Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Μαρ-2010 01:02

  "Κρατικοποιούνται" τα off shore αιολικά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στα χέρια της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργών περνά εξολοκλήρου η «μοιρασιά της πίτας» της αγοράς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ύψους 7 δισ. ευρώ, ισχύος 4.000 MW, σύμφωνα με άρθρο «σφήνα» που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν είχε περιληφθεί στη δημόσια διαβούλευση και ήδη προκαλεί τις πρώτες αντιδράσεις σε ανεπίσημο επίπεδο από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αιολική ενέργεια και είχαν σχέδια για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

  Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η όλη διαδικασία ανάπτυξης παράκτιων και υπεράκτιων αιολικών πάρκων, θα υλοποιείται από την κυβέρνηση, η οποία θα εκπονεί τις μελέτες, και θα καθορίζει επακριβώς τη θέση και την ισχύ των πάρκων. Στη συνέχεια τα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΕΚΑ και ΥΠΟΙΑΝ) θα εκδίδουν τις σχετικές άδειες και μέσω διαγωνισμών η κατασκευή και εκμετάλλευσή των off shore πάρκων, θα εκχωρείται σε ενδιαφερόμενους, μέσω μιας διαδικασίας που θα τελεί υπό τον απόλυτο έλεγχο των συναρμόδιων υπουργείων. 

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός επενδυτών που δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη αγορά, εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και αντιδρά στη νέα ρύθμιση. Μάλιστα γίνεται λόγος για προφανείς αδυναμίες οι οποίες θα παίξουν καταλυτικό ρόλο εμποδίζοντας την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.  Τι αναφέρει όμως αναλυτικά το περίφημο άρθρο 6, που δεν είχε παρουσιαστεί στη διαβούλευση και εμφανίστηκε ξαφνικά στο κείμενο που κατατέθηκε στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής;

  Αρχικά η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και αιολικών στη θάλασσα θα γίνεται με ειδικά σχέδια που εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση των υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας, και Κλιματικής Αλλαγής και  Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στα σχέδια αυτά θα καθορίζεται ο αριθμός των πάρκων, η εγκατεστημένη ισχύς και ο αριθμός των ανεμογεννητριών. Οι μελέτες και οι άδειες θα εκπονούνται και θα εκδίδονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των δύο υπουργείων, όπως με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας και οι τεχνικές λεπτομέρειες για τις άδειες και τις μελέτες.

  Μετά την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας θα προκηρύσσεται ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός για την κατασκευή και εκμετάλλευση του θαλάσσιου αιολικού πάρκου. Επίσης με κοινή απόφαση των ΥΠΕΚΑ και ΥΠΟΙΑΝ θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες που αφορούν το περιεχόμενο και τη διαδικασία της προκήρυξης για την κατασκευή και εκμετάλλευση των θαλάσσιων πάρκων, τα συμβατικά τεύχη τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αναδόχων, καθώς και κάθε άλλη σχετική τεχνική λεπτομέρεια. Το άρθρο προβλέπει τέλος ότι η σύμβαση μεταξύ δημοσίου και αναδόχου κατασκευής θαλάσσιου αιολικού πάρκου μπορεί να υποβάλλεται για κύρωση στη βουλή.

  Πηγές της αγοράς, ανέφεραν στο Capital.gr ότι η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί «δυσάρεστη έκπληξη» καθώς δεν είχε συζητηθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους εκπροσώπους της αγοράς των ΑΠΕ. Υποστηρίζουν, δε, ότι με αυτόν τον τρόπο μπαίνει «ταφόπλακα» στην ανάπτυξη των off shore πάρκων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι λόγω μεγέθους τα off shore αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη του στόχου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Επιπλέον το διαφαινόμενο τέλμα στο οποίο εισέρχονται τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, όπως αναφέρουν, στερεί μια σημαντική προοπτική για τον κατασκευαστικό κλάδο. Σημειώνεται ότι λόγω των ιδιαίτερων υποδομών που απαιτούνται (κατασκευή βάσεων και εγκατάσταση πυλώνων μέσα στη θάλασσας) το κατασκευαστικό κομμάτι στα off shore δημιουργεί μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση.

  Να αναφερθεί ότι «το Κεφάλαιο», είχε στις 23 Ιανουαρίου αποκαλύψει την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τη διαδικασία για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, δημιουργώντας νέες business για τους μεγάλους προμηθευτές του κλάδου σε επίπεδο ανεμογεννητριών (Siemens, Vestas). Με ενδιαφέρον αναμένεται τέλος, η επίσημη αντίδραση των επενδυτών που έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις και έχουν συντάξει μελέτες με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ