Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Νοε-2017 12:34

  Ν. Βούτσης: Μη έγκυρα τα στοιχεία της Έκθεσης Λιαργκόβα - Τι απαντά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ν. Βούτσης: Μη έγκυρα τα στοιχεία της Έκθεσης Λιαργκόβα - Τι απαντά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:24

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  "Μη έγκυρα" χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ορισμένα από τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε στην τελευταία Εκθεσή του το Ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

  Πρόκειται για στοιχεία της πρόσφατης τριμηνιαίας Έκθεσης του Γραφείου συντονιστής του οποίου είναι ο καθ. Π. Λιαργκόβας και μέλη του οικονομολόγοι που προτάθηκαν απ’ όλα τα κόμματα το 2013 και έχουν πενταετή θητεία (πχ εις εξ αυτών είναι ο οικονομολόγος Σπύρος Λαπατσιώρας ο οποίος ήταν μέλος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ). Επισημαίνεται ότι η θητεία του σημερινού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους που επιλέγεται από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και στεγάζεται στη Βουλή ανανεώνεται ή μπορεί να αλλάξει όταν λήξουν οι θητείες των μελών της. Πχ η θητεία του καθηγητή Π. Λιαργκόβα λήγει πριν το τέλος του 2017.  

  Με δήλωσή του η οποία αναφέρεται σε εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους ο Πρόεδρος της Βουλής παρεμβαίνει επί της ουσίας και εκφράζει έκπληξη ειδικότερα "για το στοιχείο της Εκθεσης για επιβάρυνση με τόκους 84,3 δισ. ευρώ στο χρονικό διάστημα 2020-2026".

  Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βούτσης σε μια ασυνήθιστη –όπως σχολίαζαν ως πρώτη αντίδραση βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης- δήλωση για Πρόεδρο της Βουλής, "η συνηγορία και η συνδρομή για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, στην κρίσιμη μάλιστα περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και αναμένονται θετικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα, δεν είναι δυνατόν να γίνονται με διογκωμένα στοιχεία από πίνακες της χρήσης του έτους 2013 και με την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας. Εκφράζω την έκπληξή μου για τη χρήση μη έγκυρων στοιχείων και τη συνακόλουθη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων".

  "Δεν αλλάζει η ουσία της θέσης μας" 

  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε από την πλευρά του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει: 

  Μόνιμη μέριμνα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), εδώ και πέντε περίπου χρόνια, είναι η διατύπωση εμπεριστατωμένων εκτιμήσεων και προβλέψεων σχετικά με τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας με τη μεγαλύτερη δυνατή επιστημονική ακρίβεια.

  Ως εκ τούτου το ΓΠΚΒ διευκρινίζει τα εξής:

  1. Τα στοιχεία που αναφέρονται στην τελευταία έκθεση αποτελούν μελλοντικές εκτιμήσεις των χρηματοδοτικών αναγκών για την αποπληρωμή των τόκων της περιόδου 2020-2026 και στηρίχθηκαν σε επίσημα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων το 2014.

  2. Στις προαναφερόμενες εκτιμήσεις δεν υπολογίστηκαν οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν σε επικαιροποιημένες ενημερώσεις, που όμως δεν ήταν στη διάθεση του ΓΠΚΒ κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πρόσφατης τριμηνιαίας έκθεσής του.

  3. Αποδεχόμαστε την κριτική που ασκήθηκε στις εκτιμήσεις της τελευταίας έκθεσής μας αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της θέσης που υποστηρίζει το ΓΠΚΒ: εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις ικανές να απεγκλωβίσουν το ελληνικό κράτος από τις παγίδες που επιφέρει το υψηλό χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή.

  Εν κατακλείδι, καθώς ο χρόνος λήξης του Προγράμματος Προσαρμογής (Μνημόνιο) πλησιάζει και θα ανοίξει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με θέμα την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, και καθώς το ζήτημα του χρέους είναι εθνικό, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συναίνεσης και σύμπραξης όλων των δυνάμεων, πολιτικών και τεχνοκρατικών, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης για τη χώρα μας. Αυτή είναι και η ουσία της θέσης του ΓΠΚΒ όπως αποτυπώθηκε στη σχετική τριμηνιαία έκθεση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων