Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Οκτ-2017 08:15

  Ο Πρωθυπουργός απαντά για τα F-16 και F-35 στην Βουλή

  Ο Πρωθυπουργός απαντά για τα F-16 και F-35 στην Βουλή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Μαρίας Νταλιάνη

  Την "Ώρα του Πρωθυπουργού" στη Βουλή ενεργοποιεί σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του κόμματος "Ποτάμι", Σταύρου Θεοδωράκη, σχετικά με την αναβάθμιση των F-16 και το ενδεχόμενο προμήθειας και F-35 από τις ΗΠΑ.

  Η περίφημη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για τα F16 η οποία επισκίασε τις πρόσφατες επαφές του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ κυριάρχησε όλη την εβδομάδα στην Βουλή αφού πρώτα  ο αναπλ. υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσας και  στην συνέχεια ο ΥΠΕΘΑ και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έδωσαν πτυχές της σε διαφορετικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών και της Ολομέλειας.

  Μάλιστα ο κ. Καμμένος τράβηξε περισσότερο την "κουρτίνα" των εξοπλιστικών αποκαλύπτοντας ότι η ελληνική πλευρά εκτός από προσφορά για την αναβάθμιση των F16, ζήτησε και προσφορά για την προμήθεια α/φων τύπου F-35 τα οποία είναι νεότερης γενιάς.

  Ο ίδιος μάλιστα δεν έκρυψε την προτίμησή του στα δεύτερα λέγοντας ότι "είναι πολύ πιο χρήσιμο μέρος των χρημάτων αυτών, (των 2,4 δισ. δολαρίων) εάν υπήρχαν, να δίνονταν για καινούριο αεροσκάφος".

  Ο Πρόεδρος του "Ποτάμι", Σταύρος Θεοδωράκης ρωτάει τον Αλέξη Τσίπρα τα εξής: Ποια ανταλλάγματα δόθηκαν προς όφελος της οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας των δύο χωρών και του ελληνικού τομέα αμυντικής βιομηχανίας & έρευνας; Ποιο τμήμα της συμφωνίας θα δοθεί στην εγχώρια βιομηχανία για υλοποίηση; (άρθρο Χ.1 & Χ.2 της συμφωνίας). 

  Τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία για τα F-16 και το τελευταίο πρόγραμμα πενταετούς εκσυγχρονισμού και πότε θα υποβληθεί στην Βουλή για έγκριση; Ποιο το ακριβές κόστος της συμφωνίας και με ποιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί; Εάν θα συζητηθεί το ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικού ανταλλάγματος για την, σε βάθος χρόνου, παραχώρηση των ελληνικών διευκολύνσεων στην Σούδα.

  Τι είπε ο Πάνος Καμμένος για τα F-16 και F-35 στην Βουλή 
   
  "Για να είμαστε ξεκάθαροι, λοιπόν, δεν υπάρχει συμφωνία. Βεβαίως και δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό που υπάρχει είναι ένα Letter of Request, ένα LoR, το οποίο απευθύνεται στην αμερικανική κυβέρνηση και στο οποίο στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, δηλαδή συμφωνίας στην οποία δεν περιλαμβάνονται μεσάζοντες, ζητάμε να μας δώσουν μια τιμή για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου των F-16 που έχουμε. Και παράλληλα, έφυγε και μια άλλη επιστολή προς την αμερικανική κυ αεροσκάφος, όπως -συγκεκριμένα ζητείται στην επιστολή- το αεροσκάφος F-35.

  Σε απάντηση του letter of request το οποίο κάναμε, είχαμε μία πρώτη πληροφόρηση από την αμερικανική πλευρά ότι θα μας απαντήσουν με LOA και με επιστολή, η οποία βεβαίως θα έρθει στην Επιτροπή Εξοπλισμών, όπως δεσμεύτηκα -αυτή είναι η διαδικασία- στις 3 Νοεμβρίου, όπου οι Αμερικανοί θα μας λένε τιμές και την ακριβή περιγραφή της αναβαθμίσεως που αφορά είτε τα αεροσκάφη F16 τύπου Block 50, τα αεροσκάφη F16 τύπου Block 52 plus και τα αεροσκάφη τα F16 τύπου Block 52 Plus Advance.

  Tο σύνολο των αεροσκαφών για το οποίο ζητήθηκε το Letter of Request ήταν εκατόν είκοσι τρία αεροσκάφη για τα οποία η αμερικανική πλευρά, έτσι όπως προβλέπεται προκειμένου να μας απαντήσει η εταιρεία, ζήτησε από το Κογκρέσο για το σύνολο των αεροσκαφών μία έγκριση προκειμένου να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση. Η έγκριση που ζητήθηκε από το Κογκρέσο για το σύνολο των εκατόν είκοσι τριών αεροσκαφών, δηλαδή και τα Block 30 και τα Block 50 και τα Block 52 plus και τα Block 52 Plus Advance, ανέρχεται στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Όπως ξεκαθάρισα όμως και στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής στην προηγούμενη συνεδρίαση της 20ής Σεπτεμβρίου, οι δικές μας δυνατότητες στο πλαίσιο της εκτέλεσης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπερβούν την καταβολή 100 εκατομμυρίων τον χρόνο και μάξιμουμ το 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα δεν το είχα ξεκαθαρίσει εάν είναι ευρώ ή δολάρια. Σας λέω ότι τα δολάρια είναι αυτά που συζητάμε τώρα.

  Έτσι, λοιπόν, στη μετάβαση στην Αμερική έγινε η συζήτηση για το θέμα της αναβαθμίσεως των F16 και είπαμε ότι αναμένουμε την LOA, την απάντηση δηλαδή των Αμερικανών για την αναβάθμιση των αεροσκαφών. Από τη μεριά του Προέδρου Τραμπ ανακοινώθηκε ότι με χαρά η αμερικανική κυβέρνηση εγκρίνει το σύνολο, το μέγιστο δηλαδή της αναβάθμισης των εκατόν είκοσι τριών αεροσκαφών αυτών και ότι το σύνολο της πιθανής αναβάθμισης θα είναι τα 2,4 δισεκατομμύρια, ποσό που βεβαίως και δεν πρόκειται να φτάσουμε ποτέ, διότι ούτε αυτές τις οικονομικές δυνατότητες έχουμε, αλλά ούτε και αυτές τις ανάγκες. Είναι πολύ πιο χρήσιμο μέρος των χρημάτων αυτών, εάν υπήρχαν, να δίνονταν για καινούριο αεροσκάφος".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ