Στο... μισό Eurogroup μιλούσαν για λiστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς
Κυριακή, 27-Μαρ-2016 09:25
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Το ότι η Ελλάδα ήταν πρώτο θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup (της 7ης Μαρτίου) δεν συνιστά είδηση. Ωστόσο, έχει ειδική σημασία ότι το κεντρικό θέμα συζήτησης δεν ήταν τα νέα πακέτα με τα μέτρα (ασφαλιστικό, φορολογικό, "κόκκινα" δάνεια κ.λπ.), τα οποία βεβαίως και συζητήθηκαν, αλλά οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς και οι διασταυρώσεις ονομάτων που καταγράφονται και στις δύο λίστες. Ναι, καλά διαβάσατε. Αντί να κοιτάμε πώς θα κλείσει την αξιολόγηση, ο κ. Τσακαλώτος εξηγούσε το "γιατί" των καθυστερήσεων με βάση τις δεσμεύσεις που ο ίδιος είχε αναλάβει.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι οι ξένοι δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς την παραγωγή αποτελέσματος από την αξιοποίηση των λιστών. Στο έγγραφο αποτελεσμάτων της συνάντησης που ολοκλήρωσε η ολλανδική προεδρία, η Ελλάδα βρίσκεται στην… πρώτη σελίδα. Και η μισή αναφορά σχετίζεται με την πρόοδο του χειρισμού της λίστας Λαγκάρντ για την οποία ενημερώθηκε το Eurogroup με βάση σχετική δέσμευση που έχει αναληφθεί από την Ελλάδα.
"Οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι εξακολουθούν να παραμένουν δεσμευμένες για τον κατάλληλο χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ. Είναι σαφές ότι η πορεία ήταν αργή", επισημαίνεται. Ωστόσο, "η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε ότι πλέον οι ταχύτητες έρευνας μπορεί να ενταθούν". Και αυτό οφείλεται –ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στους ομολόγους του σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο– στην αλλαγή δομής των ελεγκτικών μηχανισμών υπό τη Γ.Γ. Εσόδων, μία κίνηση που σύμφωνα με την Ελλάδα μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο.
Στο έγγραφο καταγράφεται ο απολογισμός για τη λίστα, με 150 (επί συνόλου 2.000 υποθέσεων) να έχει προχωρήσει το 2015, αλλά και 130 υποθέσεις να διευθετούνται στη συνέχεια. "Η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι οι μεγαλύτερες υποθέσεις διεκπεραιώθηκαν από την κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα και οι άλλες περιπτώσεις αποτέλεσαν αντικείμενο διαχείρισης από τοπικές εφορίες ανά την Ελλάδα, όπου ανήκουν οι ύποπτοι".
Επισημαίνεται, επίσης, ότι "στις αρχές του τρέχοντος έτους, η κεντρική υπηρεσία αποφάσισε να επικεντρωθεί στη λίστα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (λίστα Μπόργιανς, για την οποία υπεγράφη μνημόνιο τον προηγούμενο Ιανουάριο) λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που έχει. Επισημαίνεται ότι "αρχικά, οι δύο λίστες συγκρίνονται, και η κεντρική υπηρεσία επικεντρώνεται στα πρόσωπα που εμφανίζονται και στις δύο λίστες, ενώ οι άλλες περιπτώσεις της λίστας Λαγκάρντ χειρίζονται από τα τοπικά γραφεία των εφοριών".
*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί