Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Οκτ-2017 20:47

  Ο Τραμπ έδωσε υποσχέσεις για χρέος και επενδύσεις – Σούδα και εξοπλιστικά στο επίκεντρο

  Ο Τραμπ έδωσε υποσχέσεις για χρέος και επενδύσεις – Σούδα και εξοπλιστικά στο επίκεντρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:45

  Καρποφόρα και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στο επίκεντρο των επαφών του Αμερικανού Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, βρέθηκαν οι επενδύσεις, το ελληνικό χρέος, η αμερικανική βάση στη Σούδα αλλά και η αναβάθμιση του ελληνικού στόλου F-16.

  Ειδικότερα, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησής τους ο Ντ. Τραμπ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. "Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος. Για τον λόγο αυτή η φιλία ΗΠΑ-Ελλάδας ήταν μακρά και ανθεκτική”, είπε χαρακτηριστικά.

  Ο Τραμπ ανέφερε παράλληλα ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν συνεργαστεί από κοινού για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, ενώ σημείωσε ότι οι συζητήσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό αφορούσαν θέματα άμυνας, ενέργειας και εμπορίου.

  Ο ίδιος ευχαρίστησε την Ελλάδα και τους Έλληνες που φιλοξενούν την αμερικανική βάση στη Σούδα της Κρήτης, ενώ συνεχάρη την Ελλάδα που είναι μία από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες.

  Ο Ντ. Τραμπ ανέφερε επίσης πως έχει "ενημερωθεί για κάποια πώληση στην Ελλάδα, για την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F-16”. "Αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τη συνεργασία μας” πρόσθεσε. Μάλιστα, είπε πως αυτή η συμφωνία "θα φτάσει τα 2,4 δισ. δολάρια, θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνεργασία μας”.

  "Οι Αμερικανοί βρίσκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς αυτοί ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα τους" είπε ο Πρόεδρος χαρακτηριστικά. Ο Ντ. Τραμπ επεσήμανε επίσης ότι ενθάρρυνε τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ανακούφιση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

  Όσον αφορά στις επενδύσεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε πως "αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρουσιάζει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές από την πλευρά των ΗΠΑ.

  "Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως", είπε απαντώντας σε ερώτηση ο Αμερικανός Πρόεδρος.

  Σχετικά με τα θέματα της ενέργειας, ο Ντ. Τραμπ τόνισε πως "εκτιμούμε τη συνεισφορά της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, για την υποστήριξη στο έργο του TAP, τον αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας και των υποδομών υγροποιημένου αερίου, όπως επίσης και για πιθανές εξαγωγές  υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, το οποίο ήδη συμβαίνει, ενώ οι εν λόγω δραστηριότητες ολοένα θα ενισχύονται.  

  Ο Ντ. Τραμπ χαρακτήρισε "ιδιαίτερο άνθρωπο” τον Αλ. Τσίπρα, ενώ τόνισε ότι "είμαστε ευγνώμονες που ήρθε μαζί με τους συνεργάτες του στις ΗΠΑ”.

  Κλείνοντας, ο Ντ. Τραμπ τόνισε: "κ. πρωθυπουργέ, θέλω να έχουμε μία θερμή συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων".

  Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκίνησε τις δηλώσεις του αναφέροντας ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο πέτυχε σήμερα νέο ρεκόρ, ενώ ευχήθηκε να συμβεί το ίδιο και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

  Αλ. Τσίπρας: Εξαιρετικά γόνιμη η συνάντηση με τον Τραμπ 

  Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

  Ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε πως "η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων". Χαρακτήρισε "εξαιρετικά γόνιμη"τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

  "Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους", είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

  Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη "να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό", λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες. Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

  "Η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή", επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

  Μίλησε για τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος και παρατήρησε: "Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ".

  Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη βάση της Σούδας ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Σε ότι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί".

  Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, κλήθηκε σε ερώτηση δημοσιογράφου να σχολιάσει σχετικά με παλαιότερες δηλώσεις του, πριν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Είχε πει τότε "να μην μας βρει αυτό το κακό και εκλεγεί πρόεδρος".

  "Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου", σχολίασε αμέσως ο Ντ. Τραμπ.

  Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, απάντησε πως "δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή να απειλούμαι, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές", ενώ πρόσθεσε ότι μολονότι η συμπεριφορά του κ. Τραμπ συχνά φαντάζει ανορθόδοξη, έχει καλές προθέσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ