Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Νοε-2017 19:02

  Μείωση του ΕΝΦΙΑ με τρόπο που θα ευνοήσει πρωτίστως τους φτωχότερους Έλληνες προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μείωση του ΕΝΦΙΑ με τρόπο που θα ευνοήσει πρωτίστως τους φτωχότερους Έλληνες προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:46

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Επισημαίνοντας πως η επανεκκίνηση της οικονομίας θα έλθει μέσα από τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους με προστιθέμενη αξία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναπτύσσει αυτήν την ώρα στο 4ο προσυνέδριο τις προτάσεις της γαλάζιας παράταξης, με το βλέμμα στην ανάπτυξη και στη μετά-Μνημόνιο εποχή.

  Οι στόχοι της οδού Πειραιώς εστιάζουν, κυρίως, σε τέσσερα σημεία - αιχμή:

  - Την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία πενταετία ώστε αυτές να φτάσουν στο 20% του ΑΕΠ.

  - Την αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδο μεγαλύτερο του 40% του ΑΕΠ.

  - Την επίτευξη ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης στο 4% του ΑΕΠ.

  - Τη δημιουργία τουλάχιστον 120 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο.

  - ΕΝΦΙΑ και "κόκκινα δάνεια".

  Θέση πρωταγωνιστική στην παρέμβαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στη λήξη των εργασιών του 4ου προσυνεδρίου, κατέχουν οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μέρισμα του 2017 και η αντιμετώπιση του καυτού προβλήματος των "κόκκινων δανείων".

  Ειδικότερα, όσον αφορά στο μέρισμα του 2017, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία τονίζουν ότι το πλεόνασμα βασίζεται στην εξοντωτική φορολόγηση των έντιμων και συνεπών Ελλήνων, όπως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκλητικά παραδέχεται, στη μη χορήγηση εκατοντάδων χιλιάδων συντάξεων και στη μη καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους.

  "Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει πίσω στους πολίτες τουλάχιστον ένα μέρος από αυτό που τους έκλεψε", είναι το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το βήμα του 4ου προσυνεδρίου, την ώρα που η γαλάζια παράταξη προτείνει:

  - Να δοθεί εφάπαξ βοήθημα στους πλέον αδύναμους, τους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ, με ειδική πρόβλεψη  το επίδομα να είναι μεγαλύτερο για ανέργους που έχουν οικογένειες με παιδιά ή και μονογονεϊκές οικογένειες.

  - Να υπάρξει εντός του 2017 μείωση του ΕΝΦΙΑ με τρόπο ώστε αυτή να ευνοήσει πρωτίστως τους φτωχότερους Έλληνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει όσοι το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μέχρι 500 ευρώ να έχουν μείωση 30%, όσοι καταβάλουν μέχρι 1.500 ευρώ να τους επιστραφεί το 20% και όσοι πληρώνουν πάνω από 1.500 ευρώ να έχουν μείωση 10%.

  - Να αποπληρωθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες, και ιδίως δε σε όσους το Κράτος οφείλει συντάξεις.

  Διαμηνύοντας πως η οδός Πειραιώς βρίσκεται στο πλευρό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει το πρόγραμμα "δεύτερη ευκαιρία", του οποίου στόχος είναι η ελάφρυνση των υγιών επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πνίγονται από χρέη σε τράπεζες, εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία και αντιμετωπίζουν "την απίστευτη γραφειοκρατία που επέλεξε ως λύση η κυβέρνηση", όπως τονίζει συνεχώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Το πρόγραμμα "δεύτερη ευκαιρία" αναπτύσσεται σε δύο βήματα:

  1. Οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη  με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες.

  2. Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με άλλα λόγια, αν το ποσοστό διαγραφής των χρεών ενός οφειλέτη προς τράπεζες είναι Χ%, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι Χ% θα είναι και το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

  Ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία προτείνει:

  - Μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο έως δέκα ετών. 

  - Αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στα 25.000 ευρώ.

  - Στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με πόρους του ΕΣΠΑ.

  Πιάνοντας το νήμα από την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εστιάζει και στην τολμηρή, όπως χαρακτηρίζεται από τους γαλάζιους, φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή περιλαμβάνει:

  - Μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια.

  - Μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στα 25.000 ευρώ. 

  - Μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2% για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας για επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων.

  - Μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών.

  - Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία. 

  - Το υπόλοιπο πλέγμα των προτάσεων.

  Στη βιομηχανία και στη μεταποίηση οι αιχμές είναι τρεις. Πρώτον, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως η βασική αλλαγή φιλοσοφίας είναι η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος. Παράλληλα, θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην τήρηση των προθεσμιών. Εάν δεν τηρηθούν οι προθεσμίες, οι αδειοδοτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από μία και μόνη δημόσια αρχή σε επίπεδο υφυπουργού, ενώ σημείο καίριο είναι η μεταφορά της ελεγκτικής αρμοδιότητας σε ιδιώτες (όπως συμβαίνει με ΚΤΕΟ).

  Δεύτερον, το σύγχρονο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο. Κάθε επένδυση θα προσδιορίζεται μόνο με βάση το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμά της. Επίσης, οι χρήσεις γης θα διαχωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός.

  Τρίτον, το προσιτό ενεργειακό κόστος, με περιορισμό του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ, επανεκκίνηση των έργων διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και των διαγωνισμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μεγαλύτερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

  Για τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, η Νέα Δημοκρατία, όπως σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνει:

  - Ειδικά φορολογικά κίνητρα που θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για την χρηματοδοτική υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, φορολογική έκπτωση έως και 75% στο κεφάλαιο που επενδύεται και θέσπιση αφορολόγητου για τα κέρδη από πώληση μετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις όπως συμβαίνει σε Κύπρο, Πορτογαλία και άλλες χώρες.

  - Παροχή κινήτρων σε business angels, ώστε να επενδύουν σε ελληνικές startups.

  Με στόχο η Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή των προορισμών, οι γαλάζιες προτάσεις για τον τουρισμό προβλέπουν:

  - Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή της χώρας με την επιλογή ενός brand στο οποίο θα επενδύσουμε για πολλά χρόνια.

  - Κατάργηση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.

  - Κίνητρα αύξησης  του συντελεστή δόμησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις που αναβαθμίζουν ενεργειακά τις μονάδες.

  - Νέο φιλοεπενδυτικό χωροταξικό πλαίσιο, σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

  Για το κράτος και την οικονομία στον ψηφιακό κόσμο, το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει την ονομασία "Ψηφιακή Ομάδα ΔΕΛΤΑ" και αφορά στα Δίκτυα, το Δημόσιο, τις Δεξιότητες και τα Δεδομένα. Αποτυπώσεις είναι:

  - Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελληνικής Οικονομίας και της Δημόσιας Διοίκησης.

  - Η αξιοποίηση της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας προς όφελος του πολίτη με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου για ψηφιακές υπηρεσίες και τα πνευματικά δικαιώματα.

  - Η ανάπτυξη και η διαχείριση των δημόσιων ψηφιακών υποδομών, μέσα από συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.

  - Το άνοιγμα των δεδομένων του δημόσιου τομέα και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, για να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες.

  Το στίγμα του κ. Μητσοτάκη είναι σαφές. Η οδός Πειραιώς δεσμεύεται για την αντιμετώπιση του Ψηφιακού χάσματος, στηρίζοντας όσους δεν έχουν πρόσβαση με:

  - Προγράμματα ψηφιακής επιμόρφωσης ανέργων μέσης ηλικίας.

  - Επιδοτούμενη πρόσβαση στο Internet στα άτομα άνω των 65 ετών.

  - Άρση ψηφιακού αποκλεισµού ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (ΑΜΕΑ).

  - Ενθάρρυνση να δημιουργηθεί σε κάθε Δήμο "σχολή" για τα ψηφιακά για όλους τους πολίτες.

  - Καθιέρωση μιας γραμμής βοήθειας για ζητήματα πρόσβασης στο Internet εθνικής εμβέλειας.

  "Επί Νέας Δημοκρατίας θα υπάρχουν επιβράβευση της συνέπειας και της τήρησης των νόμων, αλλά και αυστηρότατοι έλεγχοι των επιχειρηματιών που καταφεύγουν στη μαύρη εργασία. Για αυτό και εισάγουμε το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, προσφέροντας κίνητρα με μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζομένους και δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις. Αντιθέτως επιχειρηματίες που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία και έχουν απλήρωτους εργαζόμενους θα μας βρουν απέναντι και θα υπόκεινται αμέσως στις συνέπειες του νόμου", είναι το κομβικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στρέφει το βλέμμα του στην εξωστρέφεια και στις εξαγωγές, προτείνοντας διεύρυνση του ωραρίου στα τελωνεία, ενοποίηση των επιμέρους δημοσίων δομών σε ένα ενιαίο φορέα και άμεση επιστροφή του Φ.Π.Α. στους εξαγωγείς.

  - Ο πλούτος παράγεται από την ιδιωτική οικονομία

  Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως, εάν δεν πάρει μπροστά η μηχανή της ιδιωτικής οικονομίας, τότε η χώρα θα συνεχίσει να ταλανίζεται σε φαύλο κύκλο.

  "Ο πλούτος παράγεται από την ιδιωτική οικονομία. Όχι από το δημόσιο. Εάν δεν πάρει μπροστά η μηχανή της ιδιωτικής οικονομίας, εάν δεν προσελκύσουμε επενδύσεις, δε θα μπορέσουμε να βγούμε από το φαύλο κύκλο και να πατάξουμε την ανεργία. Είμαστε η μόνη χώρα που παραμένει σε μνημόνια. Η χώρα έχασε τρία χρόνια αναπτυξιακής δυναμικής από τους απίστευτους χειρισμούς μίας κυβέρνησης μαθητευόμενων μάγων. Κόστισαν 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Αναπτυσσόμαστε με το χαμηλότερο ρυθμό", τόνισε, στη διάρκεια της ομιλίας του, στο Ηράκλειο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.  

  Βάλλοντας κατά της συγκυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στα νέα μέτρα-φωτιά που έχουν ψηφίσει οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα επόμενα χρόνια. "Αυτή είναι η παρακαταθήκη τους", σημείωσε. 

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως η επανεκκίνηση της οικονομίας και η γεφύρωση του χάσματος από την υπόλοιπη Ευρώπη στο μέτωπο των επενδύσεων έχει ως σημείο αναφοράς μία νέα κυβέρνηση. "Θα το κάνουμε με μία κυβέρνηση αποφασισμένη, συνεκτική, η οποία θα εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις επειδή τις πιστεύει και όχι επειδή τις επιβάλλονται. Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης θα το θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευτεί και θα εφαρμόσουμε το σχέδιό μας με ταχύτητα. Τι θα κάνουμε; Καταρχάς θα μειώσουμε τη φορολογία. Το λέμε ξεκάθαρα", διεμήνυσε.  

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε, εκ νέου, μήνυμα προς τους επενδυτές να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας.

  "Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγγυάται χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ένα σοβαρό επενδυτικό περιβάλλον, σταθερότητα", επεσήμανε. Παράλληλα, στη διάρκεια της παρέμβασής του στις εργασίες του 4ου προσυνεδρίου, ξεκαθάρισε πως η γαλάζια παράταξη δεν περιμένει το ΣΥΡΙΖΑ να καταρρεύσει ως ώριμο φρούτο.

  "Η Νέα Δημοκρατία δεν αρκείται μόνο στο να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.  Βλέπουμε την επόμενη εκλογική αναμέτρηση ως εργαλείο για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Ως εργαλείο, για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη", τόνισε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων