Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Ιουν-2017 19:12

  Φ. Γεννηματά: Εκλογή αρχηγού από τη βάση τον Οκτώβριο

  Φ. Γεννηματά: Εκλογή αρχηγού από τη βάση τον Οκτώβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.36

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Συνέδριο μίας νέας αρχής, μίας νέας αλλαγής για μία μεγάλη συμμαχία εμπιστοσύνης χαρακτήρισε αυτό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

  Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράστασης, στην ομιλία της στο Συνέδριο, έθεσε επί τάπητος τα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία του νέου κόμματος. Έφερε, λοιπόν, πιο κοντά χρονικά την εκλογή του νέου επικεφαλής, προτείνοντας αυτή να πραγματοποιηθεί από την κοινωνική βάση μέχρι τον Οκτώβριο. Παράλληλα, η κ. Γεννηματά κράτησε αποστάσεις τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών, ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί. 

  "Η κοινωνία κουράστηκε να ακούει μεγάλα λόγια. Εμείς εκφράζουμε τη μεγάλη συμμαχία των σοσιαλιστών, των σοσιαλδημοκρατών. Είμαστε θεματοφύλακες της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, που σφράγισε τη νεότερη ιστορία. Έχουμε ανοιχτά μέτωπα με το λαϊκισμό και τον ευρωσκεπτικισμό. Φέρνουμε στο προσκήνιο τις δυνάμεις που εργάζονται για μία νέα Ελλάδα. Που θέλουν να συγκρουστούν με τον κρατισμό. Κοιτάμε μπροστά με το βλέμμα στο μέλλον", τόνισε η κ. Γεννηματά, στην εναρκτήρια ομιλία της.

  Η κ. Γεννηματά επεσήμανε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι μία παράταξη ευρωπαϊκή. "Η Ελλάδα είναι Ευρώπη. Αλλά αυτή η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Αρκετά με τις πολιτικές της λιτότητας. Θέλουμε μία Ευρώπη πραγματικής κοινωνικής ενοποίησης. Είμαστε μία παράταξη μεταρρυθμιστική. Ανάπτυξη, απασχόληση, αλληλεγγύη είναι τα τρία άλφα που προτείνουμε. Θέλουμε να μικρύνουμε τις ανισότητες. Η πολιτική πρέπει να γίνει ξανά αξιόπιστη. Απευθυνόμαστε στα εκατομμύρια των αγνοημένων Ελλήνων από αυτήν την κυβέρνηση. Στη μεσαία τάξη. Στους οικονομικά ασθενέστερους. Σας καλώ όλους να κάνουμε μαζί μία νέα αρχή", ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

  Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ τόνισε πως οι προτάσεις και οι αποφάσεις του συνεδρίου αφορούν όλους τους Έλληνες. "Αρνούμαστε τη δημαγωγία των μεγάλων υποσχέσεων. Πρέπει να καταστρώσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα. Το σχέδιο, για να πάρει ο λαός τη χώρα του πίσω. Στόχος μας είναι να δείξουμε τον εναλλακτικό δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση. Μέσα από το σχέδιο Ελλάδα…", είπε η Φώφη Γεννηματά.
  "Χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό σοκ. Κυρίως από την προσέλκυση ξένων, εγχώριων κεφαλαίων και επενδυτών. Έτσι μπορούμε να πυροδοτήσουμε μία αναπτυξιακή έκρηξη. Για να το πετύχουμε πρέπει να προχωρήσουμε σε ανατροπές", σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο μεταξύ άλλων για:

  -Ρήξη με την αναξιοκρατία.

  -Ευρύτερη εφαρμογή ηλεκτρονικών συναλλαγών.

  -Μείωση φορολογικών συντελεστών.

  -Αλλαγή εκλογικού συστήματος.

  -Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ηλεκτρονική.

  -Ρήξη με τη διαπλοκή.

  "Μήνυμα μας είναι ένα. Διαφάνεια με τους πάντες και παντού", ανέφερε η Φώφη Γεννηματά και στράφηκε κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή και το κλείσιμο του ματιού προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για συνεργασία.

  Ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ

  "Ο κ. Τσίπρας αφού εκμεταλλεύτηκε την κρίση με μνημειώδη λαϊκισμό, τώρα χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του και έρχεται να μιλήσει για δήθεν προοδευτική συνεργασία. Πρόκειται για επίδειξη κυνισμού από έναν πρωθυπουργό που δεσμεύει τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας διχάζει τους Έλληνες. Ο κ. Τσίπρας θα ηττηθεί στις εκλογές εκκωφαντικά. Η λύση για τη χώρα περνάει μέσα από τις εκλογές. Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο καλύτερα θα είναι για τον Τόπο", τόνισε, κρατώντας, παράλληλα, ίσες αποστάσεις από την Κουμουνδούρου και τη Νέα Δημοκρατία. 

  "Ο τόπος πρέπει να βγει από την κρίση. Το στρατηγικό δίλημμα παραμένει πρόοδος ή συντήρηση, αλλά, τώρα η μεγάλη ανάγκη είναι η εθνική συνεννόηση. Μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μπορεί να υλοποιήσει. Μόνο μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας. Να δημιουργήσει το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα. Να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά για το χρέος και τα πλεονάσματα. Μόνο μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Το αποτυχημένο σημερινό μοντέλο κυβερνήσεων συνεργασίας δε μας αφορά. Δυστυχώς, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνούνται τη συνεννόηση. Ελπίζω ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης να καταλάβουν το λάθος τους", είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.  

  Η κ. Γεννηματά απηύθυνε κάλεσμα επιστροφής στα στελέχη που έφυγαν στο παρελθόν από το κόμμα. Ήταν, ωστόσο, χαρακτηριστική σχετικά με το ποιους δεν αφορά η συγκεκριμένη πρόσκληση. "Η πόρτα μας είναι κλειστή μόνο για αυτούς που πήγαν να αναζητήσουν στασίδι εξουσίας στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς τους χαρίζουμε. Δεν τους θέλουμε πίσω. Σε όλους τους άλλους ανοίγουμε την πόρτα μας. Και τους λέμε να γυρίσουν σπίτι τους", επεσήμανε.   

  Εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση

  Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως οι αποφάσεις του συνεδρίου αποτελούν ισχυρή προγραμματική βάση και διαμορφώνουν ξεκάθαρη ταυτότητα. "Προτείνω εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση της παράταξης. Είναι δική μου πρόταση από τον Ιανουάριο του 2016. Η εκλογή να γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Δε χωρούν καθυστερήσεις. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων.

  Προτείνω τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας. Θα αναλάβει την εποπτεία της όλης διαδικασίας και θα εγγυηθεί την αξιοπιστία της. Ως επικεφαλής προτείνω τον καθηγητή, Νίκο Αλεβιζάτο. Έχει αποδεχθεί την πρότασή μου. Δημιουργία μητρώου του ενιαίου φορέα, με βάση τους πολίτες που θα προσέλθουν στη διαδικασία. Εκλογή συνέδρων με βάση το νέο μητρώο. Δε θέλουμε συνέδριο κομματικής ελίτ. Αλλά συνέδριο της βάσης. Προτείνω συνέδριο ιδρυτικό συνέδριο της νέας παράταξης και εκλογής των νέων οργάνων. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017", ανέφερε. "Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Όλοι θα κριθούμε από τη στάση που θα κρατήσουμε. Περιθώρια για πλαστά διλλήματα δεν υπάρχουν. Είναι η πιο καθαρή πρόταση που έχει ακουστεί μέχρι σήμερα για την Κεντροαριστερά", πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

  Παρουσίες

  Στην έναρξη του συνεδρίου της ΔΗΣΥ , το "παρών" έδωσαν μεταξύ άλλων,  ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

  Επίσης, παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Παρασκευάς Αυγερινός, η Βάσω Παπανδρέου, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Γείτονας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Χάρης Θεοχάρης, οι καθηγητές Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργος Σωτηρέλλης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρώην νομάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, νυν και πρώην ευρωβουλευτές και όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

  Διαβάστε ακόμη:

  -Το κρίσιμο τεστ της Κεντροαριστεράς

  -Αιχμές Θεοδωράκη σε ΠΑΣΟΚ για τις ... μεταγραφές βουλευτών του

  -Γ. Παπανδρέου: Με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, η Ελλάδα θα είχε περάσει προ πολλού τον κάβο

  -Θ. Θεοχαρόπουλος: Η προοδευτική παράταξη να γίνει ένα κόμμα της βάσης, όχι κόμμα παραγόντων

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων