Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιαν-2010 09:34

  Πρόγραμμα Σταθερότητας και "εσωτερικής υποτίμησης"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Γιάννη Αγγέλη

  Χωρίς άλλες εκπλήξεις, θα κινηθεί η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μέσω του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας. 

  Στην εκτίμηση αυτή αναφέρονταν χθες αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «η συνεργασία των ελληνικών αρχών και των κοινοτικών υπηρεσιών προχωρά έτσι όπως θα έπρεπε να γίνει ώστε να εκτονωθεί η πίεση που ασκείται στην ελληνική οικονομία από τα εξαιρετικά υψηλά ελλείμματα και το χρέος...».

  Από την πλευρά του Υπ. Οικονομικών παρατηρούν ότι το «καλό κλίμα» που υπάρχει στις μέχρι τώρα επαφές με το κλιμάκιο της Ε.Ε. και της ΕΚΤ στην Αθήνα «στοιχειοθετεί  την καλή πρόθεση συνεργασίας για να διαμορφωθεί ένα σχέδιο Προγράμματος που θα δρομολογήσει την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και την ανάταξή της σε αναπτυξιακή κατεύθυνση...».

  Η διακήρυξη καλών προθέσεων και από τις δύο πλευρές δεν αναιρεί βέβαια τις πιέσεις που ασκούνται για περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών (σε μισθούς – συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες, κ.λ.π.), όπως επίσης και τη δρομολόγηση διαρθρωτικών αλλαγών κατά προτεραιότητα στο ασφαλιστικό σύστημα, την αγορά εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών.

  Στην πραγματικότητα το Πρόγραμμα Σταθερότητας εφόσον η σύνταξή του προσαρμοσθεί  τελικά στις «κοινοτικές συστάσεις» θα δρομολογήσει τη μεγαλύτερη «εσωτερική υποτίμηση» των τελευταίων δεκαετιών στην εγχώρια οικονομία, με βασικούς στόχους τη μείωση του κόστους εργασίας και των ονομαστικών τιμών προϊόντων και υπηρεσιών.  

  Η διαδικασία αυτή εφόσον προχωρήσει, κατά τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. θα επιτρέψει την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει διολισθήσει σημαντικά τα τελευταία 3 – 4 χρόνια.  Την άποψη αυτή πάντως αντικρούει μερίδα οικονομολόγων που υποστηρίζει ότι μια εσωτερική υποτίμηση τιμών και κόστους εργασίας θα οδηγήσει σε αύξηση της «πραγματικής» αξίας του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους το οποίο θα πρέπει να εξυπηρετηθεί. 

  Παράλληλα επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομία δεν διαθέτει υποδομές στην βιομηχανία τέτοιες που θα μπορούσαν  να εκμεταλλευθούν αποτελεσματικά και σε μεγάλη έκταση την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας (από πλευράς τιμών) της οικονομίας...

  Στην περίπτωση αυτή η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στο επίπεδο των τιμών θα προκαλέσει μία καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να δώσει ουσιαστική απάντηση στο δομικό έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών που αποτελεί και τον καθρέπτη της αδυναμίας της ελληνικής συμμετοχής στο εσωτερικό της ευρωζώνης.   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων