Τσίπρας-Μέρκελ: Άμεσα πρωτοβουλίες για κλείσιμο αξιολόγησης το Φεβρουάριο

Παρασκευή, 03-Φεβ-2017 12:10

Τσίπρας-Μέρκελ: Άμεσα πρωτοβουλίες για κλείσιμο αξιολόγησης το Φεβρουάριο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.38

Να ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο συμφώνησαν Μέρκελ-Τσίπρας στο τετ α τετ που είχαν στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Μάλτα.

Επ αυτού, άλλες πηγές από Μάλτα διευκρίνιζαν , πως ο έλληνας πρωθυπουργός και η γερμανίδα καγκελάριος, συζήτησαν τα βήματα και την "φόρμουλα" που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άρση των ασυμφωνιών προκειμένου να "ξεκολλήσει" η διαπραγμάτευση.

Κράτησαν ωστόσο "κλειστά" τα χαρτιά τους για το ποιες είναι αυτές οι οδοί που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη συνάντησή τους, τέθηκαν και τα θέματα που απασχόλησαν την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ήτοι κυπριακό, ευρωτουρκικό, προσφυγικό, για τα οποία ενημέρωσε η γερμανίδα καγκελάριος τον έλληνα πρωθυπουργό, μετά και από τις επαφές της με τον Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία.

Οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν πως η καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία, ειδικότερα δε όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το Προσφυγικό και το Κυπριακό, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων.

Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός, τόνισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας. 

Στο ίδιο πλαίσιο, επεσήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και πως οι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Ν.Ζ

Διαβάστε ακόμη:

-"Αχνοφαίνεται" υποχώρηση- Νεύρα στην Κυβέρνηση