Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Φεβ-2009 08:52

  Το υπόμνημα "φωτιά" της Ε.Ε. για την Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Στέλιου Κράλογλου

  Επιπλέον και πιο αυστηρά μέτρα από όσα παρουσιάζει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα σταθερότητα θα ζητά από την  Ελλάδα το Κολέγιο των Επιτρόπων στο υπόμνημα που θα παραδώσει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δυνατότητες της ελληνική οικονομίας να μειώσει τα ελλείμματα.

  Στο μνημόνιο που παρουσιάζει σήμερα το Capital.gr το Κολέγιο των Ευρωπαίων Επιτρόπων θα επισημαίνει ότι δεν  επαρκεί το πρόγραμμα σταθερότητας, καθώς δεν εξειδικεύει συγκεκριμένα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

  Επίσης, θα αμφισβητεί τους στόχους που έθεσε η κυβέρνηση με το Πρόγραμμα που υπέβαλε στις 30 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι «δεν αντιμετωπίζει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες της χώρας» και θα εκφράζει την ανησυχία για την «αύξηση των spreads στα κρατικά ομόλογα». Θα επικρίνει μάλιστα τη χώρα μας για την αποτυχία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στον τομέα των δημοσίων εσόδων.

  Σύμφωνα με το υπόμνημα που θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN της 10ης Μαρτίου, η Ελλάδα καλείται:

  1. Να ενισχύσει σημαντικά, ήδη από το 2009 (σ.σ. και όχι όπως υποστήριζε η κυβέρνηση από το 2010) την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ιδίως εάν οι οικονομικές συνθήκες αποδειχθούν καλύτερες του αναμενόμενου, μέσα από συγκεκριμένα (εξειδικευμένα με σαφήνεια) μόνιμα μέτρα μείωσης των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας προσεκτικής μισθολογικής πολιτικής στον δημόσιο τομέα ώστε να μειωθεί το χρέος (το ποσοστό του χρέους σε σχέση προς το ΑΕΠ).

  2. Να διασφαλίσει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στοχεύουν (χρησιμοποιούνται ως εργαλείο) επίσης στη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, υπό το φως της απαραίτητης προσαρμογής της οικονομίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της απώλειας ανταγωνιστικότητας και των εξωτερικών ανισορροπιών. 

  3. Να εφαρμόσει ταχύτατα τις πολιτικές αναμόρφωσης του δημόσιου φοροεισπρακτικού μηχανισμού και να βελτιώσει τη λειτουργία της σύνταξης του προϋπολογισμού με μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και να δημιουργήσει μηχανισμούς για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη βελτίωση των πρωτογενών δαπανών. 

  4. Λαμβάνοντας υπόψη το ανερχόμενο επίπεδο του χρέους και την προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών συνεχίζοντας τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

  Για το πρόγραμμα σταθερότητας επισημαίνει ότι: «Ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ανεπαρκής». Κι αυτό γιατί προβλέπει μεν τη μείωση των δαπανών το 2010 και το 2011, αλλά χωρίς να εξειδικεύεται πλήρως το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος. 

  H Επιτροπή διαπιστώνει επίσης ότι εξαιτίας της δημοσιονομικής στενότητας η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας, όπως άλλες χώρες και το μόνο που προβλέπει είναι επιλεκτικά μέτρα υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων.

  Αφού η σχετική εισήγηση εγκριθεί από το Ecofin στις 10 Μαρτίου, η Κομισιόν θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της επιτήρησης και στις 24 Μαρτίου θα εισηγηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη διόρθωση του ελλείμματος. Η Επιτροπή προσανατολίζεται στο να δώσει στην Ελλάδα δύο χρόνια προθεσμία για την μείωση του ελλείμματος, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει τρία χρόνια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ