Νέα ιστορικά υψηλά για τέσσερις μετοχές- Ποιες ακολουθούν

Δευτέρα, 23-Απρ-2007 09:43

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ διαμορφώνεται η αποτίμηση της Αlpha Γκρίσιν μετά το ράλι κατά 17% το προηγούμενο τριήμερο που έφερε τη μετοχή στα 3,50 ευρώ και την αποτίμηση της εταιρείας στα 19,5 εκατ. ευρώ. Ειδικός διαπραγματευτής της μετοχής -που κερδίζει περίπου 30% τον τελευταίο μήνα- έχει αναλάβει η Merit AXEΠΕΥ από τις αρχές Απριλίου. Το P/E πάντως κινείται επίσης στα ύψη μιας και με τα κέρδη του 2006 διαμορφώνεται στο 46,5.

Νέο υψηλό για πολλοστή φορά κατέγραψε και η μετοχή της Κλουκίνας – Λάππας κλείνοντας στα 5,94 ευρώ με μικρή άνοδο κατά 0,68% την Παρασκευή. Με κεφαλαιοποίηση 122,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 13,348 εκατ. ευρώ το 2006 (+ 67%) το Ρ/Ε της μετοχής είναι μόλις στο 9 x και αν μη τι άλλο δικαιολογεί την αποτίμηση και με το παραπάνω.

Η Βαλκάν έφτασε αισίως τα 3,94 ευρώ και μπορεί την Παρασκευή να παρέμεινε αμετάβλητη, κράτησε όμως τα ιστορικά υψηλά της καθώς οι προσδοκίες που δημιουργούνται από τις επικείμενες ανακοινώσεις της διοίκησης ως προς τα σχέδια real estate ανεβάζουν το κερδοσκοπικό θερμόμετρο. Και να σκεφτεί κανείς ότι η αξία της είναι περίπου 950% πάνω σε σχέση με τα 0,11 ευρώ της 5ης Μαρτίου 2003, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο η άνοδος ξεπερνά το 340% και φέτος το 60%. Θεμελιωδώς παρά τα αυξημένα κέρδη των 1,474 εκατ. ευρώ για το 2006, η εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 79,2 εκατ. ευρώ δείχνει υπερτιμημένη (Ρ/Ε 53 x). Ποιος τα βάζει όμως με τις... προσδοκίες;

Η Νεοχημική αποτελεί άλλη μια περίπτωση εταιρείας που δείχνει να έχει κλείσει "μόνιμη" θέση στον πίνακα των νέων ιστορικών υψηλών. Με μια μεταβολή τιμής της τάξης του 0,97% ο τίτλος έκανε την Παρασκευή νέο ρεκόρ κλείνοντας στα 22,98 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 827,8 εκατ. ευρώ. Πάνω 44% φέτος, 100% τον τελευταίο χρόνο και περίπου... 1.565% από τα χαμηλά της έχει κερδίσει τον τίτλο της πιο αποδοτικής μετοχής στο Χ.Α την τελευταία τετραετία. Συνεχείς εξαγορές μικρότερων εταιρειών, νέες συμφωνίες με διεθνείς παραγωγούς του κλάδου χημικών-απορρυπαντικών, placements και υψηλά χρηματοοικονομικά κέρδη συνθέτουν το παζλ μιας μετοχής που έχει γίνει ανάρπαστη από ξένα funds και αποτιμάται σήμερα στο ταμπλό περίπου 36 φορές τα καθαρά οργανικά κέρδη της για το 2006 (23,1 εκατ. ευρώ) και 20 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη της για το 2007 (41,36 εκατ. ευρώ).

Μια ανάσα (-0,75% από τα ιστορικά υψηλά της στα 24,16 ευρώ απέχει πλέον και η Cosmote που την Παρασκευή έκλεισε με σημαντική άνοδο 2,48% στα 23,98 ευρώ. Η Eurobank στα 31,20 ευρώ είναι περίπου 1,85 χαμηλότερα από το ρεκόρ όλων των εποχών στα 31,78 ευρώ, η Lamda Development στα 14,64 ευρώ απέχει περίπου 2%, ενώ η Εθνική θέλει ακριβώς 1 ευρώ για να πιάσει ξανά τα 43,50 ευρώ. Αντίστοιχη απόκλιση κατά περίπου 2,35% εμφανίζει από τα υψηλά της στα 6,86 ευρώ,η ΕΥΑΘ, ενώ "πίσω" κατά 3-4% απο τα υψηλά τους βρίσκονται οι Κύπρου (υψηλό στα 12,22 ευρώ), Σίδμα (7,04 ευρώ), Eurobank Properties (17,74 ευρώ), και Coca Cola (34,31 ευρώ).