Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Νοε-2017 09:36

  Κ. Μητσοτάκης: Η μεταρρυθμιστική ατζέντα και το οριστικό τέλος στη λιτότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κ. Μητσοτάκης: Η μεταρρυθμιστική ατζέντα και το οριστικό τέλος στη λιτότητα

  Αποστολή στο Στρασβούργο: Δημήτρης Γκάτσιος

  "Το 2018 θα είναι προεκλογικό έτος. Η συμπεριφορά του πρωθυπουργού φανερώνει άγχος. Ιδίως για κάποιον που πιστεύει ότι οι εκλογές είναι τόσο μακριά".

  Η αποστροφή ανώτατων πηγών της Νέας Δημοκρατίας, με τη λήξη της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών και παρεμβάσεων του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Στρασβούργο, αποτυπώνει σαφέστατα την εκτίμηση του γαλάζιου στρατοπέδου πως το momentum στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό αλλάζει.

  Είτε δια του τρόπου που ανακοινώθηκε η διανομή του υπερπλεονάσματος από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είτε δια των συνεχόμενων…Συμπληγάδων που εμφανίζονται στον ορίζοντα της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, στην οδό Πειραιώς θεωρούν πως αργά ή γρήγορα ο κ. Τσίπρας θα καταφύγει στην κάλπη. Μία κάλπη, στην οποία σαφέστατη πεποίθηση των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι πως η παράταξη όχι μόνο θα κερδίσει, αλλά και θα επικρατήσει εμφατικά.

  Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί, όπως είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερη ικανοποίηση από τα αποτελέσματα των επαφών του κ. Μητσοτάκη στην…καρδιά της Ευρώπης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε, την ώρα που η μεσαία τάξη και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βάλλονται από τους απανωτούς φόρους, να στείλει τα δικά του καίρια μηνύματα προς τους δανειστές της χώρας.

  Ποια είναι αυτά; Πρώτον, ότι η λιτότητα στην Ελλάδα, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο κρίσης, έχει παρατραβήξει. Δεύτερον, ότι η συγκυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου, που βαδίζει προς τον τρίτο χρόνο της θητείας της, δε μπορεί να θέσει επί τάπητος και να εφαρμόσει όλες εκείνες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις "όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο".

  Η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων αποτελεί μία από τις πλέον κομβικές φράσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, όταν απευθύνεται εντός και εκτός συνόρων. Το ίδιο έπραξε και στο Στρασβούργο. Όταν διεμήνυσε πως η οδός Πειραιώς όχι μόνο διαθέτει ένα πλήρως κοστολογημένο και άμεσο εφαρμόσιμο πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, αλλά διαθέτει τις βάσεις και τα πρόσωπα να το εφαρμόσει, με στόχο κυρίαρχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης. Με νέες επενδύσεις. Με νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Με ένα λιγότερο σπάταλο κράτος. Με τη μείωση του φορολογικού βάρους της μεσαίας τάξης. Με τη βελτίωση της εκπαίδευσης. Με την ασφάλεια στις γειτονιές. Με την εξασφάλιση σε όσους έχουν ανάγκη ενός προστατευτικού κοινωνικού διχτυού.

  "Το σχέδιό μας αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα. Θα έλεγα ότι είμαστε το μόνο πολιτικό Κόμμα στην Ελλάδα που διαθέτει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την εποχή μετά το τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Για πολλά χρόνια οι μεταρρυθμίσεις παρουσιάζονταν στους Έλληνες πολίτες ως αναγκαίο κακό. Ως το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε για να λάβουμε την επόμενη δόση του Προγράμματος.

  Δεν αποτελεί έκπληξη ότι για την πλειονότητα των Ελλάδα η λέξη μεταρρύθμιση συνδέεται με αύξηση φόρων και περικοπές συντάξεων. Αλλά, οι μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα", ήταν μία από τις αιχμές στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ναι, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε στο "λαϊκισμό", βάζοντας ευθέως στο κάδρο τους ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητους Έλληνες.

  Ναι, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άφησε και πάλι αιχμές κατά των πιστωτών, που άναψαν πράσινο φως στο κύμα υπεροφορολόγησης της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο έφερε στο προσκήνιο το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ωστόσο, καίριο σημείο ήταν όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ονομάτισε την επόμενη πρόκληση για την Ελλάδα. Αυτή της αποκατάστασης μίας ανταγωνιστικής οικονομίας. Και μίας λειτουργικής δημόσιας διοίκησης.

  "Αυτός είναι ο στόχος μου. Να αναλάβω την πλήρη ιδιοκτησία μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που θα εφαρμοστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Ο στόχος μου είναι ξεκάθαρος. Κάτω από την ηγεσία μας, η Ελλάδα θα πάψει να είναι το σύμβολο των προβλημάτων της Ευρώπης", επεσήμανε.

  Με την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος της ευρωπαϊκής επίθεσης γοητείας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η οδός Πειραιώς επιστρέφουν στα των εσωτερικών μετώπων. Εκεί, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ευθέως την πρόθεσή της όχι μόνο να αποδομήσει βήμα προς βήμα κάθε πτυχή των αφηγημάτων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και να θέσει σε μέγγενη το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την υπόθεση Καμμένου.

  "Εξαρτημένοι οι δύο τους, οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος θα πάνε χέρι-χέρι στον πάτο.  Θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις. Πιστεύω πως η Δικαιοσύνη θα κινηθεί αυτεπάγγελτα. Επιμένω να υπάρξει δικαστική διερεύνηση. Η πρόταση μομφής δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Το ζήτημα είναι να πάρει θέση ο κ. Τσίπρας", σχολίασε ανώτατη πηγή της Νέας Δημοκρατίας, στο Στρασβούργο.

  Όταν, δε, τέθηκε επί τάπητος η απόρριψη της γαλάζιας τροπολογίας για την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και τη δημιουργία φυλακών "τύπου Γ", ή ίδια πηγή έδειξε πως η επόμενη φάση του…σκληρού ροκ βρίσκεται προ των πυλών. "Θα θέλαμε η κυβέρνηση να έχει τα κότσια να θέσει την τροπολογία μας σε ονομαστική ψηφοφορία… Είναι μία τροπολογία απαραίτητη, αλλά και επίκαιρη. Φαίνεται πώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις εκλεκτικές σχέσεις με ένα σύστημα που ηρωοποιεί την εγχώρια τρομοκρατία", επεσήμανε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων