Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Οκτ-2017 15:10

  Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα καταργήσει τους εκτρωματικούς νόμους Φίλη-Γαβρόγλου-Μπαλτά για την Παιδεία

  Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα καταργήσει τους εκτρωματικούς νόμους Φίλη-Γαβρόγλου-Μπαλτά για την Παιδεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:21

  Του Δημήτρη Γκάτσιου
   
  Τις κεντρικές στοχεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ιδίου όσον αφορά στη νέα γενιά και στην εκπαίδευση ανέλυσε από το βήμα του 2ου προσυνεδρίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. "Ανοιγόμαστε σε νέα πρόσωπα και ιδέες. Καλούμε ανθρώπους να συνεισφέρουν στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Στόχος μας να δείξουμε έμπρακτα πως δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Για να δείξουμε πως κάποιοι ακολουθούν το δρόμο των προτάσεων και του ρεαλισμού και όχι του λαϊκισμού και των ανεύθυνων υποσχέσεων. Βάζουμε τελεία σε αυτό…Το μυαλό μας πρέπει να είναι στραμμένο στην επόμενη γενιά. Ευκαιρίες και αξιοκρατία ζητούν οι νέοι. Πώς θα τους δώσουμε την ευκαιρία να πετύχουν το καλύτερο δυνατό στη ζωή τους. Αριστεία δεν είναι μόνο ο άριστος μαθητής. Η αριστεία είναι στάση ζωής. Είναι η καθημερινή προσπάθεια που καταβάλει ο καθένας να γίνει το καλύτερο που μπορεί. Και αυτήν την αριστεία είναι που θέλουμε να επιβραβεύσουμε. Και να δώσουμε ευκαιρίες, κυρίως, στους λιγότερο προνομιούχους", διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της παρέμβασής του στις εργασίες του προσυνεδρίου, που οδηγούν στο ορόσημο της 16ης και της 17ης Δεκεμβρίου και το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας.

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Νέα Δημοκρατία, όταν κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα καταργήσει τους "εκτρωματικούς", όπως τους χαρακτήρισε νόμους Φίλη-Γαβρόγλου-Μπαλτά, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα νέο νόμο που θα δίνει στα ελληνικά πανεπιστήμια μεγαλύτερη αυτονομία, ευελιξία. "Μεγαλύτερη δυνατότητα να διαχειριστούν τα του οίκου τους", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.  

  Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το πρόγραμμα της οδού Πειραιώς μιλάει σε ολόκληρη την ελληνική νεολαία. Εντός και εκτός Ελλάδας. "Λέμε πως το πρόγραμμά μας θα δώσει ευκαιρίες σε όλους. Το brain drainείναι τεράστια πρόκληση. Χάνουμε τα καλύτερα μυαλά μας σήμερα. Ο τρόπος να τους φέρουμε πίσω δεν είναι η δουλειά στο δημόσιο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας. Αλλά να δημιουργήσουμε νέες καλές θέσεις εργασίας, μέσα από μία έκρηξη επενδύσεων. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει", ανέφερε.

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι η γαλάζια παράταξη δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση στα ζητήματα της Παιδείας. "Η Παιδεία είναι ο μόνος τρόπος που έχει ένα παιδί από μία φτωχή συνοικία να μπορέσει να αποκτήσει εφόδια στη ζωή του και να διακριθεί…Δεν πρόκειται η Νέα Δημοκρατία να κάνει καμία υποχώρηση σε ζητήματα που σχετίζονται με την Παιδεία. Είναι προσωπική πολιτική μου δέσμευση", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε ιδιαίτερα στην προσχολική αγωγή. "Οι κοινωνικές ανισότητες διαμορφώνονται σε μικρές ηλικίες. Λέμε κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού", επεσήμανε και σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει στην επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για δύο χρόνια. "Να ξεκινούν τα παιδιά από το νηπιαγωγείο στα 4 χρόνια τους και όχι στα 5", ανέφερε.

  Ο πρόεδρος της ΝΔ, στη διάρκεια της παρέμβασής του, ανέδειξε το γεγονός πως σήμερα δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη ούτε ανάμεσα στους πολίτες, ούτε ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και τους πολιτικούς. "Θέλω να κάνω μία έκκληση προς όλους. Θα βγούμε από αυτήν την κρίση μαζί και ενωμένοι. Όταν εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον. Εμείς δε διχάζουμε την κοινωνία. Δε χωρίζουμε τους πολίτες. Ενώνουμε την κοινωνία και απευθύνουμε μήνυμα πρόσκλησης και πρόκλησης να δημιουργήσουμε μαζί την Ελλάδα του αύριο. Η ΝΔ θα διαμορφώσει τον άξονα με ένα μέλλον με εμπιστοσύνη και αξιοπρέπεια", σημείωσε.

  Σταχυολογώντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

  -Το σχολείο πρέπει να γίνει κυψέλη παραγωγής γνώσης. Θέλουμε πιο αυτόνομα και πιο δημιουργικά σχολεία, με μεγαλύτερες δυνατότητες ελευθερίας και στους δασκάλους και στους γονείς και στους διευθυντές. Θέλουμε σχολεία που θα αξιολογούνται. Στην αξιολόγηση δε θα κάνω πίσω. Αξιολόγηση παντού και σε όλους. Η αξιολόγηση που προτείνουμε δε θα είναι τιμωρητική. Και κακώς κάποιοι τη συνδέουν με τις απολύσεις. Θα επιμείνω στην αντικειμενική επιλογή των διευθυντών.

  -Η ΝΔ ξεκινάει ευρεία συζήτηση για τον τρόπο που πρέπει να διαμορφωθεί το πρόγραμμα της διδασκαλίας. Ελεύθερα και αυτόνομα σχολεία. Ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε ελληνική περιφέρεια. Για αυτά τα παιδιά με ειδικές ικανότητες που δε θα μπορούν να πάνε σε ένα ιδιωτικό σχολείο και θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα σχολείο που θα καλλιεργήσει αυτές τις ικανότητες.

  -Σε μεγάλο βαθμό το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οικοδομήθηκε γύρω από τη λογική να παράγουμε πτυχιούχους, που θα χρησιμοποιούσαν το πτυχίο τους για μία θέση στο δημόσιο. Αυτός ο κόσμος πέθανε. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να είναι ο μηχανισμός παραγωγής γνώσης, διασύνδεσης με την εργασία.  Πρέπει να συγκρινόμαστε με τους καλύτερους. Για αυτό η αξιολόγηση των πανεπιστημίων πρέπει να γίνεται από τους καλύτερους. Από ανεξάρτητους αξιολογητές.

  -Η βασική φιλοσοφία του νόμου που δημιούργησε τα συμβούλια διοίκησης είναι σωστή. Απόλυτη προτεραιότητα η κατάργηση των εκτρωματικών νόμων Φίλη-Γαβρόγλου-Μπαλτά. Και η αντικατάστασή τους με ένα νόμο που θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία, ευελιξία. Μεγαλύτερη δυνατότητα να διαχειριστούν τα του οίκου τους. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ