Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Ιουν-2017 15:17

  Ουρανία Αικατερινάρη: Ναι ο μισθός μου είναι 270.000 ευρώ

  Ουρανία Αικατερινάρη: Ναι ο μισθός μου είναι 270.000 ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:31

  της Μαρίας Νταλιάνη  

  Με εντονότατη κόντρα και βαρύτατους χαρακτηρισμούς μεταξύ του τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τους μισθούς σε ΤΧΣ και Υπερταμείο διεξήχθη  η διαδικασία της ακρόασης της νέας Διευθύνουσας συμβούλου του υπερταμείου Ουρανίας Αικατερινάρη.

  Κι ενώ ο κ. Σταϊκούρας υπέβαλλε τα ερωτήματά του προς τη νέα ηγεσία του υπερταμείου στο οποίο περνούν περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου για 99 χρόνια, όταν έφτασε στο τελευταίο περί μισθών ο ΥΠΟΙΚ αντέδρασε έντονα. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας οι μισθοί στο ΤΧΣ ανέρχονται σε 270.000 ευρώ και απέδωσε ευθύνη γι αυτό στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.Στο τέλος της συνεδρίασης η κ. Αικατερινάρη είπε ότι ο "ναι ο μισθός μου είναι αυτός που είπατε, 270.000 ευρώ" ενώ ο Πρόεδρος του Υπερταμείου Γ. Διαμαντόπουλος απαντώντας είπε ότι ο μικτός μισθός του είναι 75.000 ευρώ χωρίς συμμετοχές σε επι μέρους όργανα. Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ του κ. Σταϊκούρα ήταν σφοδρή. 

  "Με νοιάζει κύριε Σταϊκούρα ότι δεν έχετε διαβάσει το νόμο, αλλά ότι λέτε ψέματα συνειδητά ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών βγαίνουν οι μισθοί. Βάλτε κάποιο βοηθό σας να σας πει με ποια κριτήρια βγαίνουν οι μισθοί, με ποιες εταιρίες, δείχνετε άγνοια και θέλετε να εξαπατήσετε, είστε απαράδεκτος, Οι δικοί μου σύμβουλοι είναι εδώ να σας πουν ποιος αποφασίζει για τους μισθούς".

  Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα και επικράτησε πανδαιμόνιο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με τον Μάκη Μπαλαούρα να προσπαθεί να επιβάλει ησυχία και τους βουλευτές της ΝΔ Γ. Τραγάκη και Γ. Βλάχο να διαμαρτύρονται προς την πλευρά του ΥΠΟΙΚ.

  "Εσείς έχετε κατοχυρώσει τον ρόλο για τα ψέματα και την αξιοπιστία  με τόσα που έχετε πει, δεν σας μίλησα ποτέ στον ενικό, σέβομαι τον ρόλο σας" πέρασε στην αντεπίθεση ο κ. Σταϊκούρας.

  "Επί της ουσίας τώρα, πείτε μας ποιες είναι οι απολαβές του ΤΧΣ. Πόσες είναι; Γιατί ο νόμος λέει ‘με την σύμφωνη γνώμη του υπουργού’. Εχω καταθέσει και επίκαιρη ερώτηση και δεν απαντήσατε. Απαιτώ μια απάντηση. Γιατί οι αποδοχές Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΧΣ είναι 270.000, δηλαδή 55.000 παραπάνω. Ο κ. Βαρουφάκης τις είχε κατεβάσει στις 140.000, άρα θα μπορούσατε να μην τις δεχτείτε". 

  Εκτός από την ακρόαση της Ουρανίας Αικατερινάρη, από την ίδια διαδικασία πέρασε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο) Γιώργος Διαμαντόπουλος. Σύμφωνα με αυτή οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Οικονομικών υποβάλλουν ερωτήσεις και στην συνέχεια δίνονται οι σχετικές απαντήσεις.

  "Ισως κάποιοι να γνωρίζετε την μητέρα μου"

  Η κ. Αικατερινάρη έκανε μια σύντομη παρουσίαση με βιογραφικά στοιχεία παρουσιάζοντας τον εαυτό της στα μέλη της Επιτροπής της Βουλής , ως εξής: 

  "Έχω γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, ίσως κάποιοι από εσάς να γνωρίζετε τη μητέρα μου. Γεννήθηκα το 1971, σπούδασα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανα σπουδές ΜΒΑ στο Λονδίνο. Είχα την τύχη στη ζωή μου να δουλέψω και για ξένες και για ελληνικές εταιρείες, όπως επίσης να δουλέψω και για τον ιδιωτικό και για το δημόσιο τομέα. Επίσης, στις ξένες εταιρείες είχα την τύχη να ταξιδέψω σε πολλά μέρη του κόσμου, να δω διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικές εταιρείες. Ξεκίνησα από τη Δανία σε μια μελετητική εταιρεία, πήγα στην "TEXACO" στο Καζακστάν, μετά συνέχισα στο Λονδίνο κάνοντας συμβουλευτικό ρόλο ως μέλος της "DEUTCHE BANK" για συναλλαγές στον τομέα της ενέργειας, επέστρεψα στην Ελλάδα και το 2010, μετά από μια πορεία στον τραπεζικό κλάδο ανέλαβα Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος στη ΔΕΗ" 

  Πρωτοφανής παραχώρηση περιουσίας για έναν αιώνα

  Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Χρ. Σταϊκούρας καλωσόρισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία "που προσγειώθηκε έστω άτσαλα στην πραγματικότητα". Είπε ότι εμείς είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων  και επισήμανε ότι "η ΝΔ  καταψηφίσαμε την πρωτοφανή εκχώρηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για έναν αιώνα" τόνισε.

  Στην συνέχεια υπέβαλε τα εξής ερωτήματα προς την κ. Αικατερινάρη: 

  1. Το Μάιο του ’16 η κυβέρνηση απέκρυψε τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβίβασε στο υπερταμείο, δεν ήταν μέσα στο νόμο. Μετά από έντονες παρεμβάσεις ήρθε νομοτεχνική βελτίωση και πλήθος εταιριών μεταβιβάζονταν ή θα μεταβιβάζονταν. Μετά από 30’ ο ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε και τον ΟΣΕ και μετά είπαν ότι έγινε λάθος και είναι υπό συζήτηση. Το Σεπτέμβριο του ’16 όλες οι εταιρίες και η δεύτερη ομάδα μεταβιβάστηκαν παρά τα ψέματα και τις διαπραγματευτικές αυταπάτες και τις ήττες. Ποιες και πόσες εταιρίες μεταβιβάστηκαν μέχρι σήμερα.  

  2. Η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής έλεγε ότι όλες αυτές ιδιωτικοποιούνται όχι μόνο τυπικά αλλά κατ ουσίαν. Ποιο το σχόλιό σας;  

  3. Ποιος ο σχεδιασμός σας για καθεμία;

  4. Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο η κυβέρνηση έχει αναλάβει να μεταφέρει επιπλέον εκεί συμμετοχή στο Ελ Βενιζέλος, ΓΕΩΣΕ, ΕΑΒ, την διώρυγα της Κορίνθου, ΛΑΡΚΟ, HELEXPO, συμμετοχές σε ΟΤΕ και ΚΑΕ άλλα 13 περιουσιακά στοιχεία. Εάν είναι θετικό τότε γιατί βγαίνουν ανακοινώσεις εναντίον; Έχετε συζητήσει με την κυβέρνηση γι αυτά; Είναι προαπαιτούμενα για την επόμενη αξιολόγηση;

  5 Υπήρχε πρόβλεψη για έσοδα 50 δις από το υπερταμείο σύμφωνα με το Ν 4389/16. Τώρα υπάρχει οροφή; Ποια είναι η πρόβλεψη;

  6 Ποιο είναι το στρατηγικό  πλάνο σας για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων; Πότε θα κάνετε αξιολόγηση των Διοικήσεων των ΔΕΚΟ που πέρασαν σε εσάς; Ποιος ο ρόλος της κυβέρνησης σε αυτή; Αν χρειαστεί κάποια ανακεφαλαιοποίηση με τι πόρους θα την κάνετε;
   
  7 Τι γίνεται με τα δικαιώματα παραχώρησης του ορυκτού πλούτου και των ραδιοσυχνοτήτων της χώρας;
   
  8. Ποιοι είναι οι μισθοί της διοίκησης και πως καθορίζονται στο ΤΧΣ και το Υπερταμείο;

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ