Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Νοε-2017 21:23

  Τσίπρας από Κομοτηνή: Αιχμές για Ν.Δ- "Κατάργηση" της Σαρίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:11

  Της Νίκης Ζορμπά

  Με ευθείες βολές κατά της Ν.Δ και της "υποδοχής" που επεφύλαξε στην ανακοίνωση της διανομής κοινωνικού μερίσματος καθώς και της προαναγγελίας νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει το δικαίωμα στην ελληνική μουσουλμανική μειονότητα να προσφεύγει στα αστικά δικαστήρια για ζητήματα για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

  Σε μια .. μαραθώνια ομιλία, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα και είκοσι λεπτά, ο Πρωθυπουργός, χωρίς να κατονομάσει την αξιωματική αντιπολίτευση, είπε πως κρίνεται από το πώς αντιμετωπίζει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, που ανακοινώθηκε χτες καθώς και από το πώς αντιμετωπίζει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, των φορολογικών παραδείσων και των offshore.
   

  Τσίπρας Κομοτηνή


  "Ο καθένας άλλωστε που θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και στα νησιά Κέιμαν", είπε συνεχίζοντας τη "φωτογραφική" κριτική του: "Όπου, όπως μας ενημέρωσαν κάποιοι, το να παρκάρεις τα αφορολόγητα λεφτά σου εκεί, αποτελεί ηθικό- μάλιστα- δικαίωμα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν τα εισοδήματά τους από την υπερφορολόγηση, αφού έτσι δουλεύει το παγκόσμιο σύστημα στον καπιταλισμό".

  Επ αυτού, απεφάνθη πως : Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί, με την Ελλάδα της κρίσης.

  Μειονότητα

  Παράλληλα, αναφερόμενος στην ελληνική μουσουλμανική μειονότητα, εξηγώντας πως οι Έλληνες πολίτες που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου, προανήγγειλε αλλαγές.

  "Γνωρίζετε όλοι τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες αναφέρουν ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας για τις κληρονομικές τους υποθέσεις δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαθήκες, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες. Εμείς σήμερα σπάμε τα δεσμά του παρελθόντος", είπε και εξήγησε:  

  "Μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα υπηρετήσει τους ακόλουθους πέντε στόχους:

  1.  θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

  Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.

  2.  θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.

  3. θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.

  4. θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο.

  Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.

  5.  θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.

  Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε παρατηρήσεις ώστε να βελτιωθεί η πρόταση και από αύριο, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Παιδείας αρχίζει η σχετική διαβούλευση.

  "Οι αλλαγές που επιδιώκουμε είναι αξιακού χαρακτήρα και δίνουν τη δυνατότητα οι αξιακοί κώδικες της πλειονότητας και της μειονότητας να βρουν ακόμα περισσότερα κοινά στοιχεία. Και κάθε κοινό στοιχείο που προσθέτουμε σε όσα μας ενώνουν, τόσο πιο ισχυρή γίνεται η κοινωνική συνοχή και οι δεσμοί που εγγυώνται ότι πορευόμαστε μαζί και ισότιμα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλους", τόνισε χαρακτηριστικά.

  Τσίπρας Κομοτηνή

  Εκλογές το 2019

  Ο κ. Τσίπρας, αποκρούοντας και πάλι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ανέφερε με έμφαση πως " μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019 θα ξαναέρθω ως πρωθυπουργός πολλές φορές" ενώ έκανε "άνοιγμα" για διακομματική συνεννόηση ( όπως συνηθίζει σε όλα τα περιφερειακά συμβούλια του ΣΥΡΙΖΑ) αφήνοντας αιχμές για τη Ν.Δ η οποία αποθαρρύνει στελέχη της να συμμετέχουν.

  Παράλληλα, μεταξύ άλλων, είπε για: 

  Βιομηχανία: 

  "Η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης είναι βασικός στόχος ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για την περιφέρεια".

  Στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την Περιφέρεια, ανέρχονται μέχρι σήμερα στις 17 με συνολικό ύψος 99 εκατ. ευρώ.

  Σε ό,τι αφορά τα Λιπάσματα: Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και της ομαλότητας, η εφαρμογή όλων των αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους.

  Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης:  "Η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η κακοδιαχείριση των διοικήσεων που διόριζαν, απαξίωσε συστηματικά τη μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας και την οδήγησε ουσιαστικά σε χρεοκοπία".

  Για την ΕΝΚΛΩ: "Η διέξοδος για το θέμα της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ είναι να οδηγηθούμε στην μόνη νόμιμη και καθαρή λύση: την άμεση πτωχευτική διαδικασία και τους ανοικτούς δημόσιους πλειστηριασμούς. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας κάποιων από τα εργοστάσια με βάση το σχέδιο των εργαζομένων. Και φυσικά με την συμβολή επενδυτικών σχημάτων που θα προκριθούν".

  Φυσικό αέριο

  Επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσής του TAP μέχρι το 2020.

  Pροχωρούν παράλληλα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του IGB, που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τον TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας.

  Τον ενεργειακό χάρτη της Περιοχής, συμπληρώνουν δύο εθνικά έργα που θα τροφοδοτούν την εγχώρια, καθώς και τις αγορές των Βαλκανίων -και δυνητικά της Ευρώπης- με φυσικό αέριο: Η κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας, ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού.

  "νομοσχέδιο-τομή", για τις Ενεργειακές Κοινότητες"

  Πρόκειται να έρθει άμεσα στην Βουλή νσ που δίνει την δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ενεργειακά εγχειρήματα ως παραγωγοί ενέργειας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων