Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Οκτ-2017 18:46

  Μπακογιάννη για ΠΓΔΜ: Μόνο με σύνθετη ονομασία erga omnes ανοίγει ο δρόμος για Ε.Ε- ΝΑΤΟ

  Μπακογιάννη για ΠΓΔΜ: Μόνο με σύνθετη ονομασία erga omnes ανοίγει ο δρόμος για Ε.Ε- ΝΑΤΟ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια βελτίωσε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Η Ελλάδα παρουσίασε μια ρεαλιστική πρόταση για το θέμα της ονομασίας από το 2007 και διένυσε την απόσταση που της αναλογούσε. Είναι στο χέρι της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να αποδείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει προς την επίλυση του θέματος. Πάντως η απόφαση του Βουκουρεστίου είναι η αφετηρία για κάθε συζήτηση. Αν τα Σκόπια αποδεχτούν συνθέτη ονομασία για κάθε χρήση, έναντι όλων, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξης τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ" τόνισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην 17η Οικονομική Σύνοδο Κορυφής Βελιγραδίου, η οποία  διοργανώνεται από τη σερβική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών της Σερβίας, με καλεσμένους προσωπικότητες από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

  Η πρώην υπουργός συμμετείχε σε πάνελ με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις προκλήσεις ασφάλειας στα Βαλκάνια, μαζί με τον πρώην ΥΠΕΞ της χώρας Βουκ Γιέρεμιτς.

  Μιλώντας για τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα Βαλκάνια σημείωσε ότι "η Ευρώπη δεν έχει το περιθώριο να χάσει την περιοχή των Βαλκανίων. Πρέπει να καλλιεργηθεί η αντίληψη ότι όλοι ανήκουμε σε μια ευρύτερη περιοχή ασφάλειας" και πρόσθεσε  "πάνω απ 'όλα, η περιοχή πρέπει να παραμείνει μέρος της Ευρώπης. Πρέπει να θεωρηθεί ως αναπόσπαστο τμήμα του πυρήνα της Ευρώπης, ως μέρος ενός αδιαίρετου χώρου ασφαλείας. Η ιδέα ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να απομονωθεί από τα Βαλκάνια είναι μη ρεαλιστική".

  Αναφερόμενη στο ζήτημα της ασφάλειας υπογράμμισε ότι "η προστασία των συνόρων είναι επίσης ένας ακόμη  τομέας  στον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε  εξαιτίας και της συνεχιζόμενης μετανάστευσης και των ροών προσφύγων. Η ΕΕ πρέπει να διαφυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα από κάθε πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια. Η ίδρυση ευρωπαϊκού γραφείου συνόρων και ακτοφυλακής είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα διευκόλυνε το έργο. Και γνωρίζω ότι ειδικά η Ελλάδα, έχει πολλά να κερδίσει από τη συνεργασία με τους γείτονές μας".

  Νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς και την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό υποδομών  Ζοράνα Μιχαήλοβιτς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ