόχων: Δεν την επιδιώκαμε, δεν την θέλαμε

  Προσπάθεια να "πετάξει" από την κυβέρνηση τη "ρετσινιά" ότι επιδίωκε το υπερ-πλεόνασμα προκειμένου να το διανείμει υπό μορφήν επιδομάτων, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης

  Μιλώντας στην Ολομέλεια για τη διανομή του "κοινωνικού μερίσματος" ο κ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ούτε επιδίωκε ούτε ήθελε την υπέρβαση στους οικονομικούς στόχους. Από την άλλη πλευρά όμως παραδέχτηκε ότι χάρη σε αυτή την υπέρβαση –μέρος της οποίας μοιράζεται σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, όπως είπε-, η χώρα κέρδισε σε αξιοπιστία, οδηγήθηκε σε γρηγορότερη έξοδο από την επιτήρηση υπερβολικού ελλείμματος ενώ αναβαθμίστηκε από τους Οίκους Αξιολόγησης. 

  "Ακούω την κατηγορία ότι η κυβέρνηση υπερφορολογεί με στόχο τα πλεονάσματα, για να μοιράσει μέρισμα και να συντηρήσει εκλογική πελατεία. Ακούω ότι α) η κυβέρνηση συστηματικά επιδιώκει υπέρβαση στόχων, β) η υπέρβαση είναι αποτέλεσμα υπερ-φορολόγησης  και γ) κάνει κοινωνική πολιτική με εφάπαξ επιδόματα χωρίς κοινωνικές δομές. Καμία από τις τρεις αυτές θέσεις δεν είναι αληθής" τόνισε ο κ. Χουλιαράκης. 

  Ο ίδιος αναφέρθηκε στη δυσκολία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς στόχους, λέγοντας πως "διαπραγματευόμαστε με 18 κράτη - μέλη και 4 θεσμούς, σαν να προσπαθούσε να πείσει ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για τους στόχους. 

  Στη συνέχεια είπε ότι το φετινό υπερπλεόνασμα δεν προέκυψε από την υπερ-φορολόγηση,  –ενώ παραδέχτηκε την φορολογική κόπωση λέγοντας ότι αυτή την στιγμή υπάρχει 1 δισ. ευρώ υστέρηση στα έσοδα από φόρους αλλά από δύο βασικές πηγές: την απόδοση του ΕΦΚΑ τόσο στα έσοδα (μείωση ανεργίας) και ασφαλιστικές εισφορές, όσο και στις δαπάνες "με εκκαθάριση των νέων συντάξεων και συγκράτηση δαπανών όπου ήταν  δυνατόν". 

  Υπερασπίστηκε την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι το ΚΕΑ που ξεκίνησε πιλοτικά τα 2016 τώρα λειτουργεί πλήρως με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε πως το 2018 θα δοθούν 1,8 δισ. για κοινωνικές δράσεις. 

  "Το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι η ναυαρχίδα της κοινωνικής πολιτικής όμως είναι σημαντικό εργαλείο" είπε. "Αφορά το  32% του πληθυσμού, περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά, καλύπτει ευρύ φάσμα που βιώνει εισοδηματική φτώχεια και φτάνει μέχρι τα όρια κοινωνικού αποκλεισμού. Ο δείκτης σχετικής φτώχειας θα μειωθεί κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες η κοινωνική ανισότητα θα μειωθεί. Στο ότι πήραμε 5 και δώσαμε 1 σας ρωτάω αν έχουν άλλο τρόπο" κατέληξε. 

  Μαρία Νταλιάνη 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων