Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Μαϊ-2009 13:52

  Άνοιξε ο δρόμος για τα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το δρόμο για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών ανοίγει κοινή υπουργική απόφαση (KYA) των υπουργείων Ανάπτυξης, ΥΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός των ημερών. Σύμφωνα με την ΚΥΑ κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό στο σπίτι του έως και 10KW, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε πολεοδομίες, χωρίς υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην εφορία ή αδειοδότησης από ΡΑE και ΥΠΑΝ. Η τιμή αποπληρωμής θα είναι 55 λεπτά την κιλοβατώρα και ο παραγωγός θα αποπληρώνεται με συμψηφισμό από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

  Η απόφαση αφορά το ηπειρωτικό σύστημα και τα διασυνδεδεμένα νησιά και προορίζεται για το σύνολο των ιδιωτικών κτιρίων, ιδιωτικές κατοικίες και μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις. Προβλέπονται επίσης απλές και γρήγορες διαδικασίες μέσω των τοπικών υπηρεσιών της ΔΕΗ και με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ο συνολικός χρόνος που θα απαιτείται είναι 70 μέρες, με κόστος διαδικασιών 300-500 ευρώ στην υλοποίηση έργων σύνδεσης.

  Το συνολικό κόστος εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού σταθμού 5KW ανέρχεται περίπου στα 25.000 ευρώ και με τις προβλεπόμενες τιμές αποπληρωμής η απόσβεση θα μπορεί να γίνει σε περίπου μια 5ετία.

  Επίσης ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ρυθμίσεις για τα φωτοβολταϊκά σε εκτός σχεδίου περιοχές σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, θεσπίζοντας σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ ελαστικούς και ευνοϊκούς όρους δόμησης και μικρές αποστάσεις από τα όρια οικοπέδων. Καταργείται η υποχρέωση έγκρισης της ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου) και η υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας που αντικαθίσταται με μια απλή έγκριση εργασιών.

  Τέλος, ανακοινώθηκαν μέτρα για την προώθηση της χρήσης της γεωθερμίας που περιλαμβάνουν απλοποίηση και τυποποίηση της αδειοδότησης, επέκταση της χρήσης σε αγροτικές εγκαταστάσεις και τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για τη διαδικασία των διαγωνισμών μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας σε μεγάλα γεωθερμικά πεδία. “Θέλουμε να κάνουμε με αυτό το μέτρο την επανάσταση της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Έχουμε την πρωτιά στους ηλιακούς θερμοσίφωνες στη Ευρώπη και σε μερικά χρόνια θέλουμε να έχουμε και την πρωτιά στα φωτοβολταϊκά στις στέγες,” δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ