Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Νοε-2017 13:30

  Η ενεργειακή πολιτική στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Sefcovic

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, την πορεία της χώρας στο πλαίσιο της Κοινής Ενεργειακής Πολιτικής της Ε.Ε. καθώς και τους στόχους της τελευταίας συζήτησαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακής Ένωσης κ. Maros Sefcovic, σε συνάντηση που είχαν σήμερα.  

  Η πολύ περιορισμένη πρόοδος της σημερινής κυβέρνησης στα ενεργειακά ζητήματα έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα για την ενεργειακή πορεία και σταθερότητα της χώρας ιδίως μετά το 2018, ενόψει  της προβλεπόμενης ιδιωτικοποίησης του 40% της ΔΕΗ, όπως σημειώνει η ΝΔ σε σχετική ανακοίνωση.
   
  Ο πρόεδρος της Νέας  Δημοκρατίας και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν εκτενώς τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων ρευστότητας της ΔΕΗ στο εγγύς μέλλον. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε έμφαση, όχι μόνο στην ανάγκη ανοίγματος της αγοράς, μέσω της εκπλήρωσης του στόχου ιδιωτικοποίησης του 40% της ΔΕΗ, αλλά κυρίως στη διάσωση επιχείρησης.
   
  Η κυβέρνηση προχωρά στην πώληση των πιο προσοδοφόρων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ (βλ. ΑΔΜΗΕ), αλλά δυστυχώς στις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Οι ελληνικές αρχές, όχι μόνο δεν έχουν διασφαλίσει το ενδιαφέρον των αγοραστών (οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες έχουν ως στόχο την αποεπένδυση από τις αγορές άνθρακα) αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ίδιας της εταιρείας.
   
  Στο ζήτημα της ΔΕΗ επισημάνθηκε η ανάγκη διασφάλισης της προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών που έχουν εκτινάξει σε 2,4 δισ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της επιχείρησης.  
   
  Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν τη συμβολή της Επιτροπής σε θέματα τεχνογνωσίας  για την ανάπτυξη μη λιγνιτικών περιφερειακών μονάδων ενέργειας. Ο Επίτροπος τόνισε την ανάγκη αποεπένδυσης της χώρας από λιγνιτικές αγορές και ανάπτυξης ΑΠΕ και αγορών γκαζιού (βλ. East MED). Ανέφερε πως η Ελλάδα έχει απορροφήσει 520 εκ. ευρώ τα τελευταία χρόνια για ενεργειακά ζητήματα τα οποία μπορεί να πολλαπλασιάσει με τη μέθοδο της μόχλευσης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (E.I.B.), το  σχέδιο Γιούνκερ και ιδιωτικές επενδύσεις.
   
  Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τέλος στην ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της χώρας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την προτεραιότητα που δίνει στη χάραξη εθνικής ενεργειακής πολιτικής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων