Κυβέρνηση: Δεν θα φέρουμε ούτε ευρώ επιπλέον λιτότητα
Τρίτη, 14-Φεβ-2017 14:15
Της Νίκης Ζορμπά
Στο φίνις του χρόνου εν όψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η Κυβέρνηση σηκώνει τους τόνους έναντι των πιστωτών και διαμηνύει δια του Εκπροσώπου της ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης σε μέτρα που θα επιφέρουν έστω και ένα επιπλέον ευρώ λιτότητας.
Αυτό υποστήριξε από το βήμα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας μάλιστα πως το "πώς θα κλείσει η αξιολόγηση είναι το ίδιο σημαντικό με το πότε".
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση άλλωστε, ο κυβερνητικός πορτ παρόλ, επικαλέστηκε τα στοιχεία της Κομισιόν που δημοσιεύτηκαν χθες, ζητώντας από το ΔΝΤ αλλά και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, να τα συνυπολογίσουν ώστε να επανέλθουν με "ρεαλιστικότερες προσεγγίσεις".
Κραδαίνοντας αυτά, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως "δεν έχουν καμία βάση οι παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα" και πως τα στοιχεία της Κομισιόν, θα επαναλάβει και ο Π. Μοσκοβισί στην αυριανή του επίσκεψη στην Αθήνα.
Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα στοιχεία της Κομισιόν, επιβεβαιώνουν τη θέση του Α. Τσίπρα περί ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα ( την οποία είχε διατυπώσει σε συνέντευξή του στην ΕΦΣΥΝ).
Κατά τα λοιπά, επανέλαβε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι μια πολιτική συμφωνία- πακέτο με την οποία να εξυπηρετείται η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, υποβάθμισε την διαφοροποίηση Χουλιαράκη, αρνήθηκε να απαντήσει για μείωση αφορολόγητου- συντάξεων χαρακτηρίζοντας το ερώτημα "τεχνικές λεπτομέρειες" και επετέθη στον Κ. Μητσοτάκη, στον οποίο χρέωσε πως σχεδόν ζήτησε από την Α. Μέρκελ να μην κλείσει η αξιολόγηση.
Μεταξύ άλλων, είπε:
*Καμία βάση οι παραλογές απαιτήσεις για νέα μέτρα. Τα νέα μέτρα θα επαναλάβει κ ο μοσκοβισι στην επίσκεψη του
*Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι παράλογες κ εμμονικές
*Περιμένουμε ρεαλιστικότερες προσεγγίσεις από ΔΝΤ και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Για να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση να υιοθετήσει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ ρεαλιστικές και εποικοδομητικές θέσεις
*Αρνητικός παράγοντας είναι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Αντί να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις κάνει αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση.
Σχεδόν ζήτησε από το Βερολίνο να μην κλείσει η αξιολόγηση.
*Εφόσον τις επόμενες μέρες επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες πως όλοι θα επιδείξουν εποικοδομητική στάση είναι πάρα πολύ πιθανό στις20/2 να έχουμε θετική εξέλιξη.
*Το πρόβλημα είναι ζήτημα πολιτικού χαρακτήρα δεν έχει κανένα νόημα η συνέχιση σε τεχνικό επίπεδο. Η πολιτική διαπραγμάτευση έχει αποδώσει αποτελέσματα, έχει δημιουργήσει ένα έδαφος πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί συμφωνία που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
*Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα.
*Συμπαγής και ενιαία η κοινοβουλευτική ομάδα. Η στάση της ΚΟ δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ενιαία.
*Δεν υπάρχει πρόταση από Θεσμούς για πρόταση 2% του ΑΕΠ.
*Εμπόδιο στη συμφωνία είναι ο οικονομικός ανορθολογισμός από όπου κι αν προέρχεται.
*Απολύτως ευθυγραμμισμένη η Κυβέρνηση , ποτέ δεν είπε ο Χουλιαράκης ότι είναι καλύτερα μια χειρότερη συμφωνία τώρα, παρά μια καλύτερη, μετά.
Διαβάστε ακόμη:
Τζανακόπουλος: Υπάρχουν πιθανότητες για συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου