Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαϊ-2016 15:58

  Παίρνουν πίσω τη διάταξη για τις offshore μετά τον σάλο που ξέσπασε

  Παίρνουν πίσω τη διάταξη για τις offshore μετά τον σάλο που ξέσπασε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:08

  Με τροπολογία η οποία θα απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο offshore εταιρειών, η κυβέρνηση αλλάζει υπό το βάρος του σάλου που ξέσπασε την επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, με την οποία επιτρεπόταν σε βουλευτές να διατηρούν εξωχώριες εταιρείες. 

  Αυτό ανακοίνωσε με δήλωσή της η κυβερνητική πορτ παρόλ Όλγα Γεροβασίλη, αρνούμενη πάντως ότι η ισχύουσα διάταξη του πολυνομοσχεδίου, είναι σκανδαλώδης ή σε λανθασμένη κατεύθυνση. Αντιθέτως, με τη δήλωσή της, υπεραμύνεται αυτής και τονίζει ότι η κυβέρνηση "έπραξε το σωστό". 

  Εγκαλεί μάλιστα την αντιπολίτευση για "πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης" στην οποία αποδίδει την απόφαση της κυβέρνησης να "αυστηροποιήσει" τη σχετική διάταξη. 

  Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης 'δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς.

  Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

  Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά.

  Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική", αναφέρει η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου.

  Η δήλωση Γεροβασίλη:

  Αναλυτικά η δήλωση:
  "Η κυβέρνηση με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό.

  Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα.

  Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας.

  Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή.

  Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης.

  Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

  Για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί.

  Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος – πολιτικοί και εκδότες- κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο πολιτικό προσωπικό.

  Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ότι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι.

  Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς.

  Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

  Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά.

  Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική.

  Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο.

  Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

  Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά.

  Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης".

  Το παρασκήνιο

  Είχε προηγηθεί παρασκήνιο δύο ημερών, καθώς το κύμα αντίδρασης και οργής για τη διάταξη που προσπάθησε να περάσει στα κρυφά η κυβέρνηση σε ένα πολυνομοσχέδιο 7.500 σελίδων, φούντωνε και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης. 

  Ήδη η εφημερίδα "Αυγή" εξαπέλυσε με σημερινό πρωτοσέλιδό της δημοσίευμα επίθεση στο Μαξίμου, μιλώντας για "Οφσάιντ" της Κυβέρνησης με τις offshore εταιρείες.

  Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του με τίτλο: Άρον- άρον "ξήλωμα" της διάταξης για τις Offshore λόγω πολιτικής θυέλλης, το Capital.gr , ανέφερε μεταξύ άλλων: 

  Σε αναζήτηση κατευναστικής λύσης για τη σκανδαλώδη διάταξη περί δικαιώματος βουλευτών να διατηρούν εταιρείες offshore βρίσκεται η Κυβέρνηση, υπό το βάρος του σάλου που ξέσπασε ακόμη και στο εσωτερικό της. 

  Τις σχετικές αλλαγές στη διάταξη, δεδομένου ότι αποκλείστηκε οριστικώς το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σήμερα η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξετάζεται εάν θα ανακοινώσει εντός της ημέρας η Κυβερνητική Εκπρόσωπος ή θα "ανακοινώσει" ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνέρχεται το απόγευμα.

  Οι απόπειρες των προηγούμενων ημερών να "πετάξει" την μπάλα στην εξέδρα, με μάλλον "κουτσογιωργακικές" λογικές προς τη Ν.Δ "δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε", απέτυχαν παταγωγώς και στο εσωτερικό της. 

  Ήδη, κυβερνητικά στελέχη, ομολογούσαν απο χθες ότι η αποδοχή της διάταξης από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν τραγικά λανθασμένη και παραδέχονταν ότι κυριάρχησε η λογική: "αφού το θέλει η τρόικα ας το βάλουμε , ποιος θ ασχοληθεί μ αυτό;"

  Οι σχετικές εκτιμήσεις έπεσαν δραματικά έξω, μετά τις αποκαλύψεις από το "Πρώτο Θέμα" που προκάλεσαν τη μήνη σύσσωμου του πολιτικού συστήματος. 
  Τις αλλαγές που κυοφορούνται στη σχετική διάταξη, προανήγγειλε ουσιαστικά η "Αυγή" με εξόχως επιθετικό πρωτοσέλιδό της με το οποίο, "έβγαλε οφσάιντ" την κυβέρνηση για τη σχετική διάταξη ζητώντας την άρση της. 

  Στο μεταξύ, σε συνέχεια της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε χθες στη Βουλή, η Ν.Δ, δια του Εκπροσώπου της, Γιώργου Κουμουτσάκου, ζητεί την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να καταργηθεί η εν λόγω διάταξη. 

  Διαβάστε ακόμη:

  *Άρον- άρον "ξήλωμα" της διάταξης για Offshore λόγω πολιτικής θυέλλης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ