Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2009 08:52

  Μπλόκο του ΥΠΕΧΩΔΕ στα φωτοβολταϊκά (upd)

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Απροσδόκητα εμπόδια συναντά η προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης να προωθήσει την πράσινη ενέργεια και να ξεμπλοκάρει επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Έτσι, ενώ στις 20 Μαΐου ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, είχε εξαγγείλει «μετά από εξαιρετική συνεργασία που είχε με το ΥΠΕΧΩΔΕ και προσωπικά με τον κ. Σουφλιά» την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την οποία θα επιτρεπόταν η εγκατάσταση φ/β σε μη άρτια και μη οικοδομίσιμα οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων, η ευνοϊκή ρύθμιση φαίνεται ότι δεν θα υλοποιηθεί, τουλάχιστον στην έκταση που είχε υπολογίσει το υπουργείο Ανάπτυξης. 

  Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί στις 20 Μαΐου δεν υπάρχει υποχρέωση αρτιότητας για όλα τα μικρά έργα, κάτω από 20 kW, καθώς επίσης και τα φ/β από 20 kW έως 150 kW δεν τίθεται θέμα αρτιότητας του οικοπέδου, εφόσον έχει εκδοθεί η απόφαση εξαίρεσης από άδεια παραγωγής. Αλλά ακόμη και για τα μεγαλύτερα από 150 kW φ/β θα ίσχυε το ίδιο ευνοϊκό καθεστώς, εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση χορήγησης άδειας παραγωγής.  

  Ωστόσο στις 6 Ιουλίου απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, θέτει ως προϋπόθεση για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος από 20 έως 150KV, να βρίσκονται σε άρτια και οικοδομίσιμα οικόπεδα. Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην ίδια απόφαση που εκδόθηκε σχετικά με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και έχει φέρει προ αδιεξόδου το υπουργείο Ανάπτυξης και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς εγκλωβίζει περίπου το 90% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για φωτοβολταϊκά αυτών των κατηγοριών. Με βάση την ίδια απόφαση, η εγκατάσταση σε μη άρτια και οικοδομίσιμα οικόπεδα επιτρέπεται σε φωτοβολταϊκά κάτω των 20KV.

  Έτσι, οι μικροεπενδυτές, γιατί αυτούς αφορούν τα μικρά φ/β ισχύος έως 150KV, ακόμη και εάν έχουν λάβει ή εξασφαλίσουν στο μέλλον απόφαση εξαίρεσης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, δε θα μπορέσουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στα οικόπεδά τους εάν αυτά δεν είναι μεγαλύτερα των 4 στρεμμάτων. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση αφορά ακόμη και τις περιπτώσεις των μικροεπενδυτών που έχουν ήδη εξασφαλίσει απόφαση εξαίρεσης από την υποχρέωση λήψης άδειας της ΡΑΕ.

  Μάλιστα από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχει σοβαρός προβληματισμός και καταβάλλονται προσπάθειες ούτως ώστε να δοθεί λύση τουλάχιστον για τις περιπτώσεις των μικροεπενδυτών που έχουν ήδη λάβει απόφαση εξαίρεσης από τη ΡΑΕ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έχουν κατατεθεί συνολικά 6.861 αιτήσεις για απόφαση εξαίρεσης που αντιστοιχούν σε ισχύ 783,3 μεγαβάτ. Από αυτές έχουν εγκριθεί 3.221, 149 έχουν αποσυρθεί, 637 έχουν απορριφθεί και 2.2854 βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης. 

  Τι απαντά το ΥΠΕΧΩΔΕ 

  Με αφορμή τα προαναφερθέντα το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: 
      
  "Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές, επισημαίνονται τα εξής:

  Το ΥΠΕΧΩΔΕ, στα πλαίσια της πολιτικής που εφαρμόζει για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, κατήρτισε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις 6 Ιουλίου 2009 προώθησε την ΚΥΑ για την Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Στοιχείων στις εκτός σχεδίου περιοχές.

  Οι ρυθμίσεις, τα όρια και οι περιορισμοί που αφορούν την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές, εντάσσονται στα  πλαίσια των κατευθύνσεων του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και τους απαραίτητους όρους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

  Με την ΚΥΑ για την προώθηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γήπεδα εκτός σχεδίου και την οποία υπέγραψαν οι Υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Ειδικότερα μάλιστα προβλέπεται στην ΚΥΑ ότι:

  Για φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 20 KW δεν χρειάζεται αρτιότητα του γηπέδου, ενώ για συστήματα πάνω από 20 KW και μέχρι 150 KW χρειάζεται τα γήπεδα να είναι άρτια και οικοδομήσιμα. Η απαίτηση αυτή πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία γιατί διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος μέσω:

  - Της αποφυγής κάλυψης με φωτοβολταϊκά στοιχεία, κάθε πιθανής επιφάνειας στο σύνολο της έκτασης των εκτός σχεδίου περιοχών.

  - Προστατεύεται η αισθητική του τοπίου.  

  - Προστατεύεται το τοπίο από την πληθώρα έργων υποδομής που απαιτούνται για την λειτουργία των φωτοβολταϊκών στοιχείων.
   
  Επισημαίνουμε ότι ουδέποτε το ΥΠΕΧΩΔΕ συμφώνησε τα φωτοβολταϊκά 20-150 KW να εγκαθίστανται σε μη άρτια οικόπεδα και φυσικά οι ενέργειες της ΡΑΕ πρέπει  να είναι σύμφωνες με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των δύο Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, στην οποία περιλαμβάνονται οι ανωτέρω ρυθμίσεις. 

  Στην ΡΑΕ εκκρεμούν προς έγκριση πάρα πολλές αιτήσεις για φωτοβολταϊκά συστήματα άνω των 150 KW, που δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις της παραπάνω ΚΥΑ. 

  Επισημαίνεται επίσης ότι σαφώς η ΚΥΑ (άρθρο 4) αναφέρει ότι ο περιορισμός της αρτιότητας δεν ισχύει για όσους έχουν λάβει ήδη τις αποφάσεις εξαίρεσης από την ΡΑΕ. 

  Σημειώνουμε ότι κατά τη μελέτη του Ειδικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προέκυψε ότι η χώρα μας θα έχει ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές με την εξής αναλογία: αιολική ενέργεια 78%, μικρά υδροηλεκτρικά έργα 11%, βιομάζα 8%, φωτοβολταϊκά και γεωθερμία 3%".  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ