Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Νοε-2017 15:28

  Η May πρέπει να δείξει το χρώμα του χρήματος για να προχωρήσουν οι συνομιλίες του Brexit

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η May πρέπει να δείξει το χρώμα του χρήματος για να προχωρήσουν οι συνομιλίες του Brexit

  του Henry Hewman

  Σε λιγότερο από δύο μήνες, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά και θα αποφασίσουν εάν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειώσει "επαρκή πρόοδο” στις διαπραγματεύσεις για το brexit. Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δώσει πράσινο φως, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ξεκινήσει να συζητάει για μια μεταβατική περίοδο και τις μελλοντικές της σχέσεις με την ΕΕ. Το βασικό εμπόδιο παραμένει ο αποκαλούμενος λογαριασμός του Brexit. Ήρθε η ώρα η Theresa May να δώσει περισσότερη σαφήνεια για το τι είναι έτοιμο το Ηνωμένο Βασίλειο να πληρώσει στις Βρυξέλλες. Αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρη ότι οποιαδήποτε χρήματα θα καταβληθούν μόνο εάν οι χώρες της ΕΕ συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με καλή πίστη, και φθάσουν σε συμφωνία τόσο για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και για την περιγραφή των μελλοντικών εμπορικών και τελωνειακών σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ.

  Η νομική θέση φαίνεται αρκετά σαφής: εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι υποχρεώσεις δεν θα διευθετηθούν. Αν και ο David Cameron υπέγραψε το πολυετές οικονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το διάστημα 2014-2020, οι προϋπολογισμοί της ΕΕ συμφωνούνται ετησίως, σε κάθε ημερολογιακό έτος. Ωστόσο αν και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αποχωρήσει, εάν δεν έχει καθόλου συμφωνία θα ήταν εξαιρετικά άσχημο για τις οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και (σχεδόν εξ ορισμού) θα σηματοδοτούνταν μια διάσπαση των σχέσεων που θα μπορούσε να έχει σοβαρές, ευρύτερες επιπτώσεις.

  Στην ομιλία της στη Φλωρεντία, ο πρωθυπουργός άλλαξε με επιτυχία τον τόνο των διαπραγματεύσεων. Δήλωσε πως κανένα κράτος-μέλος "δεν θα πληρώσει λιγότερα ή περισσότερα για το υπόλοιπο του προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα της απόφασής μας να αποχωρήσουμε”. Η ΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για αυτή τη σαφήνεια, αλλά δήλωσε -με κάποια αιτιολογία- ότι και πάλι δεν είναι σαφές τι εννοεί το το Ηνωμένο Βασίλειο με αυτό, ούτε τι εννοούσε η May λέγοντας ότι "το Ηνωμένο Βασίλειο θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που έκανε στη διάρκεια της περιόδου της συμμετοχής στην ένωση”. Δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατό να διαπραγματευτεί με βάση τις γραμμές σε κάποια ομιλία, ότι χρειάζονται ένα τεχνικό έγγραφο.

  Η May φαίνεται να λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να πληρώνει, σαν να ήταν μέλος της ΕΕ, μέχρι το τέλος του 2020 (ένα χρόνο και τρία τρίμηνα μετά από την τεχνική αποχώρηση στο τέλος της διαδικασίας του Άρθρου 50). Η μετάβαση, ή "περίοδος εφαρμογής”, θα πρέπει να επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να "πληρώσει για να παίξει’ με την ΕΕ. Αλλά η πρωθυπουργός δεσμεύεται για να καλύψει επίσης ένα λογικό ποσοστό άλλων δεσμεύσεων για projects που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη; Και τι γίνεται για παράδειγμα, με τα διαρθρωτικά κεφάλαια που έχουν υποσχεθεί στα μέλη της ΕΕ που μέχρι το 2023, ή με τις συντάξεις των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που εργάζονται τώρα σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα; Πρέπει να δώσει κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες -ακόμη και αν υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα ή εάν αμφισβητούνται από κάθε πλευρά.

  Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να υπολογιστούν οι οφειλές του brexit. Δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο έγγραφο που να διευκρινίζει τα πράγματα. Μια έκθεση της Βουλής των Λόρδων για το θέμα, επισήμαινε ότι "το απόλυτο ποσό οποιουδήποτε υποθετικού διακανονισμού, είναι εξαιρετικά κερδοσκοπικό” και ότι "σχεδόν κάθε στοιχείο υπόκειται σε ερμηνεία”. Στη διάρκεια του δημοψηφίσματος, οι υποστηρικτές του brexit δέχθηκαν κριτική για το ότι υποστήριξαν ότι η συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ ανέρχεται σε 350 εκατ. στερλίνες εβδομαδιαίας -ένα μεικτό ποσό που δεν περιλαμβάνει την έκπτωση που διαπραγματεύθηκε η Thatcher. Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ειρωνικό ότι ο Alex Barker των FT επισήμανε, σε έκθεση του CER, ότι "ορισμένα στελέχη της ΕΕ θέλουν να υπολογίσουν το μερίδιο της Βρετανίας με βάση μόνο το ΑΕΠ”- θέλουν να αποκλείσουν την έκπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου όταν αποφασιστεί ο λογαριασμός του Brexit.

  Η βρετανική διαπραγματευτική ομάδα έχει ορθώς προκαλέσει, σειρά προς σειρά, τις οικονομικές απαιτήσεις της ΕΕ. Τον Αύγουστο η Daily Telegraph επικαλέστηκε μια "πηγή της ΕΕ” ότι "ένας νέος άνθρωπος από το Whitehall” αμφισβήτησε τα στοιχεία της ΕΕ για τον οικονομικό διακανονισμό. Αυτός ο "νέος άνθρωπος” ήταν πιθανώς ο Jonathan Black, ένας διευθυντής του υπουργείου -μια μικρή πρόκληση σε μια απλοϊκή σκέψη ότι τα στελέχη του υπουργείου είναι απελπισμένα να δώσουν στις Βρυξέλλες ότι ζητήσουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ωστόσο δημοσιεύσει τη δική του απόφαση για τις οικονομικές μας δεσμεύσεις. Για αυτό επειδή εν μέρει ένα τέτοιο έγγραφο θα δημιουργούσε προφανείς πολιτικές δυσκολίες για την κυβέρνηση, και επειδή η παραχώρηση θα είχε συμβεί πριν από την συνάντηση του Οκτωβρίου, χωρίς να επιτύχει την απαιτούμενη πρόοδο.

  Πριν από τη διάσκεψη του Δεκεμβρίου, η Κομισιόν θα ζητήσει και πάλι να αποφασίσει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειώσει "επαρκή πρόοδο” για να μεταβεί σε συζητήσεις για το εμπόριο και το μέλλον. Αυτή η αποφασιστικότητα είναι πρώτα και κύρια πολιτική. Ασφαλώς, όταν ισχυρίστηκα ότι "επαρκής πρόοδο” δεν ήταν στην πραγματικότητα μια τεχνική κρίση, ο σύμβουλος του Michel Barnier, Stefaan de Rynck υποστήριξε ότι δεν είναι μία απόφαση που θα κριθεί αναλόγως με το ποια θα είναι η επικρατούσα άποψη. αλλά πριν από λίγες ημέρες, υψηλόβαθμοι διπλωμάτες μιας μεγάλης ευρωπαϊκής δύναμης μου επιβεβαίωσαν κατ’ ιδίαν ότι επέμεναν στο να συμπεριληθεί η φράση ‘επαρκής πρόοδος” στην διαπραγματευτική εντολή της Κομισιόν, ακριβώς επειδή ήταν μια ευέλικτη, όχι σταθερή απόφαση.

  δεδομένου ότι η απόφαση για "επαρκή πρόοδο” είναι πολιτική, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κάνει προσεκτική πολιτική. Η ΕΕ δεν πρόκειται να δώσει ποτέ το πράσινο φως στο Ηνωμένο Βασίλειο να διεξάγει παράλληλα συνομιλίες με την πρώτη ευκαιρία, επομένως είχε μικρή σημασία να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες πιο νωρίς για τα λεφτά -ένα κρίσιμο διαπραγματευτικό χαρτί για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η May θα χρειαστεί να βάλει και άλλα στο τραπέζι. Τα στελέχη του υπουργείου που ασχολείται με την έξοδο από την ΕΕ ψιθυρίζουν τον αριθμό "48” ως το ανώτατο όριο για την ενδεχόμενη υποχρέωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά αυτό το επίπεδο δέσμευσης ή  εξειδίκευσης δεν απαιτείται απαραιτήτως σε αυτό το στάδιο. Αντιθέτως, η κυβέρνηση πρέπει να παράσχει λεπτομέρειες για το τι έχει δεσμευτεί ήδη η πρωθυπουργός και να δείξει κίνηση σε άλλους τομείς. Και εάν υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτερα δύσκολοι τομείς, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εξετάσει να τους θέσει υπό διαιτησία.

  Θεωρούνταν πάντα δύσκολο για οποιονδήποτε πρωθυπουργό να υπογράψει μια επιταγή χωρίς να ξέρει τι θα πάρει ως αντάλλαγμα. Για αυτό η προσφορά πρέπει να εξαρτάται από το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο καταλήξει σε συνολική συμφωνία με την ΕΕ. Εάν έλθουμε σε μια φιλική συνολική συμφωνία και διαπραγματευτούμε μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, τότε η διευθέτηση ενός ‘λογικού λογαριασμού” για το Brexit θα είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσει για μια ομαλή έξοδο και για καλές μελλοντικές σχέσεις. Και εάν δείξουμε στην ΕΕ το χρώμα του χρήματός μας, η πίεση από τα κράτη0μέλη για τους θεσμούς για να υπογράψουν μια συμφωνία, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη -πώς αλλιώς θα ισορροπήσουν τα βιβλία τους;

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://openeurope.org.uk/today/blog/may-needs-to-show-eu-colour-of-our-money-to-unlock-next-round-brexit-talks/

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων