Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιουλ-2009 14:59

  Νέο πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών Ι.Χ.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:17

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Δέσμη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την οδική κυκλοφορία ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

  Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά αφορούν τα περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας, ανανέωση του στόλου των οχημάτων και απόσυρση παλαιών και εφαρμογή πράσινου δακτυλίου.

  Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας εφεξής αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τους που σήμερα γίνεται μόνο με βάση τον κυβισμό του κινητήρα. Με τον νέο τρόπο, η κλιμάκωση της χρέωσης των νέων τελών κυκλοφορίας βασίζεται και στον κυβισμό, αλλά και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα των οχημάτων.

  Τα περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας θα τεθούν σε ισχύ το 2010 για όλες τις κατηγορίες οχημάτων.

  Ως προς την ανανέωση και απόσυρση του στόλου οχημάτων  δίνονται συμπληρωματικά κίνητρα για την απόσυρση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας ή μεγάλης ηλικίας. Τα κίνητρα απόσυρσης θα κλιμακώνονται με την κατηγορία και τον κυβισμό του οχήματος που αποσύρεται και θα είναι ακόμη μεγαλύτερα για εκείνους που κατόπιν της απόσυρσης θα προβούν σε αγορά οχήματος νέας τεχνολογίας.

  Όπως τόνισε ο κ. Σουφλιάς η χρηματοδότηση αγοράς νέου αυτοκινήτου γίνεται μόνο σε όσους ταυτόχρονα αποσύρουν παλαιό.

  Το μέτρο της απόσυρσης των οχημάτων θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων οι οποίες αναμένονται τον Αύγουστο.

  Τέλος σχετικά με το μέτρο του πράσινου δακτυλίου θα εφαρμοστεί στην Αθήνα από 1η Σεπτεμβρίου 2011 και σε όποιο άλλο αστικό κέντρο πάρει σχετική απόφαση η τοπική αυτοδιοίκηση.

  Οσα αυτοκίνητα εκπέμπουν πολύ υψηλούς ρύπους δεν θα μπορούν να εισέρχονται στον πράσινο δακτύλιο κατά το ωράριο λειτουργίας του. Αντίθετα, τα «καθαρά» αυτοκίνητα τα οποία εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 γραμ. ανά χιλιόμετρο θα εισέρχονται ελεύθερα στον πράσινο δακτύλιο όλες τις ώρες. Τα υπόλοιπα αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να κινούνται με το σύστημα μονά-ζυγά όπως σήμερα. 
   
   
   
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων