Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2011 10:33

  Προβληματισμός για το νομοσχέδιο για τους μεσίτες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μία ημέρα απομένει για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο αναφορικά με το μεσιτικό κλάδο.

  Το σχέδιο νόμου έχει ήδη συγκεντρώσει πολυάριθμα σχόλια, ενώ «φωτιές» έχει ανάψει η παράγραφος 6 του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι:

  «Ο μεσίτης αστικών συμβάσεων δικαιούται να αξιώσει αμοιβή κατά την κατάρτιση της οριστικής σύμβασης, εφόσον έχει αποδεδειγμένα ο ίδιος μεσολαβήσει στη σύναψή της, ή έχει υποδείξει την ευκαιρία σύναψής της. Αν περισσότεροι μεσίτες υπέδειξαν διαδοχικά την ίδια ευκαιρία στον εντολέα, αμοιβή δικαιούται να αξιώσει μόνον αυτός, ο οποίος πράγματι μεσολάβησε στην κατάρτιση της σύμβασης. Αν περισσότεροι μεσολάβησαν και δεν μπορεί να αποδειχτεί το ποσοστό συμβολής του καθενός στην κατάρτιση της σύμβασης, τότε αμοιβή οφείλεται μόνο μια φορά και κατανέμεται μεταξύ των μεσιτών που μεσολάβησαν κατά ίσα μέρη».

  Εάν ισχύσει η συγκεκριμένη παράγραφος, τότε, όπως εκτιμούν οι μεσίτες, θα επικρατήσει αλαλούμ στην αγορά, επειδή ολοένα και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για ακίνητα θα αρνούνται να πληρώσουν τον μεσίτη. 

  Όπως είχε επισημάνει το Capital.gr πέραν της έγγραφης εντολής δεν υπάρχει άλλη «απόδειξη» της διαμεσολάβησης του μεσίτη.

  Επίσης είναι σοβαρό το ενδεχόμενο  κάποιος να εμφανίζεται ως υποψήφιος αγοραστής και να βλέπει ένα ακίνητο για λογαριασμό τρίτου, αποσιωπώντας το στοιχείο αυτό, προκειμένου να μην πληρώσει την μεσιτική αμοιβή.

  Η μέγιστη διάρκεια επίσης, της αποκλειστικής εντολής που προβλέπει το νομοσχέδιο φαίνεται να είναι προβληματική, καθώς σήμερα η αγοραπωλησία ακινήτου απαιτεί ακόμη και ένα χρόνο εξαιτίας της κρίσης στο real estate. Όπως επισημαίνουν οι μεσίτες πρόκειται για μία διάταξη που θα δημιουργήσει πρόσθετη γραφειοκρατία στις συναλλαγές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων