Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Νοε-2017 00:58

  Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και προς την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη στην εκπομπή "Ιστορίες" στον ΣΚΑΪ, ενώ τονίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και μετά την έξοδο από το μνημόνιο προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα τον κίνδυνο να βρεθεί σε νέο αδιέξοδο σε 1-2 χρόνια από σήμερα.

  Δεν είναι "ο κ. Τσίπρας αυτός που μας βγάζει από τα μνημόνια, είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού και η ευρύτερη πια, τελικά, πολιτική συναίνεση", αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.

  Σχολιάζοντας μάλιστα την πρόσφατη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις "Ιστορίες", στον Αλέξη Παπαχελά, ότι "για την Ελλάδα ο εφιάλτης πέρασε" ο κ. Παπανδρέου σημειώνει: "Έχει περάσει ο εφιάλτης. Ειδικά αν μιλάει για την περιπέτεια ενός grexit πχ. που θα ήταν καταστροφική και μετά από όλον τον κόπο που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, και τις θυσίες, νομίζω ότι αυτό έχει περάσει. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμα, ένα δύσκολο δρόμο".

  Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποιεί ότι "το χειρότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να βγούμε στις αγορές, να θεωρήσουμε ότι όλα έχουν τελειώσει, όλα είναι καλά, και να βρεθούμε μετά από 1-2 χρόνια σε μια καινούργια κατάσταση, αρνητική που τότε βεβαίως μπορεί να είναι και η χαριστική βολή. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή για την περίοδο της εξόδου. Υπάρχουν διάφορες λύσεις γύρω από αυτήν την υπόθεση. Αλλά ουσιαστικά αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, εγώ θα έλεγα όμως μεταρρυθμίσεις όχι αυτές, νεοφιλελεύθερες, που μας προτείνει το ΔΝΤ, αλλά πια να δούμε εμείς ως Έλληνες ποια είναι εκείνα τα πραγματικά προβλήματα στη λειτουργία της δημοκρατίας μας, των θεσμών μας, του πελατειακού αυτού κράτους".

  ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν το μνημόνιο

  Ο πρώην πρωθυπουργός δεν εντοπίζει μεγάλες διαφορές στις πολιτικές που ακολούθησαν τα δύο κόμματα στα χρόνια της κρίσης. "ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τι διαφέρουν;" αναφέρει χαρακτηριστικά. "Το Μνημόνιο ακολούθησαν, με λίγο διαφορετικό μείγμα. Για το Μνημόνιο μιλάνε. Ποιες είναι οι διαφορετικές πολιτικές;"

  Για τον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει: "Μακάρι ο κ. Τσίπρας να είχε δείξει ότι είναι αριστερός. Είναι στα λόγια… Έφερε την πρώτη χρονιά σχεδόν την καταστροφή της χώρας, ακόμα ζούμε τα capital controls. Μας χρέωσε άλλα 80 δισ., τον ελληνικό λαό, όταν εμείς είχαμε κάνει το κούρεμα 100 δις. Δηλαδή μας πήγε πολύ πίσω, μετά εφάρμοσε ένα μνημόνιο πάρα πολύ σκληρό, θα μπορούσε να ήταν ένα διαφορετικό μείγμα, και από εκεί και πέρα δεν έκανε κάτι άλλο προοδευτικό".

  "Κάνω κριτική στον κ. Μητσοτάκη γιατί στη θητεία ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν αυτός που ουσιαστικά προσπάθησε να καταργήσει τη Διαύγεια… το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πού είναι λοιπόν η μεγάλη αλλαγή που θα φέρουν αυτά τα κόμματα; Να συγκρουστούν δηλαδή με ένα κατεστημένο και με έναν πυρήνα του ελληνικού προβλήματος που είναι η λειτουργία των θεσμών, οι δημοκρατικές λειτουργίες, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η λογοδοσία."

  Για την κυβέρνηση του υπογράμμισε ότι ήταν "συνεχώς σε μια διαπραγμάτευση για καλύτερες λύσεις, και μάλιστα θυμάμαι όταν το πρώτο πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα σχετικά υψηλό επιτόκιο. Αντιδράσαμε. Και η απάντηση ήταν ότι αν εσείς αποδείξετε ότι έχετε τη βούληση, σε επόμενη φάση θα αλλάξει το πρόγραμμα. Όμως υπήρχε επίσης και μια τιμωρητική διάθεση".

  Για το δημοψήφισμα που σχεδίαζε το 2011 δήλωσε ότι "θα ήταν πολύ καλύτερα να είχε γίνει".

  "Εάν είχαμε πάρει μάλιστα την εντολή, μέσω δημοψηφίσματος, πιστεύω θα είχαμε αποφύγει την μεγάλη ταλαιπωρία των 6 αυτών ετών και πόσων ακόμα".

  "Είχαμε πει όχι στο ΔΝΤ"

  Όσον αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση του είχε "πει όχι στο ΔΝΤ, δεν θέλαμε το ΔΝΤ, θέλαμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο".

  "Είχα μιλήσει με σχεδόν όλους τους ηγέτες, λέγοντας ότι εμείς δεν θέλουμε το ΔΝΤ, όμως πάρα πολλές κυβερνήσεις η απάντησή τους ήταν, να πάτε στο ΔΝΤ, και μάλιστα δεν ήθελαν καν ευρωπαϊκό μηχανισμό…  Η Μέρκελ το ήθελε για άλλους λόγους. Πρώτα απ’ όλα δεν εμπιστευόταν, και ίσως καλώς, με την έννοια αυτή, τον κ. Μπαρόζο, μάλλον την Επιτροπή που δεν είχε ελέγξει τα στοιχεία, ήθελε να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ λόγω και των χρημάτων, αλλά και μιας εμπειρίας που δεν υπήρχε στην Ε.Ε."

  Για το Grexit σημείωσε ότι "η πρώτη δήλωση ήταν του κ. Σόιμπλε, τον Μάιο αν θυμάμαι καλά, ή τον Απρίλιο του 2010. Και ήταν πολύ αρνητική δήλωση αυτή, διότι ήταν πριν ζητήσουμε το πρόγραμμα, αλλά είχαμε ξεκινήσει εμείς τις προσαρμογές. Δηλαδή ήταν εποχή που είχαμε κάνει τις πρώτες, είχαμε πάρει τις πρώτες, μεγάλες αποφάσεις και περιμέναμε την στήριξη της Γερμανίας, τη δυναμική στήριξη της Γερμανίας στις αγορές, και άρα διεθνώς, για να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία πιο ήπια αναπροσαρμογή στην Ελλάδα. Βγαίνει λοιπόν ο Σόιμπλε και λέει, ‘πρέπει να νομοθετήσουμε τη δυνατότητα στην Ευρωζώνη εξόδου μιας χώρας από το ευρώ’. Βεβαίως, η μόνη χώρα που εκείνη τη στιγμή ήταν στο στόχαστρο ήταν η Ελλάδα. Δεν υπήρχαν οι άλλες χώρες. Από τη στιγμή λοιπόν που ο Σόιμπλε βγαίνει και λέει αυτό το πράγμα, δημιουργεί κλίμα στις αγορές ότι δεν υπάρχει στήριξη.

  Για την Ελλάδα. Άρα λοιπόν η στήριξη την οποία εμείς ζητούσαμε, δεν μας δόθηκε. Όμως το κλίμα γύρω από την πραγματική, πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη, ήταν προς τον Μάιο του 2011. Τότε άρχισαν οι φωνές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, ότι η Ελλάδα είχε δυσκολίες, παρότι η Ελλάδα είχε κάνει σοβαρότατη προσπάθεια και είχε κάνει πολλές αλλαγές".

  Τέλος, για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στον πρώτο γύρο των εκλογών ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "ένα πολύ θετικό βήμα, που σημαδεύτηκε ακριβώς από το θετικό πρόσημο της συμμετοχής".

  "Το ότι υπήρξε τόση μεγάλη συμμετοχή που λίγοι πρόβλεψαν, νομίζω δείχνει δυο πράγματα. Πρώτα- πρώτα, ο κόσμος θέλει την ανασυγκρότηση αυτού του χώρου. Δεύτερο, ότι η συμμετοχή είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατία, για την λειτουργία της χώρας μας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων