Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Οκτ-2017 08:30

  "Σύμμαχο" στην αξιολόγηση βλέπει τώρα η Κυβέρνηση το ΔΝΤ

  "Σύμμαχο" στην αξιολόγηση βλέπει τώρα η Κυβέρνηση το ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Κυβέρνηση- ΔΝΤ βρίσκονται σε "ανακωχή". Εάν αυτή η εκεχειρία θα αποδειχθεί εύθραυστη ή θα ευοδοθούν αυτή τη φορά οι μαξιμινές ελπίδες για στήριξη στην προσπάθεια ομαλής και γρήγορης ολοκλήρωσης της γ΄αξιολόγησης, θα φανεί οσονούπω. 

  Τα νέα δεδομένα πάντως, όπως διαμορφώνονται μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ντόναλντ Τραμπ, φέρουν το Ταμείο να συγκαταλέγεται στους "φίλους" και ουχί τους "άσπονδους" ( ως είχε χαρακτηρίσρο το ΔΝΤ ο πρωθυπουργός από τη Λάρισα παραμονές της επίσκεψής του στις ΗΠΑ). 

  Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι οι διαδικασίες της γ΄αξιολόγησης είναι εξόχως πιθανό να ολοκληρωθούν έως τα μισά του Ιανουαρίου του 2018. Παράγων κρίσιμος για αυτό είναι και η συγκρότηση γερμανικής Κυβέρνησης καθώς η κ. Μέρκελ βρίσκεται ακόμη σε διαβουλεύσεις με δυνητικούς εταίρους. 

  Το κυβερνητικό κλίμα για τον ρόλο του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ωστόσο έχει αλλάξει και στην Ηρώδου Αττικού δεν επιθυμούν πλέον την έξωσή του. 

  Οι διαβεβαιώσεις που έλαβε ο κ. Τσίπρας από την επικεφαλής του IMF και τον αμερικανό πρόεδρο, αφενός πως το Ταμείο δε θα εγείρει απαιτήσεις για νέα μέτρα σε αυτόν τον διαπραγματευτικό γύρο αφετέρου πως θα επιμείνει στην ανάγκη ρύθμισης του ελληνικού χρέους, "μαλακώνουν" τις επιφυλάξεις και τους φόβους ότι θα επαναλάβει και σε αυτή τη διαπραγμάτευση πρακτικές που θα επιφέρουν καθυστερήσεις και εμπλοκή με τους ευρωπαίους εταίρους. 

  Αυτό τουλάχιστον διαμηνύει δημόσια η Κυβέρνηση διότι η ψυχρολουσία που έχει υποστεί επανειλημμένως στο παρελθόν από το ΔΝΤ, έχει καταγραφεί στη ...συλλογική μαξιμινή μνήμη. 

  Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε κάθε περίπτωση, χθες έστειλε ( κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών) θετικά σινιάλα για τον ρόλο του Ταμείου τόσο στην παρούσα αξιολόγηση όσο και για το στόχο της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. 

  Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων ανέφερε: 

  *Η στάση της κ. Λαγκάρντ και η στάση του ΔΝΤ, ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα του αποκλεισμού της πιθανότητας για απαιτήσεις για νέα δημοσιονομικά μέτρα, αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, ένα βήμα μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια συνεργασίας που έχουμε με τους δανειστές και εταίρους μας και εκτιμάμε ότι φέρνει πάρα πολύ κοντά την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, έτσι ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια και από τις αρχές του 2018 και μετά να ολοκληρώσουμε και τις συζητήσεις για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

  *Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, για να συνοψίσω, είναι ότι αυτό το οποίο οφείλει να γίνει σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι να μην υπάρξουν ολιγωρίες, να μην υπάρξουν τεχνητές καθυστερήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα τις όποιες διαπραγματεύσεις.
  Από εκεί και πέρα, το ΔΝΤ γνωρίζουμε ότι έχει το Stand-By Arrangement και οφείλει, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. 

  *Μετά τη συνάντηση που είχαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η κ. Λαγκάρντ στις ΗΠΑ, το κλίμα διαμορφώνεται πάρα πολύ θετικά και έχουμε όλοι την εκτίμηση ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε και τις διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης.    

  *Διαβάστε ακόμα

  -Δ. Τζανακόπουλος: Η συμφωνία για τα F-16 δεν επηρεάζει το πρόγραμμα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ