Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης
Σάββατο, 05-Νοε-2016 13:05
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:51
Ολοκληρώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, ενώπιον του Προέδρου τη Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Αύριο θα λάβει χώρα η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τη Δευτέρα θα γίνουν οι τελετές παραλαβής-παράδοσης των υπουργείων.
Δέκα από τους νέους υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς ορκίσθηκαν με θρησκευτικό όρκο και οι υπόλοιποι 22 με πολιτικό όρκο. Πρώτος υπέγραψε ο κ. Σκουρλέτης, νέος υπουργός Εσωτερικών.
Προσερχόμενοι στο Προεδρικό Μέγαρο, κάποιοι από τους νέους "αρχιτέκτονες" της κυβερνητικής πολιτικής έκαναν σύντομο σχολιασμό για ζητήματα που αφορούν το νέο τους χαρτοφυλάκιο.
Κ. Γαβρόγλου: "Μακριά κι αγαπημένοι" με την εκκλησία
"Την πολιτική την καθορίζει ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο. Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική, θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα" δήλωσε ο νέος υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.
Ο κ. Γαβρόγλου δέχτηκε πολλές ερωτήσεις αναφορικά με τις σχέσεις του υπουργείου, αλλά και του προκατόχου του, με την Εκκλησία.
Ερωτηθείς εάν θα επιμείνει και ο ίδιος, όπως ο προκάτοχός του Νίκος Φίλης, σε κάποια πράγματα, όπως τα θρησκευτικά, που ήταν "κόκκινη" γραμμή για την Εκκλησία απάντησε: "νομίζω ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συνέχεια και όχι τις ασυνέχειες. "Δεν νομιζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις σχέσεις (σ.σ. με την Εκκλησία)", είπε, ενώ κληθείς να σχολιάσει το ότι λέγεται, πως ο κ. Φίλης δεν παρέμεινε στη θέση του γιατί δεν ήταν καλές οι σχέσεις με την Εκκλησία, σχολίασε: "Θα πρέπει να ξέρετε περισσότερα από ό,τι ξέρω εγώ. Αυτά είναι αποφάσεις του πρωθυπουργού...". Ερωτηθείς εάν θα λαμβάνεται υπόψη η άποψη της Εκκλησίας για κάθε απόφαση που παίρνει, όσον αφορά στα θρησκευτικά ζητήματα, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι "σε αυτά πάντοτε πρέπει να υπάρχει μια ουσιαστική συνεργασία και πάντοτε υπήρχε διάλογος. Δεν διακόπηκε ποτέ". Κληθείς να σχολιάσει ότι υπήρχαν τεταμένες σχέσεις με τον κ. Φίλη, είπε ότι "ανάμεσα σε συνεργαζόμενους υπάρχουν αγάπες και δυσκολίες". "Εσείς θα έχετε αγάπες;", ρωτήθηκε, για να απαντήσει: "Εγώ θα προσπαθήσω να έχω αγάπες και νομίζω πρέπει να ακολουθήσουμε και το ρητό που λέει: ‘μακριά κι αγαπημένοι'".
Δ. Παπαδημητρίου: Δεν υπάρχει θέμα παράλληλου νομίσματος
Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και ορκίστηκε νέος υπουργός Οικονομίας, ο κ. Παπαδημητρίου ωστόσο θέλησε να κρατήσει αποστάσεις από τις παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με τη χρήση παράλληλου νομίσματος.
Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε: "Όχι, βέβαια. Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα”, ερωτηθείς για το εάν επιμένει στη θέση που είχε εκφράσει σε συνέντευξή του για τη χρήση παράλληλου νομίσματος στην ελληνική οικονομία.
Γ. Κατρούγκαλος: Στο πόστο μου έμεινε στενή μου συνεργάτις
"Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, στο πόστο μου έμεινε στενή μου συνεργάτις" δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, σημείωσε ότι είναι στρατιώτης, ενώ ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους απάντησε πως εάν τον ενδιέφερε το προσωπικό του όφελος θα έμενε στις Βρυξέλλες. Ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν υφυπουργός Εξωτερικός δήλωσε ξανά περήφανος για αυτά που πέτυχε στο εργασιακό μέτωπο.
"Υπάρχουν προκλήσεις, προχωράμε μπροστά" δήλωσε ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.
Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από την κρίση
Για κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα τη βάλει στο δρόμο της ανάπτυξης, έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, προσθέτοντας: "Είμαστε αισιόδοξοι, δουλειά από το πρώτο βράδυ."
Σε ό,τι αφορά τα νέα του καθήκοντα είπε: "Είναι ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο και είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Η Ελλάδα έχει μια πολύ κρίσιμη γεωγραφική θέση, μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου, κόμβος διαμετακομιστικός και για να το πετύχει αυτό πρέπει να έχει αξιόπιστα δίκτυα. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε πολύ σκληρά".
Α. Φλαμπουράρης: Χρωστάει όλη η υφήλιος
Την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο θέμα του χρέους, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, για την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης. Για το χρέος ειδικότερα, σχολίασε πως "Χρωστάει όλη η Ευρώπη, χρωστάει όλη η υφήλιος".
"Περιμένουμε καλύτερες μέρες και θα έρθουν με αυτή την κυβέρνηση", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Στ. Πιτσιόρλας: Θα στηρίξω την πολιτική που υλοποιεί ήδη η κυβέρνηση
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, σχετικά με το θέμα των αποκρατικοποίησεων, είπε ότι είχε πάντα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στο πλευρό του. "Η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια ένα πρόγραμμα και θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πολιτική που έχει συλλογικά αποφασίσει. Αυτή την πολιτική προφανώς θα υλοποιήσω και θα υποστηρίξω κι εγώ", είπε. Για το εάν έχουν μείνει ανοικτά μέτωπα με την αποχώρηση του από το ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε ότι "προφανώς υπάρχουν σε εξέλιξη θέματα μεγάλα τα οποία όμως πιστεύω θα προχωρήσουν κανονικά και θα υλοποιηθούν".
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ερωτηθείς, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, για την συμπόρευσή του με τον κ. Πιτσιόρλα, είπε "οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, αλλά το πνεύμα της κυβέρνησης είναι "προχωράμε μπροστά"".
"Όταν έχεις αξίες, συνέπεια και σχέδιο μπορείς να πετύχεις πολλά", δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, και τέως γγ καταπολέμησης της διαφθοράς ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι "είναι θετικός ο απολογισμός από τη δουλειά που έχει γίνει στη γραμματεία καταπολέμησης της διαφθοράς, κάναμε μια πρωτοποριακή δομή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και γι' αυτόν τον λόγο βραβευτήκαμε κιόλας". Σημείωσε ότι φεύγει από ένα πολύ δύκολο πόστο και πάει σε ένα ίσως δυσκολότερο, συνεχίζοντας και διαδεχόμενος έναν πολύ επιτυχημένο υπουργό. "Θα συνεχίσουμε με την ίδια τακτική στην ίδια λογική, με σκοπό, όπως το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, την απόλυτη διαφάνεια και την κάθαρση στο σύνολο και του αθλητισμού και της δημόσιας ζωής", τόνισε. Στο ερώτημα τι ομάδα είναι, είπε: "από σήμερα Εθνική Ελλάδος".
"Να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, να πάμε μπροστά, να υπάρχει δουλειά, προκοπή και τιμιότητα" είπε ο νέος αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και υπογράμμισε ως προτεραιότητα την ισονομία για όλους και την εφαρμογή των νόμων.
"Το βασικό ζήτημα είναι μεγαλύτερη όρεξη και κουράγιο να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και της χώρας" είπε ο Δημήτρης Βίτσας μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας έστειλε σαφές μήνυμα προς τους γείτονες τονίζοντας: "Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα, κανένας να μην τολμήσει να διεκδικήσει τα δικά μας, δεν τα βάζουμε στο τραπέζι".
"Από άλλη θέση τα ίδια καθήκοντα σε καθοριστική στιγμή για την χώρα, με όλες μας τις δυνάμεις για να βγούμε από τα αδιέξοδα" δήλωσε μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.
Ερωτηθείσα, "τι έχετε να πείτε στον κόσμο", είπε: "Αντιλαμβανόμαστε πλήρως σε ποια φάση βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, δουλεύουμε σκληρά για να βγούμε γρήγορα από αυτό και για να ανακουφιστεί πραγματικά ο κάθε Έλληνας πολίτης."
Στην παρατήρηση "σας φοβίζει κάτι ιδιαίτερα;" είπε: "Αν μας φόβιζε θα έπρεπε να κάνουμε κάτι άλλο".
"Εύχομαι "καλή επιτυχία" στην κυβέρνηση και να είναι σίγουρος ο ελληνικός λαός ότι όλα θα πάνε πολύ καλύτερα" δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στο περιθώριο της ορκωμοσίας στο Προεδρικό Μέγαρο για τα νέα μέλη της κυβέρνησης. Στην επισήμανση ότι μένει αμετακίνητος, σχολίασε χιουμοριστικά: "Θα θέλατε να κουνηθώ;".
"Με τίμησε ο πρωθυπουργός, συνεχίζουμε συντεταγμένα το έργο μας στο υπουργείο Εργασίας", είπε η νέα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, το νεότερο μέλος του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Ζουράρις, για το εάν υπάρχει ρήξη με την Εκκλησία, είπε ότι δεν υπάρχει ρήξη και ότι είναι διαφορές "λεξιλογίου". Η ορθόδοξη παράδοση στην Ελλάδα είναι τμήμα του ενιαίου ελληνικού πολιτισμού, είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι ακόμα και ο 13ος και 14ος μισθός λέγονταν "δώρο Χριστουγέννων" και "δώρο Πάσχα".
"Η Ελλάδα είναι υπό κατοχή", "είχαμε κυβέρνηση υπό κατοχή", είπε ο κ. Ζουράρις μεταξύ άλλων. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε: "Αισθάνομαι υπουργός σε κυβέρνηση σε μια χώρα υπό κατοχήν, όπως ακριβώς ήταν ο Άρης Βελουχιώτης αρχηγός του μεγαλύτερου στρατού που απελευθέρωσε την Ελλάδα υπό κατοχήν, όπως ήταν ο Σβώλος υπό κατοχήν". Για το πώς θα βγούμε από αυτή την "κατοχή" είπε ότι "θα βγούμε με Αντίσταση".
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ