Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Νοε-2009 00:38

  Πάµε... Πεκίνο για ΟΛΠ και οµόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Αγγέλη

  Διαπραγµατεύσεις που σύµφωνα µε πληροφορίες του «Κ» ενδέχεται να ανοίξουν το δρόµο για την Κίνα στον Γ. Παπανδρέου βρίσκονται σε εξέλιξη µεταξύ Αθήνας και Πεκίνου. 

  Στα πρώτα θέµατα της ατζέντας των συνοµιλιών θα βρίσκεται το θέµα του ΟΛΠ, η ναυτιλία, αλλά η διεύρυνση του επενδυτικού ρόλου της Κίνας στην Ελλάδα, σε τοµείς όπως η αγορά δηµόσιου χρέους (κρατικά οµόλογα), η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες. Αρµόδιο στέλεχος του υπ. Οικονοµικών δήλωσε στο «Κ» ότι δεν επιβεβαιώνει την είδηση, αλλά και δεν τη διαψεύδει...

  Θεσµικοί επενδυτικοί φορείς της Κίνας έχουν αρχίσει να προσέχουν τα τελευταία δύο χρόνια τα ελληνικά οµόλογα και έχουν δηµιουργήσει –µικρές για τα δικά τους µεγέθη– θέσεις στην ελληνική αγορά.

  Το ενδεχόµενο να διευρύνουν τις θέσεις αυτές αναµφίβολα θα µπορούσε να επηρεάσει πολύ θετικά τη συγκριτική θέση των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές και να αντιρροπήσει τις αρνητικές πιέσεις στα spreads των εγχώριων τίτλων. 

  Παραµένει όµως ζητούµενο το αν και πότε θα ξεπεραστούν οι κινεζικές επιφυλάξεις στον τοµέα αυτό. 

  Κανείς στο οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν θέλει να σκέφτεται τις επιπτώσεις από µια αρνητική εξέλιξη στο θέµα αυτό. Διπλωµατικοί παράγοντες επιµένουν ότι η κινεζική θέση στο θέµα αυτό θα καθοριστεί από το αποτέλεσµα των συνολικών διαπραγµατεύσεων. 

  Αυτές θα αντιµετωπίσουν σαν «πακέτο» την προώθηση και επέκταση της συµφωνίας για τον ΟΛΠ και τη δηµιουργία προϋποθέσεων για τη διείσδυση του κινεζικού παράγοντα και σε άλλους τοµείς οικονοµικής δραστηριότητας, όπως είναι αυτοί της ενέργειας, των χρηµατοπιστωτικών υπηρεσιών και των τηλεπικοινωνιών.

  Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης το άνοιγµα προς το Πεκίνο αντιµετωπίζεται µε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εκτιµάται ότι θα µπορούσε να λειτουργήσει σταθεροποιητικά για την εγχώρια οικονοµία σε πολλά επίπεδα.


  * Αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο της 21ης Νοεμβρίου 2009 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων