Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Νοε-2017 17:03

  Πρακτικά υπουργικών συμβουλίων της περιόδου 1897-1977 αφορά το αρχειακό υλικό που ανακαλύφθηκε στη Βουλή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το αρχειακό υλικό, που βρέθηκε στον ημιώροφο της Βουλής και το οποίο καταγράφεται και αξιοποιείται από ειδική διεύθυνση του Κοινοβουλίου, με στόχο να ψηφιοποιηθεί και να αναρτηθεί, και αφορά πρακτικά υπουργικών συμβουλίων της περιόδου 1897-1977, παρουσίασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη Τύπου. 
   
  Όπως διευκρίνισε ο κ. Βούτσης, αρχές του 2017 και κατά την διάρκεια εργασιών για την πυροπροστασία και πυρασφάλεια της Βουλής, στον διάδρομο του ημιώροφου της, ανακαλύφθηκαν στοιβαγμένες, 172 χάρτινες κούτες με 1.180 φακέλους που αφορούν πρακτικά συνεδριάσεων υπουργικών συμβουλίων μετά την Μεταπολίτευση, σημαντικό μέρος των οποίων σχετίζονται με την περίοδο της Χούντας.
   
  Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, ότι ήδη έχουν αποκωδικοποιηθεί και καταγραφεί ως τίτλοι 984 φάκελοι, ενώ έχει επικαιροποιηθεί το μισό υλικό σε ό, ι αφορά τα πρακτικά των υπουργικών συνεδριάσεων για την επταετία της Χούντας.
   
  Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για "ανασύσταση της ιστορικής μνήμης" τονίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια αξιοποίησης και καταγραφή της, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, "βάζοντας ένα λιθαράκι για να βγούμε από την επτάχρονη λαίλαπα, χωρίς φόβο ή αναδιπλώσεις, σε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τις νέες γενιές".
  "Είναι ένα έναυσμα για καλύτερη δουλειά και στοιχειοθέτηση και μια σπίθα για να ενεργοποιηθούν όλοι οι άνθρωποι και οι θεσμοί για να διαμορφωθεί το συνολικό υλικό" πρόσθεσε.
   
  Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν με τον εντοπισμό του συγκεκριμένου υλικού ενημερώθηκαν τα κόμματα και η αντιπολίτευση, αλλά και για το πώς διασφαλίζεται ο ασφαλής έλεγχος και η σωστή, αντικειμενική αξιοποίηση του, ο κ. Βούτσης απάντησε, ότι όλα θα γίνονται και θα γίνουν με αμερόληπτο τρόπο.
   
  "Η Βουλή λειτουργεί σύμφωνα με τον κανονισμό της, ο οποίος ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα και τηρείται πλήρως" είπε και έφερε ως παράδειγμα τον Φάκελο της Κύπρου, όπου, όπως τόνισε, "όλα έγιναν βάσει πρωτόκολλου που είχε υπογραφεί με τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου και ουδείς έθεσε θέμα μεροληπτικής αναφοράς της ιστορίας" υπογράμμισε και πρόσθεσε:
  "Δικλείδες ασφαλείας είναι ο κανονισμός της Βουλής, ο όρκος που δίνουμε και η συνείδηση μας. Όλα θα γίνουν με αμερόληπτο τρόπο. Η ιστορία της χώρας, όπως έχει αποτυπωθεί εδώ στη Βουλή, πρέπει να είναι σε γνώση όλων των πολιτικών παραγόντων και των Ελλήνων και να είναι διαθέσιμα. Δεν λειτουργεί έξω από τους κανόνες διαφάνειας".
   
  Η Βουλή είναι έτοιμη να συζητήσει για το τι συνέβη τα χρόνια της κρίσης και έφερε τα μνημόνια; ρωτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής.

  "Αυτή η συζήτηση εξελίσσεται καθημερινά μέσα από τις συζητήσεις στην Ολομέλεια, τις προτάσεις Εξεταστικών που γίνονται δεκτές ή δεν γίνονται, τις απαντήσεις, τις ερωτήσεις, τον δημόσιο λόγο των κομμάτων. Το να υπάρξει μια αντικειμενική και ενιαία συζήτηση τώρα για την οχτάχρονη περίοδο της κρίσης θα ήταν εξαιρετικά πρόχειρο. Εκτιμώ ότι είμαστε σε φάση που η κοινωνία επουλώνει τις πληγές της, προσμετρά τις πολιτικές ευθύνες, τις καταλογίζει και δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα να μπούμε σε τέτοια συζήτηση. Δεν θα είμαστε ακριβείς και αμερόληπτοι για το τι συνέβη και γιατί" ήταν η απάντηση του.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων