Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Οκτ-2017 10:19

  Τσίπρας για F-16: Δεσμεύομαι ότι στη δική μας συμφωνία δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά

  Τσίπρας για F-16: Δεσμεύομαι ότι στη δική μας συμφωνία δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:17

  Της Νίκης Ζορμπά

  Δεν υπάρχει συμφωνία αλλά διαπραγμάτευση δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την αναβάθμιση των F-16, την οποία  χαρακτήρισε " αναγκαία", επικαλούμενος την εισήγηση των ενόπλων δυνάμεων

  Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του Στ. Θεοδωράκη, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι το "ταβάνι" του κόστους για την αναβάθμιση των αεροσκαφών θα είναι το 1.1 δισ. ευρώ ενώ δεσμεύτηκε πως στη συμφωνία που θα υπάρξει ( εάν υπαρξει, όπως είπε) δεν θα συμπεριλαμβάνονται αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία παρομοίωσε με "κερκόπορτα" μιζών, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα σε σχετικό δημοσίευμά του το Capital.gr

  Άφησε ωστόσο ένα "παράθυρο εξαίρεσης" για την ΕΑΒ, διευκρίζοντας όμως ότι και εκεί θα είναι κοστολογημένα και απολύτως προσδιορισμένα.

  Σε ό,τι αφορά το βάρος της δαπάνης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως "Το κόστος της αναβάθμισης θα ενταχθεί στην ήδη προυπάρχουσα δαπάνη που υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο που έχει κατατεθεί στη Βουλή για την Εθνική άμυνα. Άρα δε μιλάμε για πρόσθετα βάρη". 

  Στο ίδιο πλαίσιο επιτέθηκε στη Ν.Δ αλλά και στα ΜΜΕ , μιλώντας για "fake news" και "εφημερίδες της διαπλοκής" που μιλούσαν για αγορα του αιώνα, σπατάλη κλπ.

  Κατά τη σύντομη δευτερολογία του ( όπως ορίζεται από τον κανονισμό της Βουλής), ο κ. Τσίπρας, "απολογήθηκε" μερικώς για τη στάση του απέναντι σε ΗΠΑ και Ντόναλντ Τραμπ, υπενθυμίζοντας πως αυτός ήταν που έναν χρόνο πριν, πήγε στην Αβάνα για να εκφωνήσει τον επικήδειο του Φιντέλ Κάστρο. 

  "Δεν πήγα για να εκπροσωπήσω μια παράταξη αλλά ως έλληνας πρωθυπουργός, κουβαλώντας τις αξίες τις παράταξης. Όλοι γνωρίζουν ότι ένα χρόνο πριν πήγα στην Αβάνα και εκφώνησα τον επικήδειο του φιντέλ Κάστρο. Δεν το ξεχάσαν αυτή που με καλέσαν", είπε και πρόσθεσε: "Υπερασπίστηκα τα εθνικά συμφέροντα, κάποιοι στεναχωριούνται κάποιοι φαντασιωνονται ότι θα ζήσουμε μέρες του 2015. Κάποιοι στεναχωριούνται που όλοι οι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες". 
   
  Απευθυνόμενος στον επικεφαλής του Ποταμιού, ο πρωθυπουργός του πίστωσε μεν εν πολλοίς "καλοπροαίρετη αντιπολίτευση" αλλά επανερχόμενος για τρίτη φορά στο θέμα των "ψευδών ειδήσεων" τον κάλεσε να μην ταυτίζεται με το μπλοκ εκείνο που καθοδηγείται από τα συγκροτήματα των "Fake News".
   

  Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων για : 

  F-16 

  Βγαίνουμε από την κρίση αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα έχει κόστος στην αποτρεπτική ικανότητα των αμυντικών μας δυνάμεων

  Εργαζόμαστε με συνέπεια όχι μόνο για τη διατήρηση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων αλλά και την ενίσχυσή του για αυτό και το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε το σχέδιο ανασυγκρότησης των ενόπλων δυνάμεων. Η κίνηση αυτή είναι αναγκαία γιατί οι προκλήσεις είναι πολλές και η εγρήγορσή μας διαρκής. 

  Εδώ και οχτώ χρόνια έχει τεθεί στο τραπέζι το θέμα των F-16. Δεν μιλάμε για αγορά νέων αλλά για εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων. 

  Ήταν επιτακτικό το αίτημα των ενόπλων δυνάμεων ήδη από το 2009. Ο κίνδυνος είναι πως εάν δεν δράσουμε τώρα μπορεί την επόμενη πενταετία να χάσει η πολεμική μας αεροπορία σημαντικό μέρος της αποτρεπτικής της ισχύος

  Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έχει αποφανθεί ότι η αναβάθμιση είναι αναγκαία όχι τώρα αλλά χθες. 

  Ή θα εισακούσουμε τις επανειλημμένες συστάσεις ή να τις αγνοήσουμε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Η δική μας επιλογή είναι προφανώς, η πρώτη.

  Το κόστος της αναβάθμισης θα ενταχθεί στην ήδη προυπάρχουσα δαπάνη που υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο που έχει κατατεθεί στη Βουλή για την Εθνική άμυνα. Άρα δε μιλάμε για πρόσθετα βάρη. 

  Είναι σαφής η θέση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων ότι αν αφήσουμε για το μέλλον την αναβάθμιση θα είναι πολύ ακριβότερη. 

  Από τις ένοπλες δυνάμεις στάλθηκε ένα letter of request προς τις ΗΠΑ και ζητήθηκε τιμή προσφοράς για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου. Η επίσημη επιστολή αναμένεται από τις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες. Με το που θα έρθει στο υπ[ουργείο Άμυνας θα τεθεί υπόψη των ενδιαφερόμενων. 

  Στις ΗΠΑ μάθαμε το περιεχόμενο της επιστολής. Δεν έχει έρθει επισήμως. Την αναμένουμε. 

  Το σύνολο των αεροσκαφών ήταν 123 για τα οποία οι ΗΠΑ, ζήτησαν από το Κογκρέσο μια έγκριση για να προχωρήσει για διαπραγμάτευση. Η έγκριση για το σύνολο ανέρχεται στα 2,4 δις δολάρια. Εδώ στήθηκε η σπέκουλα η επικοινωνιακή. 

  Το αμερικανικό κογκρέσο πάντα εγκρίνει το ανώτατο ποσό που μπορεί να φτάσει η συμφωνία. Το ποσό που μπορεί να διαθέσει η Ελλάδα είναι  1.1 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας. 

  Αυτή δεν είναι καινούργια πρακτική. Έτσι συνεβαινε τα προηγούμενα χρόνια θα έπρεπε να τη θυμούνται οι συνάδελφοι της Ν.Δ. Η πιο πρόσφατη ήταν του κ. Σπηλιωτόπουλου.

  Το βασικότερο όλων είναι ότι ακόμα δεν έχουμε συμφωνία αλλά διαπραμάτευση. Θα πάρουμε την προσφορά, θα ενημερωθεί η Βουλή και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και θα αρχίσει η διαπραγμάτευση.

  Αντισταθμιστικά

  Μόνο κατ' ελάχιστον έχουν δικαιολογήσει τον τίτλο τους. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ούτε καν υλοποιήθηκαν.

  Μέσα από αυτά διακινήθηκαν μίζες, στήθηκαν μηχανισμοί διασπάθισης, είναι γνωστή ιστορία στην οποία πρωταγωνίστησαν στελέχη της αντιπολίτευσης που μας κουνάνε κιόλας το δάχτυλο. 

  Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε καμία συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη. Εμείς δεν θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος.

  Αφήνω πιθανότητα εξαίρεσης σε ό,τι αφορά την ΕΑΒ αλλά κι εκεί κοστολογημένα και σαφώς προσδιορισμένα.  Θα διεκδικήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους γιατί τιμούμε και το τελευταίο ευρώ του έλληνα φορολογούμενου.

  Απολογισμό ΗΠΑ

  Απτά αποτέλεσματα σύμφωνα με τον ίδιο, είναι:

  - Το γεγονός ότι για πρώτη φορά ακούσαμε από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλάει δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

  -Για πρώτη φορά δημόσια ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βγήκε από την κρίση, στέκεται στα πόδια της .

  -Η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών οικονομίας μας για την προώθηση συγκεκριμένων επενδύσεων

  -Η ανακοίνωση για την κατασκευή του fsru , για υγροποιημένο αέριο στην Αλεξανδρούπολη με την προοπτική να είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε που ανοίγει τις πόρτες της στην εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου

  -Αναγνωρίστηκε σε όλα τα επίπεδα ότι η επόμενη ΔΕΘ στην οποία θα είναι τιμώμενη χώρα η Αμερική θα είναι σημείο καμπής για επενδύσεις

  -Οι συνομιλίες για επενδύσεις σε οπτικές ίνες, ναυπηγεία και υποδομές

  -Η αναγνώριση της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή

  -Διαβεβαίωση από Λαγκάρντ ότι η ελληνική οικονομία πέρασε τον κάβο, ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα και ότι θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση. 

  Καρφιά

  Αυτά είναι τα αποτελέσματα και δεν είναι φωτογραφίες. Έχω αρκετές άλλωστε. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα συνάντησα τους σημαντικότερους ηγέτες του πλανήτη. Δεν χρειάζομαι άλλες. 

  Οι εποχές που ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς επισκέπτονταν τις ΗΠΑ πασχίζοντας να μπουν σε ένα φωτογραφικό κάδρο, άλλαξαν. 

  Μπορεί στην Οικονομία να χρειαστεί μεγαλύτερος χρόνος για να αναστραφεί η εικόνα της ζημιάς που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις Ν.ΔΠΑΣΟΚ, στα εθνικά έχει ανατραπεί πλήρως μόλις σε 2,5 χρόνια. 

  Διαδικασίες

  Στις 20/09 ο Πάνος Καμμένος και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ενημέρωσαν αναλυτικά την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. 

  Είναι φαιδρό και άδικο ότι πρόκειται για παράκαμψη διαδικασιών, για σπατάλη κλπ. 

  Δεν ξέρω αν στη Ν.Δ αλλάζουν στελέχη πόστα και κάποιοι έχουν κόψει και την καλημέρα μεταξύ τους αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να παίζουμε με την ασφάλεια της χώρας. 

  Σούδα

  Στήθηκε μύθος για δήθεν μαμούθ συμφωνίας που περιλαμβάνει τη Σούδα.

  Και τώρα μας ζητάτε να απολογηθούμε γιατί δεν υλοποιήσαμε τον μύθο που κάποιοι στήσαμε. 

  Θα έπρεπε να ξέρετε πως όλες οι κυβερνήσεις ανανεώνουν τη συμφωνία για τη Σούδα

  Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να συζητήσουμε και την αναβάθμιση των ελληνικών δυνάμεων στη Σούδα. 

  Τέλος, για την πρόταση του Στ. Θεοδωράκη σχετικά με σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Τσίπρας είπε πως: Δεν είναι ώριμη ακόμα η ιδέα αλλά "θα συμφωνήσω μαζί σας ότι στα ζητήματα αυτά χρειάζεται ενημέρωση, συνεννόηση και συναίνεση". 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ