Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Νοε-2017 17:56

  Ερώτηση για την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο κατέθεσε ο Γ. Κουμουτσάκος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ερώτηση για την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο κατέθεσε ο Γ. Κουμουτσάκος

  Την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο, τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου στη Θράκη, αλλά και την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος. Την ερώτηση συνυπογράφουν ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Βασίλης Κικίλιας και οι αναπληρωτές τομεάρχες Εξωτερικών και Άμυνας, Σταύρος Καλαφάτης, Σάββας Αναστασιάδης, Σίμος Κεδίκογλου και Αναστάσιος Δημοσχάκης.

  "Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού των Εξωτερικών κ Κοτζιά ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα εξήγησε στην τουρκική πλευρά ότι πρέπει "να μην προκαλούν με διάφορες ενέργειες ώστε να δυσκολέψουν το ταξίδι" του κ Ερντογάν στην Ελλάδα, η Τουρκία διατηρεί την ένταση και τις τελευταίες ημέρες κλιμακώνει την παραβατικότητά της στο Αιγαίο, σε μια χρονιά που, σε αυτόν τον τομέα, ήταν η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας. Συμπέρασμα: ο κ. Κοτζιάς δεν εισακούστηκε από τους συνομιλητές του και οι ενέργειες της Τουρκίας γίνονται προκλητικότερες", τόνισε, σε δήλωσή του, ο κ. Κουμουτσάκος. Παράλληλα, σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία θέλει να γνωρίζει πως το υπουργείο Εξωτερικών θα αντιμετωπίσει τη βεβαρυμμένη αυτή κατάσταση "ώστε η επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν να φέρει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα και να μην εξελιχθεί αποκλειστικά σε μια  επιχείρηση δημοσίων σχέσεων της Άγκυρας και εξωραϊσμού της εικόνας της".

  Στην ερώτηση των τομεαρχών και αναπληρωτών τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, το 2017 εξελίσσεται στη χειρότερη χρονιά, εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, από απόψεως της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο.

  Συγκεκριμένα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, πραγματοποιήθηκαν 1493 παραβιάσεις χωρικών υδάτων, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια σχεδόν περίοδο, δηλαδή, έως το τέλος Οκτωβρίου 2017, οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ανήλθαν στις 2937, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2016, που ήταν ήδη μία από τις χειρότερες χρονιές από πλευράς τουρκικής παραβατικότητας. Όπως αναφέρουν, δε, στην αξιωματική αντιπολίτευση, την ιδιαιτέρως προβληματική αυτή κατάσταση πραγμάτων ήλθαν να επιβαρύνουν οι προκλητικές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της τουρκικής Κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και τη Θράκη.

  Η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ προς τον κ. Κοτζιά έχει ως εξής:

            Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, το 2017 εξελίσσεται στη χειρότερη χρονιά, εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, από απόψεως της παραβατικής συμπεριφοράς (συνολικά εναέριας και θαλάσσιας) της Τουρκίας στο Αιγαίο.

            Συγκεκριμένα, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017, πραγματοποιήθηκαν 1493 παραβιάσεις χωρικών υδάτων, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια σχεδόν περίοδο, δηλαδή, έως τέλος Οκτωβρίου 2017, οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ανήλθαν στις 2937, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2016, που ήταν ήδη μία από τις χειρότερες χρονιές από πλευράς τουρκικής παραβατικότητας.

            Σε πρόσφατη συνέντευξή σας προς τους διπλωματικούς συντάκτες (26.10.17), αναφερόμενος στα αποτελέσματα της τότε μόλις προηγηθείσης (24.10.17) επισκέψεώς σας στην Άγκυρα και των συνομιλιών σας με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώσατε επί λέξει ότι "συμφωνήσαμε να έρθει ο Πρόεδρος της Τουρκίας στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι πρέπει να μην προκαλούν με διάφορες ενέργειες ώστε να δυσκολέψουν το ταξίδι”.

            Λίγες μόνο ημέρες μετά από αυτήν τη δήλωσή σας, στις 3 Νοεμβρίου, η τουρκική πλευρά προέβη σε 60 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, συμπεριλαμβανομένων 2 υπερπτήσεων των Ιμίων από τουρκικά ελικόπτερα. Η παραβατική αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας συνδυάστηκε με την οξεία αντίδρασή της στην πραγματοποίηση της κοινής αεροναυτικής άσκησης Ελλάδας-Αιγύπτου "Μέδουσα 5” στη Ρόδο και την άμεση περιοχή της.

            Την ιδιαιτέρως προβληματική αυτή κατάσταση πραγμάτων ήλθε να επιβαρύνει το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβαιναν ενώ επισκεπτόταν την Αθήνα και τη Θράκη ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, κ. Χακάν Τσαβούσογλου, αρμόδιος για θέματα Τούρκων του εξωτερικού. Ο τελευταίος προέβη μάλιστα σε ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις, που οδήγησαν, φυσικώ τω λόγω, σε αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης.

            Τονίζεται, τέλος, ότι κατά το τρέχον έτος η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν επιδεινώθηκε μόνον ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, καθώς τον παρελθόντα Φεβρουάριο ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, κ. Γιλντιρίμ, για πρώτη φορά από το 1996, επανέφερε την πιο σκληρή μορφή της απαραδεκτής τουρκικής θεωρίας περί "γκρίζων ζωνών”, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν 130 νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, των οποίων οι κυριότητα "δεν είναι βέβαιη”. Αυτό το γεγονός αποτελεί μείζονα ποιοτική κλιμάκωση των τουρκικών αξιώσεων.

            Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η τουρκική πλευρά ουδόλως έλαβε υπόψη της την ανάγκη "να μην προκαλούν με διάφορες ενέργειες ώστε να δυσκολέψουν το ταξίδι”, την οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις σας της 26ης Οκτωβρίου, τονίσατε στον  Τούρκο ομόλογό σας, κ. Τσαβούσογλου.

  Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1.                 Εκτιμάτε ότι οι τουρκικές ενέργειες, ακόμη και μετά τη συνάντησή σας με τον κ. Τσαβούσογλου, έχουν "δυσκολέψει” την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα;

  2.                 Εάν η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση είναι "ναι”, πως προτίθεται το Υπουργείο Εξωτερικών να χειρισθεί το σοβαρό αυτό ζήτημα;

  3.                 Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε σε διμερές ή άλλο επίπεδο, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες τουρκικές προκλήσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν περαιτέρω, τόσο την προετοιμασία, όσο και τις προοπτικές επίτευξης συγκεκριμένων θετικών για τη χώρα μας αποτελεσμάτων;

  4.                 Τελικά, ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι στόχοι που έχετε καθορίσει ώστε η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας να μην περιορισθεί σε μία επιχείρηση δημοσίων σχέσεων και εξωραϊσμού της εικόνας της Τουρκίας, την ίδια ώρα που αυτή θα συνεχίζει τις παραβατικές ενέργειες έντασης στο Αιγαίο, και τις άκρως προβληματικές δηλώσεις και ενέργειές της αναφορικά με τη Θράκη;

  Δημήτρης Γκάτσιος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων