Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Οκτ-2017 16:37

  Το παρασκήνιο της συνάντησης Κ. Μητσοτάκη με Ευρωπαίους επιτρόπους

  Το παρασκήνιο της συνάντησης Κ. Μητσοτάκη με Ευρωπαίους επιτρόπους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:18

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Επί τάπητος έθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έξοδο από την κρίση, στη διάρκεια του γεύματος εργασίας που είχε στις Βρυξέλλες με επτά επιτρόπους.

  Παρουσία των Jyrki Katainen (αντιπροέδρου της Επιτροπής, υπεύθυνου για ζητήματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας) Δημήτρη Αβραμόπουλου (επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων) Guenther Oettinger (επιτρόπου Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων) Χρήστου Στυλιανίδη (επιτρόπου για ζητήματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων) Phil Hogan (επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης) Carlos Moedas (επιτρόπου Έρευνας, Επιστημών και Καινοτομίας) και Gabriel Mariya (επιτρόπου Ψηφιακών Τεχνολογιών) ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε το σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η υποδοχή που επεφύλαξαν οι ευρωπαίοι επίτροποι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ενός εν αναμονή πρωθυπουργού, καθώς οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται πως ο κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, χωρίς να μπαίνει σε διαδικασία ακατάσχετης υποσχεσιολογίας και παροχολογίας.

  Στο τετ α τετ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τους επτά ευρωπαίους επιτρόπους (πρόκειται για πρωτοβουλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου) η συζήτηση ήταν στραμμένη στο μέλλον και στο τι ακριβώς θα πράξει η οδός Πειραιώς και ο κ. Μητσοτάκης, από τη στιγμή που θα κληθούν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στο μεγάλο στοίχημα της προώθησης ενός σαρωτικού κύματος μεταρρυθμίσεων. Μίλησε για την ανάγκη προώθησης επενδύσεων, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ανέλυσε το γαλάζιο σχέδιο για μία νέα ημέρα στην εκπαίδευση, που θα παράξει ικανούς ανθρώπους, τοποθετήθηκε στο μείζον ζήτημα της δημόσιας διοίκησης και κράτησε στο προσκήνιο την έννοια της αξιολόγησης των υπαλλήλων, ενώ πραγματοποίησε ειδική αναφορά στην υιοθέτηση καλών ευρωπαϊκών πρακτικών σε τομείς, όπως ο αγροτικός.

  Ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια του γεύματος εργασίας, δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τους επτά επιτρόπους, με τον ίδιο να διαμηνύει (σύμφωνα με πληροφορίες) πως μεταρρύθμιση δεν είναι ούτε η αύξηση των φόρων (σαφείς αιχμές για την τακτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων) ούτε οι απολύσεις. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε, απευθυνόμενος στους επτά επιτρόπους, πως έχει το σχέδιο για το τι θα πράξει ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία από το 2018 και μετά, ενώ καμία συζήτηση δεν υπήρξε για πρόωρες εκλογές, με το όνομα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πάντως, να απουσιάζει από τη συζήτηση του γεύματος εργασίας.

  Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, σημείωσε πως είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους το σχέδιό του για την Ελλάδα του μέλλοντος.

  "Μίλησα για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Πατρίδα μας. Και όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, μιλάμε πρωτίστως για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλύτερες δουλειές, για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, για το πως το Δημόσιο θα γίνει πιο αποτελεσματικό προς όφελος των πολιτών. Και σε αυτό το επίπεδο, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας συμπίπτει με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, επεσήμανε. 

  Κάτω από τον πήχη ο Α. Τσίπρας

  Στο μεταξύ, αν και στη Νέα Δημοκρατία αναμένουν την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προκειμένου να θέσουν στο μικροσκόπιό τους τα συμπεράσματα που εξάγονται από αυτές, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη δίνουν...βαθμό κάτω από τη βάση στην πενθήμερη παρουσία Τσίπρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

  "Προς το παρόν, το μόνο δεδομένο που έχει στα χέρια του ο κ. Τσίπρας είναι η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16. Κατά τα λοιπά τα μείζονα ζητήματα των επενδύσεων ή τα σήματα για το αφήγημα του χρέους παραμένουν χωρίς απτό αποτέλεσμα”, σχολίαζαν στο capital.gr πηγές της γαλάζιας παράταξης, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω της οποίας κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες με σαφή ανταλλάγματα, πατώντας επάνω στην ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα μας. "Για το καλό της χώρας μας θέλαμε και θέλουμε να πετύχει το ταξίδι αυτό και να επιστρέψει ο πρωθυπουργός έχοντας ικανοποιήσει στοιχειώδη βασικά ζητήματα όπως για παράδειγμα τη διασφάλιση μιας επωφελούς συμφωνίας για τη βάση της Σούδας και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Αμερική όπου θα αναγνωρίζει εμπράκτως τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδος οι ΗΠΑ. Όχι μια οποιαδήποτε συμφωνία αλλά μια συμφωνία εθνικά ωφέλιμη. Θα θέλαμε να επιστρέψει ο κ. Τσίπρας, να ενημερώσει την ελληνική αντιπροσωπεία αλλά μέχρι στιγμής έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος μέχρι αυτή την ώρα έχει στο τσεπάκι ένα λογαριασμό ύψους 2,4 δις που αφορά την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 από τη μια, αυτό καλούμαστε να δώσουμε. Μέχρι στιγμής έχουμε πάρει μια ακόμα γενικόλογη υπόσχεση για μείωση του ελληνικού χρέους και όλα αυτά αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης by Tsipras αυτό μας ανησυχεί πολλαπλά γιατί όποτε έχει διαπραγματευτεί ο κ. Τσίπρας το αποτέλεσμα το έχουμε δει”, τόνισε, μιλώντας στα "Παραπολιτικά fm”, ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λευτέρης Αυγενάκης. "Είναι σαφές ότι χρειαζόταν αναβάθμιση στα ελληνικά αεροσκάφη όμως αυτό που καταγράφεται είναι ένας αιφνιδιασμός από πλευράς κυβερνητικής αντιπροσωπείας”, πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης, την ώρα που η οδός Πειραιώς, δια του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, Βασίλη Κικίλια, ζητούσε απόλυτη διαφάνεια από την πλευρά της κυβέρνησης αναφορικά με τη συμφωνία της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

  "Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνουν η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα και οι αντιφατικές διαρροές του κ. Καμμένου, δείχνουν έλλειμμα προετοιμασίας, μεγάλη προχειρότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες πολίτες. Η κυβέρνηση οφείλει, το ταχύτερο δυνατόν, να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, καθώς το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Κικίλια.

  Επί βελγικού εδάφους, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ώρες κύκλο επαφών με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους, θέτοντας επί τάπητος την οικονομική οπτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Στο αυριανό τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο πρόεδρος της ΝΔ θα εστιάσει στην ανάγκη να προκύψει, μέσω της πολιτικής αλλαγής, μία νέα κυβέρνηση στη χώρα, η οποία θα τρέξει ένα σαρωτικό κύμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, στέλνοντας μήνυμα στους εταίρους να αναλάβουν και οι ίδιοι το βάρος που τους αναλογεί, κυρίως στην καυτή ατζέντα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. "Η χώρα χρειάζεται να διεκδικήσει και να πετύχει μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων προσφέροντας όμως και αυτή κάτι σε αντάλλαγμα. Αυτό που εγώ ονομάζω ρήτρα μεταρρυθμίσεων. Ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων από το 2018 και μετά. Μεταρρυθμίσεις δηλαδή που θα πηγαίνουν πέρα από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα...Εμείς έχουμε ένα ξεκάθαρο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τις μεγάλες αλλαγές στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Προτείνουμε, λοιπόν, ένα ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό σχέδιο και λέμε στους Ευρωπαίος εταίρους μας ότι όσο εμείς υλοποιήσουμε αυτό τις μεταρρυθμίσεις τόσο εσείς να μειώνετε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έτσι, ώστε να μειώσουμε κι άλλο τους φόρους”, τονίζει το τελευταίο διάστημα στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ