Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Απρ-2019 12:32

  Αναμένεται περαιτέρω αστάθεια στην Ισπανία από την πόλωση της πολιτικής

  Αναμένεται περαιτέρω αστάθεια στην Ισπανία από την πόλωση της πολιτικής
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Zoe Alipranti

  Οι ισπανικές γενικές εκλογές στις 28 Απριλίου, θα είναι οι τρίτες από το 2015. Έρχονται μετά από την ανατροπή της απερχόμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Mariano Rajoy από το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Pedro Sanchez σε μια ψηφοφορία μετά από πρόταση δυσπιστίας τον περασμένο Ιούνιο, με τη στήριξη των καταλανικών και βασκικών κομμάτων. Η ισπανική πολιτική αστάθεια δεν φαίνεται να τελειώνει κάποια στιγμή σύντομα. Πραγματικά, οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ένα έντονα πολωμένο περιβάλλον στην Ισπανία.

  Οι εκλογές του 2015 και του 2016 διέκοψαν το παραδοσιακό δικομματικό σύστημα της Ισπανίας, που είχε το κεντροδεξιό ΡΡ και το κεντροαριστερό PSOE να εναλλάσσονται στην εξουσία, χάρη στην εμφάνιση δύο νέων κομμάτων, του Podemos και του Ciudadanos. Το Podemos, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014, είχε απήχηση σε αριστερούς ψηφοφόρους μέσω συνθημάτων εναντίον των ελίτ και της λιτότητας, ενώ το Ciudadanos εμφανίστηκε ως μια κεντρώα δύναμη που στόχο είχε να καταπολεμήσει τη διαφθορά και ήταν εναντίον της καταλανικής ανεξαρτησίας.

  Ως αποτέλεσμα, οι τελευταίες δύο εκλογές μεταμόρφωσαν το ισπανικό πολιτικό τοπίο σε πολυ-πολικό. Τα δύο κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς τώρα δυσκολεύονται να κερδίσουν συνολικά το 50% των ψήφων. Οι εθνικές εκλογές του 2019 αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την τάση του κατακερματισμού, με το υπερσυντηρητικό κόμμα Vox να είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μπει στην εθνική βουλή για πρώτη φορά.

  Πιθανές συμμαχίες
  Οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του 2019 υποδηλώνουν ότι το PSOE θα είναι το πρώτο κόμμα, με στήριξη περίπου στο 28%. Αν και το PSOE θα ενισχυθεί σε σύγκριση με τα αποτελέσματα το 2015 και το 2016, οι ψήφοι φαίνεται να είναι εις βάρος του Podemos το οποίο θα ήταν ο πιο φυσικός εταίρος στον συνασπισμό. Μια τέτοια συμμαχία κεντροαριστερή, δεν θα είχε και πάλι την πλειοψηφία.

  Οι αριθμοί του ΡΡ έχουν μειωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, φθάνοντας το 20%-21% και τοποθετώντας το κόμμα σε θέση ώστε να φέρει το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα απ΄τη δημιουργία του, το 1989. Φαίνεται ότι μεγάλο μέρος του έχει καταφύγει στα Ciudadanos και Vox. Μαζί αυτά τα κόμματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά οι δημοσκοπήσεις επί του παρόντος υποδεικνύουν πως αυτό δεν είναι ένα πιθανό σενάριο. Είναι σημαντικό, ότι το Ciudadanos έχει αποκλείσει μια κυβέρνηση συνασπισμού μες το PSOE, επικαλούμενο την αντίθεσή τους στις συνομιλίες που είχε το PSOE με τους Καταλανούς. Ορισμένοι Ισπανοί σχολιαστές έχουν αποδώσει το παραπάνω στην επιθυμία του Ciudadanos να αντικαταστήσει το ΡΡ ως το βασικό κεντροδεξιό κόμμα στην Ισπανία.

  Τόσο η κεντροδεξιά όσο και η κεντροαριστερά, θα δυσκολευτούν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία που χρειάζονται για να σχηματίσουν έναν συνασπισμό, καθιστώντας κρίσιμο τον ρόλο περιφερειακών κομμάτων όπως το καταναλανικό εθνικιστικό Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) και το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV), για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Αυτό είναι επωφελές για την κεντροαριστερά εξαιτίας της πιο ήπιας προσέγγισής της προς τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας. Σκιαγραφώντας αυτό το σημείο, προκύπτει ότι οι συνομιλίες που είχε ο Sanchez με τους αυτονομιστές τον Φεβρουάριο κατέρρευσαν εξαιτίας των απαιτήσεων για ένα δημοψήφισμα.

  Η καταλανική ανεξαρτησία παραμένει σημαντικό μέρος της διαμάχης στην ισπανική πολιτική. Ένα δημοψήφισμα για ανεξαρτησία είναι νομικά αδύνατο χωρίς να αλλάξει το ισπανικό σύνταγμα. Ο Sanchez έχει υποσχεθεί να ξεκινήσει συνομιλίες με τους Καταλανούς εθνικιστές, αλλά έχει αποκλείσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την καταλανική ανεξαρτησία, "λόγω του σεβασμού του πλαισίου του συντάγματος”. Το κεντροδεξιό ΡΡ και το Ciudadanos και το υπέρ-συντηρητικό Vox είναι ενωμένα σε ό,τι αφορά τις φωνές για μια πιο αυστηρή στάση εναντίον των Καταλανών αυτονομιστών, με τον ηγέτη του ΡΡ Pablo Casado να κατηγορεί τον Sanchez ότι είναι "προδότης” και υπερασπίζεται παρέμβαση στην Καταλονία. Το Vox είναι ο πιο δυναμικός αντίπαλος της καταλανικής ανεξαρτησίας και αποκηρύσσει το ΡΡ ως πολύ μαλθακό.

  Επιπλέον, η διαφθορά παραμένει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα για το ΡΡ.

  ΤΟ Vox και ο ευρωσκεπτικισμός
  Το Vox ιδρύθηκε το 2013 και αρχικά δυσκολεύθηκε να κάνει επίδραση στην ισπανική πολιτική σκηνή. Από την δικτατορία του Φράνκο, η Ισπανία ήταν μέχρι προσφάτως μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν είχε ένα ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα. Ωστόσο, η μετανάστευση και η καταλανική κρίση ήταν κρίσιμα στο να προωθηθεί το κίνημα του Vox, του οποίο η είσοδος στην περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας μετά από τις περιφερειακές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2018 να στέλνει κύματα σοκ στην Ευρώπη. Η αποτελεσματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει επιτρέψει στο Vox να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων με το ΡΡ και την απογοήτευση με τις καταλανικές αποσχιστικές τάσεις. Το κόμμα τώρα προσπαθεί να διευρύνει την προσέγγισή του σε πόλεις με χαμηλά εισοδήματα και υψηλά ποσοστά μετανάστευσης. Είναι επίσης εξαιρετικά συντηρητικό κοινωνικά.

  Η απέλαση των παράνομων μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους, είναι μία από τις βασικές πολιτικές. Το Vox δεσμεύεται επίσης για την ενότητα του ισπανικού κράτους και έχει υποσχεθεί να καταστήσει τα αυτονομιστικά κόμματα παράνομα και να αναστείλει την καταλανική αυτονομία. Το Vox ως εκ τούτου είναι ανήσυχο τόσο με την απειλή που δέχεται η ισπανική κυριαρχία εκ των έσω, όσο και από την ΕΕ.

  Η ισχυρότερη ευρωσκεπτικιστική πολιτική του Vox περιστρέφεται γύρω από την απόρριψη της μετανάστευσης. Μια ανάρτηση από τον λογαριασμό του στο twitter, αναφέρει ότι "δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την ιθαγένεια που προέρχεται από το έθνος” και "τα πατριωτικά κινήματα που θριαμβεύουν ανά την ήπειρο, είναι μια αντίδραση στις τεχνοκρατικές κινήσεις που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες, από τις γαλλικές και γερμανικές ελίτ”. Έχουν επίσης προσφάτως υιοθετήσει ένα ακόμη μότο της ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς, και επιτίθενται στους "Merkel, Macron και στην παγκοσμιοποίηση του Soros”.

  Η Ευρώπη εμφανίζεται σε προεκλογικές εκστρατείες άλλων κομμάτων, με το PSOE να αξιοποιεί κατά κύριο λόγο στα ισχυρά φιλοευρωπαϊκά του διαπιστευτήρια, ενώ το Ciudadanos και το ΡΡ να εκφράζουν επίσης τη στήριξή τους στο ευρωπαϊκό project. Ο Sanchez δίνει έμφαση στην αφοσίωση στην ΕΕ ως έναν τρόπο να προσελκύουν φιλελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι, αναδεικνύοντας την ευκαιρία για την Ισπανία να τονώσει το προφίλ της στην ΕΕ ως ένας βασικός εταίρος της Γαλλίας μετά το Brexit. Τόσο οι κεντροαριστερές όσο και οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις θα υποστήριζαν παρόμοιες θέσεις για τη μελλοντική ευρωπαϊκή κατεύθυνση, τασσόμενες υπέρ του γαλλικού στρατοπέδου για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, που είναι μη δημοφιλείς μεταξύ πολλών κρατών-μελών. Ωστόσο, ακόμη και εάν το πιο φιλοευρωπαϊκό PSOE ήταν στην εξουσία, η εσωτερική αναστάτωση θα παρεμπόδιζε το κίνημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έχει ήδη συμβιβαστεί με αυτό και έχει υποβαθμίσει το ευρωπαϊκό του όραμα.

  Οι ισπανικές περιφερειακές, δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου, λιγότερο από ένα μήνα μετά από τις εθνικές εκλογές. Η εκλογική "κόπωση” θα μπορούσε να επιφέρει μείωση της προσέλευσης στις εθνικές εκλογές, και να επωφεληθούν έτσι μικρότερα κόμματα όπως το Vox. Το Ciudadanos αναμένεται επίσης να μπει στην. Ευρωβουλή για πρώτη φορά ενώ τα αποτελέσματα των PSOE και ΡΡ αναμένεται να αντανακλούν τις επιδόσεις τους στις εθνικές εκλογές.

  Συμπέρασμα
  Το διπολικό σύστημα στην Ισπανία έχει αναδιαμορφωθεί σε σύστημα πέντε κομμάτων, ακολουθώντας την τάση κατακερματισμού που επηρεάζει τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Γερμανία και την Ολλανδία. Το καταλανικό ζήτημα και η διαφθορά θα παραμείνουν στην καρδιά της ισπανικής πολιτικής. Ωστόσο, καθώς και η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά προβλέπεται να μην κατορθώσουν να λάβουν την αυτοδυναμία, η ισορροπία εξουσίας στην επόμενη ισπανική κυβέρνηση πιθανώς θα βρίσκεται στα αυτονομιστικά κόμματα. Αυτό είναι πιθανό να διαιωνίσει την αστάθεια στην ισπανική πολιτική και να οδηγήσει σε περαιτέρω πόλωση μεταξύ των κομμάτων που αντιτίθενται έντονα στην ανεξαρτησία της Καταλονίας και στους Καταλανούς αυτονομιστές.

  Το Vox έχει αλλάξει τους όρους της ισπανικής συζήτησης, αναζωογονώντας τον ακροδεξιό λόγο ο οποίος απείχε από την ισπανική πολιτική. Μπορεί ως εκ τούτου να περιγραφεί ως η ισπανική παραλλαγή του λαϊκισμού που περιλαμβάνει κάποιες ευρωσκεπτικιστικές τάσεις, αλλά η επόμενη ισπανική κυβέρνηση θα ηγηθεί πιθανώς μιας προβλέψιμης πορείας στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την εσωτερική αστάθεια που αναμένεται να επικρατήσει.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://openeurope.org.uk/today/blog/spains-polarised-political-environment-is-set-to-continue-and-see-further-instability/
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων