Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Νοε-2017 15:01

  Reuters: Διχασμένα για την ευρωζώνη τα κόμματα στις συνομιλίες για τη γερμανική κυβέρνηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Reuters: Διχασμένα για την ευρωζώνη τα κόμματα στις συνομιλίες για τη γερμανική κυβέρνηση

  Τα γερμανικά κόμματα που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού, παραμένουν διχασμένα για θέματα όπως ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης, το ταμείο διάσωσης ESM και την τραπεζική ένωση της Ευρώπης, πριν από τη συνάντηση των ηγετών των κομμάτων αργότερα σήμερα, όπως αναφέρει ένα draft αναφορικά με την Ευρώπη, που ήρθε στην κατοχή του Reuters.

  Το έγγραφο των 1 ½ σελίδων, ένα προσχέδιο της στάσης της νέας γερμανικής κυβέρνησης σε ευρωπαϊκά θέματα, περιλαμβάνει αρκετές προτάσεις που αποτυπώνουν συνεχείς διαφωνίες σε τομείς, που πρέπει να επιλυθούν από την Καγκελάριο Angela Merkel και τους άλλους ηγέτες του κόμματος στη συνάντησή τους το απόγευμα.

  "Απορρίπτουμε έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη καθώς και την υιοθέτηση μέσων που θα οδηγούσαν σε αυτόματες μεταβιβάσεις ή αμοιβαιοποίηση του χρέους", αναφέρεται σε ένα σημείο, αντανακλώντας τις διαφωνίες για το εάν θα αποκλείσουν την ιδέα του Γάλλου προέδρου Macron για έναν τέτοιο προϋπολογισμό.

  Ο Macron έστειλε τον ΥΠΟΙΚ του, Bruno Le Maire, στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα για να συνομιλήσει με τους ηγέτες των γερμανικών κομμάτων και να προσπαθήσει να τους πείσει να μην απορρίψουν τις ιδέες του για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, στη συμφωνία τους για τον συνασπισμό.

  Το φιλελεύθερο FDP είναι ιδιαίτερα επικριτικό στις προτάσεις του Macron για προϋπολογισμό της ευρωζώνης, καθώς ανησυχεί ότι θα οδηγήσει τη Γερμανία να επιδοτεί τα οικονομικά ασθενέστερα μέλη της ευρωζώνης.

  Το έγγραφο αποδεικνύει κάποιου είδους απομόνωση του FDP σε βασικά ευρωπαϊκά θέματα. Αλλά σε συνέντευξή στο Der Spiegel την Παρασκευή ο ηγέτης του FDP, Christian Lindner άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος για συμβιβασμό, ιδίως σε ό,τι αφορά το ταμείο διάσωσης της Ευρώπης, δηλώνοντας ότι ένα κόμμα που έλαβε το 11% των ψήφων στη Γερμανία δεν θα μπορούσε να υπαγορεύσει την πορεία όλης της Ευρώπης.

  Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το FPD υποστήριζε ότι ο ESM θα έπρεπε να διαλυθεί, ενώ τα άλλα κόμματα υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να αναπτυχθεί περαιτέρω σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του ΔΝΤ.

  "Ο ESM έχει αναπτύξει ένα επίπεδο εξειδίκευσης τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την εποπτεία των στόχων σταθερότητας. Εάν παραμείνει, μπορεί να είναι ένα μέσο για περισσότερη πειθαρχία", δήλωσε ο Lindner.

  Το έγγραφο περιείχε δύο εναλλακτικές εκδοχές της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, μία που υποστηρίζεται από τους Συντηρητικούς της Merkel και τους Πράσινους και μια δεύτερη με περισσότερη σκληρή γλώσσα που υποστηρίζεται από το FDP.

  Η πρώτη παραλλαγή μιλά για τη βήμα προς βήμα ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η δεύτερη, η εκδοχή του FDP, αναφέρει ότι η τραπεζική ένωση θα πρέπει να εστιάσει στο συστημικό κίνδυνο, αντί σε μεμονωμένες τράπεζες.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων