Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Μαρ-2010 00:38

  Και τώρα μόνοι... με τις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Γιάννη Αγγέλη 

  Έτοιμοι να... λογαριαστούν με τις αγορές εμφανίζονται στο ΥΠΟΙΚ ακόμα και την Μεγάλη Εβδομάδα παρά το ότι τα spreads παραμένουν στα επίπεδα των 300(+) μονάδων βάσης. Ο ΟΔΔΗΧ έχει πάρει εντολή να ετοιμασθεί από την περασμένη εβδομάδα για νέα έκδοση ομολόγων είτε τριετούς, είτε επταετούς διάρκειας με στόχο 5 περίπου δισ. ευρώ πριν από την Τετάρτη, ήτοι πριν κλείσουν οι αγορές για Πάσχα.

  Η πίεση στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προέρχεται από το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται με γρήγορους ρυθμούς λόγω των καταβολών μισθών - συντάξεων και δώρων του Πάσχα και της αδυναμίας των εισπρακτικών μηχανισμών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

  Από την πλευρά στελεχών του επιτελείου του ΥΠΟΙΚ, παρ΄όλα αυτά επιμένουν ότι αν και η εντολή για προετοιμασία της έκδοσης έχει δοθεί στον ΟΔΔΗΧ, εντούτοις ενδέχεται να μην υλοποιηθεί μέχρι τις 31/3. 

  Ο νέος γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου φέρεται πάντως από τους FT να διαβεβαιώνει ότι η νέα έκδοση είναι ήδη δρομολογημένη. 

  Διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι τόσο από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών της Κομισιόν όσο και από την ΕΚΤ, θεωρούν ότι τα τρέχοντα επίπεδα των spreads "είναι τα πρέποντα για το ελληνικό δημόσιο...".

  Το ερώτημα βέβαια που τίθεται ευθέως είναι τι άλλαξε από την ημέρα που ο πρωθυπουργός απειλώντας με την προσφυγή στο ΔΝΤ επέμενε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δανείζεται με τα επίπεδα επιτοκίων των τελευταίων εβδομάδων...

  Οικονομικοί κύκλοι στην Αθήνα παρατηρούσαν χθες ότι η Κυβέρνηση παρά την... φασαρία που προκάλεσε στην Ε.Ε., τελικά επιστρέφει εκεί από όπου άρχισε, δηλαδή σε δανεισμό με όρους αγοράς.

  Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής στην πραγματικότητα δεν άλλαξε τίποτα όσον αφορά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας. 

  Η μοναδική διευκόλυνση, που συγκράτησε προς το παρόν τουλάχιστον τα spreads, είναι η δήλωση Τρίσε με την οποία προαναγγέλλεται η παράταση -αν και με αυστηρότερους και... ακριβότερους όρους- των προϋποθέσεων αναχρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου μέσω της αποδοχής των κρατικών ομολόγων χαμηλής αξιολόγησης. 
  Όπως αποκάλυψε το "Κεφάλαιο" η σχετική ανακοίνωση του κ. Τρισέ είχε αρχίσει να προετοιμάζεται από τα μέσα Μαρτίου όταν άρχισε να διαφαίνεται ότι η επιμονή της κας Μέρκελ για παραπομπή της Ελλάδας στο ΔΝΤ δεν ήταν απλώς ένα μέσο πίεσης...

  Φαντασθείτε παρατηρούσε στο Capital.gr διοικητικό στέλεχος της ΤτΕ, που θα βρισκόμασταν σήμερα αν την περασμένη εβδομάδα το μοναδικό "βοήθημα" προς την Ελλάδα ήταν η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για προοπτική βοήθειας στην Ελλάδα μόνο σε περίπτωση στάσης πληρωμών...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ