Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Νοε-2017 21:48

  Με βολές κατά της κυβέρνησης για το χτύπημα του ΠΑΣΟΚ η δεύτερη τηλεμαχία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Με βολές κατά της κυβέρνησης για το χτύπημα του ΠΑΣΟΚ η δεύτερη τηλεμαχία

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:43

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις εννέα το βράδυ η δεύτερη τηλεμαχία των εννέα υποψήφιων για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Το debate ανάμεσα στην κυρία Γεννηματά και τους κυρίους Θεοδωράκη, Καμίνη, Ανδρουλάκη, Μανιάτη, Ραγκούση, Πόντα Γάτσιο και Τζιώτη, πραγματοποιείται στον απόηχο της επίθεσης με πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη, με τους εννέα υποψηφίους να τοποθετούνται και επάνω σε αυτό το μείζον περιστατικό.

  "Αυτό που έγινε ήταν δολοφονική ενέργεια. Θα μπορούσαμε να θρηνούμε θύματα. Υπάρχει εγκληματική αμέλεια από την νεύρα της κυβέρνησης. Έχουμε ζητήσει την παραίτηση του κ. Τόσκα.  Δε μπορεί να υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας ένα άβατο με την ανοχή της κυβέρνησης", τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα που ετέθη, περί της ενότητας του χώρου την επομένη της εσωτερικής κάλπης, η κ. Γεννηματά σημείωσε πως άπαντες πρέπει να συμβάλουν, ώστε η ενότητα να αποτελεί κατάκτηση και μετά τις εκλογές. "Εγώ δίνω μια μάχη για να την κερδίσω. Πάντα υπακούω στις αποφάσεις της συλλογικότητας. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί στο εγχείρημα. Άρα κανείς δε μπορεί να πει πως εγώ ή το ΠΑΣΟΚ θα υπονομεύσουμε την ενότητα", ανέφερε.

  "Σήμερα πρέπει να φύγει ο κ. Τόσκας από το υπουργείο. Δε μιλάμε για παιδιά που παίζουν. Μιλάμε για εγκληματικές οργανώσεις. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να απομακρύνει τον κ. Τόσκα", σχολίασε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Παράλληλα, τοποθετήθηκε και στην αρχική ερώτηση περί της ενότητας. "Για να είμαστε εδώ έπρεπε να παρθούν αποφάσεις. Είπαμε ότι αυτός που θα εκλεγεί θα είναι αρχηγός των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων Θα οδηγήσει τα δύο κόμματα και τις άλλες δυνάμεις στις εκλογές. Αυτές θα αποφάσεις τις πήραμε με την κ. Γεννηματά. Εγώ μπορώ να είμαι και στρατηγός και στρατιώτης. Εάν αποτύχω δε θα διεκδικήσω ex officio ρόλο στο πλευρό του αρχηγού", τόνισε.

  Ο κ. Καμίνης, εστιάζοντας στην επίθεση κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για στοχευμένη ενέργεια στη συγκεκριμένη συγκυρία. "Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν την πολιτική ανωμαλία. Δε θέλουν να μπει σε κανονικότητα η χώρα", είπε. "Είμαστε συνιδρυτές μιας μεγάλης παράταξης. Θα φέρει ανατροπή με μια προϋπόθεση. Ότι θα είμαστε όλοι υπέρ της ενότητας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω τις κομματικές ομάδες. Πρέπει να κάνουμε Συνέδριο ανοιχτό στους νέους. Όλα τα υπόλοιπα θα τα βρούμε", ανέφερε, απαντώντας στην ερώτηση για την ενότητα της Κεντροαριστεράς.

  "Αυτή η κυβέρνηση έχει πλήρη διαχειριστική ανεπάρκεια. Ως εδώ. Είναι πλήγμα κατά της Δημοκρατίας. Ο μόνος δρόμος για τον κ. Τόσκα είναι ο δρόμος της παραίτησης", σημείωσε, από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης. "Οι διάφορες μας δεν είναι τερατώδεις. Το πώς θα είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα το αποφασίσουν οι πολίτες. Θα πάψουμε να είμαστε αρχηγική κόμμα. Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, πιστεύω πως δεν πρέπει να είναι η απλή αναλογική. Το βασικό είναι να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες", τόνισε, απαντώντας στην κοινή ερώτηση.

  "Ο κ. Τσίπρας πρέπει να παραιτήσει τον κ. Τόσκα. Στα Εξάρχεια δε μπορούν να μπουν αστυνομικοί", είπε, από την πλευρά του, ο κ. Μανιάτης "Ο μεγαλύτερος εγγυητής της ενότητας που είναι ο πολίτης θα αποδείξει με τη μεγάλη του συμμετοχή Πως απαιτεί ενότητα. Δεν είμαστε συμπλήρωμα του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να έχουμε ένα αρχηγό, ένα κόμμα και δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Θα είναι λάθος μήνυμα. Στον εκλογικό νόμο προτείνω μικρό μπόνους, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και ψήφο στους Απόδημους", ανέφερε, απαντώντας στην πρώτη κοινή ερώτηση, που ετέθη.

  "Το άβατο των Εξαρχείων είναι διαχρονική υπόθεση. Υπάρχει ανάγκη για διακομματική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων", σχολίασε για το χτύπημα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ραγκούσης. "Η ενότητα είναι ήδη κεκτημένο", είπε, μεταξύ άλλων, στην πρώτη ερώτηση περί της ενότητας.

  "Δε θέλω να παραιτηθεί ο κ. Τόσκας. Δε θέλω οι τρομοκράτες να επιτυγχάνουν το σκοπό τους που είναι τα πολιτικά αποτελέσματα", σημείωσε ο κ. Πόντας. "Η ενότητα του χώρου είναι ο ζητούμενο και ο κόσμος παρονομαστής. Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής. Να δημιουργήσουμε έναν νέο φορέα που θα σπάσει τη σιωπή. Να αλλάξουμε τη γλώσσα. Να αλλάξουμε τον τρόπο επικοινωνίας", επεσήμανε, ενώ ο κ. Γάτσιος έκανε λόγο για ανοχή σε φαινόμενα βίας στη χώρα, σχολιάζοντας την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. "Το υπουργείο προστασίας του πολίτη πρέπει να γίνει προστασίας του πολίτη και όχι του αλήτη. Πρέπει να συζητήσουμε πώς οι πολίτες θα ζουν στη χώρα χωρίς να φοβούνται", ανέφερε, ενώ απαντώντας στην πρώτη κοινή ερώτηση είπε: "Πρέπει να προσφέρουμε λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα. Η δυναμική του εγχειρήματος θα φανεί για το κατά πόσο είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μπροστά".

  Ο κ. Τζιώτης ανέφερε, εστιάζοντας στο χτύπημα έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ πως η ιστορία αυτή πρέπει να σταματήσει. "Δεν είμαστε ο μεσαίος χώρος. Εκφράζουμε τη μισή Ελλάδα. Η μισή Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ. Μια είναι η προοπτική μας. Να στοχεύσουμε στην πρώτη θέση και αυτό θα γίνει μέσα από μεγάλη αλλαγή", ανέφερε.

  - Ο δεύτερος γύρος

  "Έχω επισημάνει τη σταθερότητα και την ανάγκη ανατροπής, αλλά χωρίς προσωπικές αιχμές", ανέφερε ο κ. Μανιάτης, κληθείς να σχολιάσει το μέλλον της κυρίας Γεννηματά και των κυρίων Παπανδρέου, Βενιζέλου και Θεοδωράκη. "Δε θα είμαι υποψήφιος βουλευτής ακόμη κι αν γίνω πρόεδρος. Δε θα είμαι ούτε υποψήφιος πρωθυπουργός", σημείωσε ο κ. Τζιώτης, ενώ ο κ. Γάτσιος σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα νοσηρό, όπως και η ηγετική του ομάδα, όταν ερωτήθηκε για το που βρίσκεται η υγιής κεντροαριστερά.

  "Δεν είμαστε μόνο Κεντροαριστερά, είμαστε η μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισήμανε. Ο κ. Τσίπρας θέλει να κλέψει τον κόσμο της Κεντροαριστεράς για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα που έχει με τον κ. Καμμένο", τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωράκης. "Θα αναμετρηθούμε στα ίσα", επεσήμανε, από την πλευρά της, η κ. Γεννηματά, όταν ερωτήθηκε για τις προϋποθέσεις συνεργασίας με την Κουμουνδούρου και τη Νέα Δημοκρατία.

  "Τα οικονομικά όλων των κομμάτων πρέπει να τα ελέγξει η δικαιοσύνη. Ο λαός δεν πρέπει να πληρώσει δραχμή. Τα χρέη πρέπει να αποπληρωθούν από το κόμμα. Πρέπει να σεβόμαστε τους φόρους του ελληνικού λαού", είπε ο κ. Ανδρουλάκης, όταν ερωτήθηκε για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. "Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πως είναι δυνατόν να κάνουμε όλη αυτήν την προσπάθεια ούτως ώστε μέσα στο Κοινοβούλιο να έχουμε δύο ξεχωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες. Ο κόσμος θέλει να καταλάβει ότι πάμε για την ενότητα. Εφόσον εκλέγω αυτό το μεγάλο κύμα του κόσμου θα επιβάλει την ενωτική διαδικασία. Συμφωνίες εκ των προτέρων μου φαίνεται κάτι το απαράδεκτο", είπε ο κ. Καμίνης, όταν ερωτήθηκε για τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.

  "Θέλω να καθοδηγώ πολίτες σύγχρονους με στόχο να βελτιωθεί η ζωή των πολλών", είπε ο κ. Πόντας.

  - Ο τρίτος γύρος

  "Παρουσίασα ένα συνολικό σχέδιο για τη λειτουργία του κόμματος. Το Συνέδριο που θα έρθει την άνοιξη θα αποφασίσει για το πώς θα είναι το κόμμα μας. Πιστεύω στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ως αρχηγός θα την εφαρμόσω ακόμα και σε συμβουλευτικό ρόλο για τις αποφάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας", ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

  Η κ. Γεννηματά ερωτήθηκε για τη διαφθορά. "Θα είμαι αμείλικτη στα θέματα της διαφάνειας. Σηκώνω τη σημαία του ήθους στην πολιτική. Όσους προκάλεσαν τους απομακρύναμε από το χώρο μας. Ο νέος φορέας θα στηθεί στη βάση της ηθικής. Το χρωστάμε στον ελληνικό λαό που έχει γονατίσει από τα μέτρα", σημείωσε, ενώ ο κ. Ραγκούσης σχολίασε πως η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη.

  "Δεν έχει ανάγκη να φτιάξουμε ένα συμπλήρωμα του κ. Μητσοτάκη. Η χώρα δε θα μείνει ακυβέρνητη. Τη χώρα ακυβέρνητη θα την αφήσει ο κ. Μητσοτάκης. Είμαι έτοιμος να στηρίξω μ τη Νέα Δημοκρατία οποίο νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο και με τον κ. Τσίπρα. Αλλά, άλλο η συνεννόηση και άλλο η συγκυβέρνηση", είπε.

  Υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας στάθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.

  "Προφανώς η Εκκλησία μπορεί να εκφράζει τις απόψεις της. Αλλά δε μπορεί να εμπλέκεται στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Δε μπορεί να υπάρχει εμπλοκή", τόνισε.

  Ο κ. Καμίνης στάθηκε υπέρ της αποκοπής της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, ενώ ο κ. Μανιάτης μίλησε για αποκομματικοποίηση του κράτους. "Ο μόνος τρόπος να αλλάξει η Ελλάδα είναι η αλλαγή του Συντάγματος. Χρειαζόμαστε μια δημοκρατική επανάσταση. Να αποφασίσει ο λαός από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο άρθρο του συντάγματος. Οραματίζομαι μια προεδρική Δημοκρατία", είπε ο κ. Τζιώτης. 

  - Ο γύρος των ερωτήσεων από υποψήφιο προς υποψήφιο

  Ο κ. Ραγκούσης ρώτησε την κ. Γεννηματά εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη. "Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Ο τρόπος που προσεγγίζεις το θέμα είναι ηττοπαθής. Προκαλώ τους πάντες να τοποθετηθούν εάν είναι έτοιμοι να συμβάλουν σε μια κίνηση ενότητας. Ζητώ από τους πολίτες να μας δώσουν τη δύναμη για να αλλάξουμε πολίτική", τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

  Ο κ. Ανδρουλάκης ρώτησε την κ. Γεννηματά για την Τουρκία. "Θεωρώ πως δεν πρέπει να σταματήσει ο διάλογος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Χρωστάμε και στον τουρκικό λαό καθαρά μηνύματα. Το εθνικό συμφέρον μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε τις ενταξιακές προοπτικές της Τουρκίας", ανέφερε η κ. Γεννηματά.

  Ο κ. Μανιάτης ρώτησε τον κ. Θεοδωράκη για τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. "Όλα αυτά ήταν γνωστά από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο νέος αρχηγός καθοδηγεί και τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Οδηγεί ενιαία στις επόμενες εκλογές. Εμείς λέμε πως τα δύο κόμματα θα συνεργάζονται μέχρι τις επόμενες εκλογές. Το συνέδριο θα έρθει και θα πάρει αποφάσεις", τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

  Ο κ. Γάτσιος ρώτησε τον κ. Ανδρουλάκη για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ. "Το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε μόνο λάθη. Στην προσπάθεια που κάνουμε τώρα πρέπει να περάσουμε τα θετικά. Όπως το ευρώ. Όπως τα θέματα της Κύπρου. Υπήρχαν και λάθη. Έπρεπε να σκοτώσουμε ο πελατειακό κράτος. Υπήρχαν και φαινόμενα διαφθοράς. Όλα αυτά πρέπει να μείνουν στο χθες", σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

  Ο κ. Θεοδωράκης ρώτησε την κ. Γεννηματά για το όραμά της για το νέο κόμμα. "Το νέο κόμμα θα είναι θεσμικό. Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι οι βασικοί πυλώνες. Κόμμα ανοιχτό που θα δίνει ρόλο και λόγο στα μέλη του. Με πιο ενεργή δράση των μελών. Ένα κόμμα ενιαίο. Τέλος στις λογικές των βαρόνων", επεσήμανε η κ. Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά της, δεν απηύθυνε ερώτηση, αλλά προχώρησε σε μία παρατήρηση, με αφορμή τα ζητήματα του πολιτικού συστήματος. "Έχουμε καταθέσει αίτημα εξεταστική από ευρώ Μέρι σήμερα. Δυστυχώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται τις ευθύνες τους", είπε. 

  - Το τελευταίο ερώτημα

  Για τη μετά-Μνημόνιο εποχή ήταν η κοινή ερώτηση που τέθηκε προς τους εννέα υποψηφίους για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

  "Δε μπορεί να υπάρξει συναίνεση με ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες. Τη λύση θα δώσουν οι βουλευτικές εκλογές", είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

  "Πρέπει να φύγουμε από τη διχαστική δημοκρατία και να πάμε σε μια μεγάλη συμφωνία", ανέφερε ο κ. Καμίνης, ενώ ο κ. Μανιάτης επεσήμανε πως η χώρα έχει ανάγκη από μία νέα συμφωνία ανάμεσα σε εκείνους που παράγουν πλούτο και ένα σύγχρονο και παραγωγικό δημόσιο.

  "Πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας", σημείωσε ο κ. Τζιώτης, ενώ ο κ. Γάτσιος προέβλεψε πως τα μνημόνια θα τελειώσουν, αλλά η κρίση θα συνεχίζεται. "Χρειαζόμαστε ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο", ήταν το μήνυμα του κ. Θεοδωράκη. "Χρειάζεται μία αξιόπιστη κυβέρνηση και ένα ολοκληρωμένο εθνικό πρόγραμμα", τόνισε η κ. Γεννηματά.

  "Εάν η χώρα μείνει με 3,5% πλεονάσματα δε θα βγει από την κρίση", είπε, από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων