Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Οκτ-2007 09:52

  MiFID: Οι ξένοι επενδυτές - αλήθειες και ψέματα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μολονότι εσχάτως υπάρχει μια παραφιλολογία και μια κινδυνολογία σε σχέση με το ενδεχόμενο απώλειας εσόδων στις ΑΧΕ από την πιθανή αποχώρηση των ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων λόγω της εφαρμογής των διατάξεων της MiFID, εντούτοις, ίσως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σίγουρα η MiFID απλουστεύει τα πράγματα και στόχο έχει να συμβάλει στην καλύτερη -διεθνή- επενδυτική εξυπηρέτηση, να κάνει πιο ευέλικτο και πιο προσβάσιμο όλο το σύστημα. Η κοινοτική οδηγία δίνει τη δυνατότητα απευθείας συναλλαγών των διεθνών μελών στο Χ.Α. Όμως, όπως τονίζουν στο Capital.gr χρηματιστές, ο κίνδυνος αποχώρησης είναι πολύ περιορισμένος, καθώς τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια δεν θα σταθούν στις πολύ μικρές –σε σχέση με το μέγεθος των κινήσεών τους– προμήθειες. Αρκετοί ξένοι οίκοι έχουν αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με εγχώριους συναδέλφους τους, οι οποίοι τους παρέχουν άριστο σέρβις, καθώς και τις κατάλληλες προσβάσεις στην εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνεργασία της Merit Χρηματιστηριακή με το γερμανικό οίκο Sal Oppenheim, που έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη σε αμφότερες. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρόμοιοι φόβοι για μείωση εργασιών στις ΑΧΕ υπήρχαν και όταν προ 2-3 ετών καθιερώθηκε ο θεσμός των εκ αποστάσεως μελών (remote members), όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε.

  Ο φόβος των χρηματιστών

  Ένας από τους κυρίαρχους φόβους των εγχώριων ιδιωτών χρηματιστών, είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει διαχωρισμός –μέσω της εφαρμογής της MiFID –σε εκκαθαριστικά και μη εκκαθαριστικά μέλη. Δηλαδή να αλλάξει το σημερινό σύστημα και να δημιουργηθεί ένας ή περισσότεροι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι στις τράπεζες, ενώ σήμερα αυτό γίνεται από το σύνολο των ΑΧΕ. Με λίγα λόγια, οι ιδιώτες χρηματιστές φοβούνται μήπως σταδιακά (και) μέσω των διαρκών αλλαγών στα καταστατικά, χάσουν προνόμια και υπηρεσίες που αποφέρουν έσοδα και καταστούν μόνο διαβιβαστές εντολών αγοράς και πώλησης.

  Όσες ΑΧΕ εξελίσσουν προϊόν και υπηρεσίες, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα

  Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουν ακουστεί φόβοι για το ενδεχόμενο να “απειληθούν” τα έσοδα και γενικώς οι εργασίες των χρηματιστηριακών εταιρειών είτε από τη δραστηριοποίηση remote members, είτε λόγω άλλων παραγόντων. Κυριότερος βεβαίως σκόπελος είναι η απουσία του ευρέως επενδυτικού κοινού, καθώς οι ενεργοί κωδικοί έχουν παγιωθεί τα τελευταία χρόνια πέριξ των 100.000. Όμως, οι ισολογισμοί των ΑΧΕ δείχνουν ότι –στη συντριπτική πλειονότητά τους– παραμένουν κερδοφόρες. Από την άλλη πλευρά, όπως τονίζουν στο Capital.gr έμπειροι επαγγελματίες του κλάδου, “όποιες ΑΧΕ παρακολουθούν τις εξελίξεις, εκσυγχρονίζουν και εμπλουτίζουν τις υπηρεσίες τους και προσφέρουν άριστο σέρβις στους επενδυτές –πελάτες τους, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα”. Ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ