Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Οκτ-2017 12:26

  Ελληνο-ισπανική διπλωματική "βεντέτα" για το καταλανικό

  Ελληνο-ισπανική διπλωματική "βεντέτα" για το καταλανικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:09

  Του Κώστα Ράπτη

  Στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη και έδωσε εξηγήσεις σήμερα, Δευτέρα, ο πρέσβης της Ισπανίας στη χώρα μας, Enrique Viguera, στο πλαίσιο του διπλωματικού επεισοδίου που προκλήθηκε από συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στον "Ελεύθερο Τύπο” της Κυριακής.

  Ο κ. Viguera φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να απέδωσε σε κακή δημοσιογραφική απόδοση των λεγομένων του τις διατυπώσεις οι οποίες προκάλεσαν την ενόχληση του υπουργείου Εξωτερικών. Το αν η (αναμενόμενη) εξήγηση αυτή ικανοποιεί ή όχι την ελληνική διπλωματία, που έχει ζητήσει δημόσια επανόρθωση, μένει να φανεί.

  Σημειώνεται πάντως ότι και η Προεδρία της Δημοκρατίας φέρεται, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, να εκφράζει ενόχληση, καθώς οι δηλώσεις του ανώτατου άρχοντα για το καταλανικό ζήτημα (τις οποίες ο κ. Viguera επικαλέσθηκε σε αντιπαράθεση προς την στάση της κυβέρνησης), έγιναν, όπως είναι λογικό, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου. 

  Υπενθυμίζεται ότι ο Ισπανός διπλωμάτης εμφανιζόταν στη συνέντευξη αυτή να θεωρεί ελλιπή την έκφραση συμπαράστασης της Αθήνας προς τη Μαδρίτη για την καταλανική κρίση. Συγκεκριμένα ανέφερε: "Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας. Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσίαζαν δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας”.

  Σε εξαιρετικά έντονους τόνους ήρθε την ίδια ημέρα η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών με ανακοίνωσή του στην οποία αναφερόταν: "Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση.

  Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση.

  Ο Ισπανός Πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας.

  Καλούμε τον Ισπανό Πρέσβη να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας. Αναμένουμε δε, ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση”.

  Επιπλέον εκδόθηκε σε διακριτή ανακοίνωση η γενικότερη τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών για την καταλανική κρίση στην οποία αναφέρεται: "Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ισπανία και ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί ο ειρηνικός και δημοκρατικός διάλογος το ταχύτερο δυνατόν. Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και απορρίπτει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων”.

  Αν πάντως αυτές ήσαν οι οn the record τοποθετήσεις της ελληνικής διπλωματίας, οι διαρροές που είχαν λίγο νωρίτερα διοχετευθεί στην εφημερίδα "Αυγή” ήσαν σχεδόν απειλητικές. "Ανώτατες διπλωματικές πηγές” τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, διερωτώντας με νόημα για τον κ. Viguera: "Τι θα έλεγε ο ίδιος, άραγε, εάν ο Έλληνας πρέσβης στη Μαδρίτη, με συνεντεύξεις του επιχειρούσε να καλλιεργήσει την εικόνα ότι ο Βασιλιάς είναι εναντίον του πρωθυπουργού της Ισπανίας, ή εμφανιζόταν να στηρίζει ανοικτά τους Podemos, την αξιωματική αντιπολίτευση δηλαδή, στο τάδε ή στο δείνα κρίσιμο εσωτερικό ή εξωτερικό πολιτικό ζήτημα της Ισπανίας; Μάλλον, η Μαδρίτη θα φρόντιζε να τον απελάσει”.

  Σημειώνεται ότι την ενόχληση της κυβερνητικής πλευράς ενισχύει το ότι ο Ισπανός πρέσβης δείχνει να παρακάμπτει την πρώτη τοποθέτηση της κυβέρνησης στο ζήτημα που διατυπώθηκε στις 4 Οκτωβρίου από τον εκπρόσωπό της. Απαντώντας τότε σε δημοσιογραφική ερώτηση ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε: "Τα γεγονότα στην Καταλονία, τα βλέπουμε από τη σκοπιά μιας χώρας κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή και παίρνει εξαιρετικά σοβαρά τα ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πάντως σε σχέση με την αστυνομική καταστολή του καταλανικού δημοψηφίσματος: "Οι εικόνες που είδαμε είναι εξαιρετικά θλιβερές και θα μπορούσε κανείς να πει, ότι ενισχύουν αποσχιστικά αλλά και εθνικιστικά κινήματα, θέτοντας σε διακινδύνευση την ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό, το οποίο μπορεί να συμβάλει στον κατευνασμό της κρίσης, είναι ο δημοκρατικός διάλογος και αυτή είναι η σταθερή αρχή της ελληνικής κυβέρνησης”.

  Νέα δήλωση Τζανακόπουλου υπήρξε και χθες Κυριακή. "Ανησυχούμε ιδιαίτερα” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος "για την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη. Μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές. Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας, αλλά και κάθε πρωτοβουλία αποκατάστασης του δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος”.

  "Απώλεια ψυχραιμίας, λογικής και μέτρου”

  Για πρόκληση διπλωματικού επεισοδίου κατηγόρησε την κυβέρνηση, μιλώντας στον Σκάι, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. "Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία εμπλέκει τον πρέσβη σε δήθεν συνεννοήσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση, δείχνει απώλεια ψυχραιμίας, λογικής και μέτρου. Για να καλύψει τα λάθη της η κυβέρνηση έκανε νέο ατόπημα, προχώρησε σε αδικαιολόγητη υπεραντίδραση” σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος. Κατά τον ίδιο, είναι ανήκουστη αντίδραση να επιτιμάται πρέσβης δημοσίως, καθώς οι πρέσβεις καλούνται και τους υποδεικνύεται το σφάλμα. Δεν διασύρεις, είπε, πρέσβη φίλης χώρας προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος συνέκρινε δε τη στάση της κυβέρνησης έναντι του πρέσβη της Ισπανίας με τη στάση της έναντι της Βενεζουέλας και του πρέσβη της. "Είναι κρίμα, έχασαν την ψυχραιμία τους”.

  Σημειώνεται ότι ήδη από τις 27 Οκτωβρίου ο τομεάρχης της ΝΔ είχε διατυπώσει το ερώτημα αν αν η κυβέρνηση "έχει ή δεν έχει άποψη” για τις εξελίξεις. ”Αναγνωρίζει ή καταδικάζει τις μονομερείς αποσχίσεις; Η σιωπή της εκθέτει ήδη τη χώρα” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ