Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Ιουν-2019 14:07

  Δανία: Αφού κέρδισαν τις εκλογές, αρχίζουν τα δύσκολα για τους Σοσιαλδημοκράτες

  Δανία: Αφού κέρδισαν τις εκλογές, αρχίζουν τα δύσκολα για τους Σοσιαλδημοκράτες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Marcus Cadier

  Στις γενικές εκλογές της Δανίας, το κεντρο-αριστερό μπλοκ υπό τους Σοσιαλδημοκράτες έλαβε 91 έδρες, έναντι 75 του κεντροδεξιού συνασπισμού. Η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Mette Frederiksen, θα επιδιώξει τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση. Παραμένει αβέβαιο το πώς θα μοιάζει αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αλλάξει τη θέση τους στα τελευταία χρόνια. Τώρα έχουν μια πιο σκληρή στάση για τη μετανάστευση, σε συνδυασμό με προοδευτικές πολιτικές για το περιβάλλον και την ευημερία. Η θέση τους για τη μετανάστευση τους "χάρισε” κάποιες ψήφους από την δεξιά, αλλά έχασε άλλες από την αριστερά. Ωστόσο, η αριστερά έχει σε μεγάλο βαθμό "μεταναστεύσει” σε κεντροαριστερά κόμματα, τα οποία πιθανότατα θα υποστηρίξουν τους Σοσιαλδημοκράτες στην κυβέρνηση.

  Η στρατηγική φαίνεται να αποδίδει, καθώς τα συνολικά αποτελέσματα για το κεντροαριστερό "κόκκινο μπλοκ” έχουν αυξηθεί -οι ίδιοι οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν μόνο μια έδρα, αλλά οι ισχυρές αποδόσεις των μικρότερων αριστερών κομμάτων, υποδηλώνουν ότι συνολικά η ομάδα κέρδισε 11 έδρες. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για το 9% των Σοσιαλδημοκρατών ψηφοφόρων ότι προήλθε από το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, ενώ το 4% προήλθε από το κεντροδεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα. Η Frederiksen έχει δηλώσει πως εύχεται να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών. Πραγματικά, το να εξαρτάται από άλλα κόμματα σε κάθε μία ψηφοφορία ξεχωριστά, από το να έχει έναν επίσημο συνασπισμό, θα μπορούσε να αποδειχθεί έξυπνη κίνηση. θεωρητικά, θα επέτρεπε σε μια κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών να προωθήσει πολιτικές αναδιανομής της ευμάρειας με τη βοήθεια και των άλλων αριστερών κομμάτων, και περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές με τη στήριξη των δεξιών κομμάτων.

  Η κεντροδεξιά "μπλε-ομάδα” (συμπεριλαμβανομένου του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας) βρίσκεται πίσω από την "κόκκινη ομάδα” κατά 16 έδρες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το κορυφαίο κόμμα της ομάδας, το Φιλελεύθερο Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Lars Lokke Rasmussen, αύξησε τις έδρες του κατά 9, ενώ το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα επίσης κέρδισε 6 νέες έδρες. Ωστόσο, με το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας να χάνει 21 έδρες σε σχέση με το 2015, η μπλε ομάδα δεν έχει αρκετή στήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση από τα δεξιά, με μικρή πιθανότητα στήριξης από τα αριστερά. Η κατάρρευση του Λαϊκού Κόμματος μπορεί κάλλιστα να ήρθε επειδή δεν είναι πλέον η μόνη επιλογή κόμματος που τάσσεται υπέρ πιο αυστηρών μεταναστευτικών πολιτικών.

  Το ακροδεξιό κόμμα "Σκληρή Γραμμή”, οι οποίοι είχαν διεξάγει εκστρατεία για τους "εθνικούς Δανούς”, δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, μόλις για 1%. Ωστόσο, η Νέα Δεξιά, το οποίο είναι υπέρ μιας πλήρους παύσης άφιξης των αιτούντων άσυλο στη Δανία, έλαβε τέσσερις έδρες. Η επιτυχία αυτών των δύο νέων κομμάτων σε ό,τι αφορά στην απήχησή τους στους ψηφοφόρους, υποδηλώνει ότι το μεταναστευτικό ζήτημα παραμένει σε εξέχουσα θέση στην δανική πολιτική.

  Τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών, αντανακλούσε μεγάλο βαθμό αυτά των ευρωεκλογών τον προηγούμενο μήνα. Η κύρια διαφορά ήταν πως τον Μάιο, το Φιλελεύθερο Κόμμα (23,5%) έλαβε ελαφρώς περισσότερες ψήφους από τους Σοσιαλδημοκράτες (21,4%). Η συνολική εικόνα ωστόσο είναι ίδια: η κεντροαριστερή ομάδα υπερέχει του κεντροδεξιού μπλοκ και στις δύο εκλογές.

  Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ίσως ένα έχει επιτυχημένο μείγμα δημοφιλών πολιτικών στο περιβάλλων, στη μετανάστευση και στην πρόνοια, το οποίο τελικά να τους βοήθησε να κερδίσουν τις εκλογές. Ωστόσο, κάποιοι από τους ψηφοφόρους έχουν πάει από το κόμμα σε άλλα κεντροαριστερά ή φιλελεύθερα κόμματα, εξαιτίας της στροφής των Σοσιαλδημοκρατών στην δεξιά αναφορικά με τη μετανάστευση. Η πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση θα είναι να διατηρήσει και τους υπέρ της μετανάστευσης ψηφοφόρους και αυτούς εναντίον, ικανοποιημένους. Επίσης θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη πράξη ισορροπίας στη Βουλή -είναι πιθανό να χρειαστούν στήριξη και από τις δύο πλευρές σε δύσκολους καιρούς, χωρίς να κάνουν εχθρούς από τη μία ή την άλλη πλευρά.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://openeurope.org.uk/today/blog/the-social-democrats-have-won-denmarks-general-election-now-for-the-hard-part/
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων