Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Απρ-2010 10:05

  "Στεγνώνουν" τα υδροηλεκτρικά με το νέο νόμο για τις ΑΠΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Πράσινη ανάπτυξη α λα καρτ φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, όπως φαίνεται από τις διαμαρτυρίες φορέων που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Μετά τις έντονες αντιδράσεις των επενδυτών για τα υπεράκτια αιολικά, μια ακόμη υπαναχώρηση και ανατροπή στις αρχικές προβλέψεις, φέρνει τα πάνω κάτω τινάζοντας στον αέρα τα σχέδια όχι μόνο των ιδιωτών αλλά ακόμη και της ΔΕΗ. 

  Ο λόγος τις αλλαγές που επήλθαν στις ρυθμίσεις  για μεγάλα υδροηλεκτρικά, τα οποία παρά τις αρχικές προβλέψεις, θα συνεχίσουν να μη θεωρούνται ως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με βάση το αρχικό νομοσχέδιο στο άρθρο 12 υπήρχε πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία εντάσσονταν και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Δηλαδή όλα τα υδροηλεκτρικά ανεξαρτήτως ισχύος θα απολάμβαναν τις θετικές προβλέψεις του νόμου, πλην της επιδοτούμενης τιμολόγησης και της προτεραιότητας στο σύστημα. Μια μέρα πριν πάει στη βουλή το ν/σ η συγκεκριμένη παράγραφος «ως δια μαγείας» εξαφανίστηκε από το τελικό κείμενο. Βασικοί υπεύθυνοι για την αλλαγή αυτή θεωρούνται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καθόσον μάλιστα με δελτίο τύπου η WWF έσπευσε να επικροτήσει την αλλαγή αυτή θεωρώντας ότι τα μεγάλα υδροηλεκτρικά δεν είναι ΑΠΕ. Έχει δίκιο όμως η WWF;

  Με βάση τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη και προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία και τις σχετικές οδηγίες, όχι. Μάλιστα η Ε.Ε. έχει ρητές προβλέψεις για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς μεγάλης ισχύος, με τις οποίες ακόμη δε συμμορφώνεται η χώρα μας. Έτσι δημιουργείται μείζον θέμα ακόμη και για την παραπομπή της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο συνολικά για τη χώρα. 

  Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από παλαιότερη επίσημη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2004, στην οποία αναφέρεται σαφώς ότι τα υδροηλεκτρικά θεωρούνται ΑΠΕ και δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός σε σχέση με το εάν έχουν μικρή ή μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ (φωτογραφία στο τέλος του κειμένου).

  «Κάτω από τον ορισμό ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά θεωρούνται ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανεξάρτητα από το εάν η εγκατεστημένη ισχύς μιας μονάδας είναι μικρότερη ή ίση ή μεγαλύτερη των 10MW» αναφέρει η επιστολή που προσθέτει ότι δεν υπάρχει ορισμός των ΑΠΕ που να περιλαμβάνει μόνο υδροηλεκτρικούς σταθμούς έως 10MW. Μάλιστα τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να ενσωματώσουν την οδηγία 2001/77 ΕΚ και σε διαφορετική περίπτωση η Κομισιόν μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής.

  Όμως τόσο στον νόμο 3468/2006 με τον οποίο υποτίθεται εναρμονιζόταν η χώρα με την οδηγία 2001/77ΕΚ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν αποκλειστεί, αλλά και στο νέο νόμο δεν υπάρχει καμία αποκατάσταση για την «αδικία». 

  Χωρίς υδροηλεκτρικά είναι αδύνατο να πετύχουμε τους δεσμευτικούς στόχους για τις ΑΠΕ, τονίζουν πηγές της αγοράς. Με την αλλαγή αυτή, προσθέτουν μπλοκάρουν όλες οι μεγάλες επενδύσεις όχι μόνο σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς αλλά και σε αντλησιοταμίευση, που είναι απαραίτητη για την ευστάθεια του συστήματος σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη διείσδυση αιολικών. Μεγάλα έργα στον τομέα σχεδιάζουν η Τέρνα Ενεργειακή, η Μηχανική αλλά και η ΔΕΗ που πρόσφατα ανακοίνωσε ένα μεγάλο έργο στο Καστράκι.  «Όλα πλέον είναι στον αέρα» καταλήγει πηγή που γνωρίζει «από πρώτο χέρι» τα θέματα των υδροηλεκτρικών έργων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ