Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Οκτ-2008 20:23

  "Ναι" της Βουλής των Αντιπροσώπων στο "σχέδιο διάσωσης"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:27

  Το “πράσινο φως” στο σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου των ΗΠΑ ύψους 700 δισ. δολάρια έδωσε και η Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά τη Γερουσία, με 263 ψήφους υπέρ και 171 ψήφους κατά. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Bush υπέγραψε την Παρασκευή την "Επείγουσα Πράξη Οικονομικής Σταθερότητας του 2008", προτού φύγει από την Ουάσιγκτον για το σαββατοκύριακο. Πλέον, έχοντας εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το υπουργείο Οικονομίας έχει στη διάθεση του 45 ημέρες για να καταρτίσει και εκδώσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα εφαρμοσθεί το σχέδιο απόκτησης "τοξικών" χρεογράφων ύψους 700 δισ. δολαρίων από τις τράπεζες και τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους

  Ο Αμερικανός πρόεδρος, George W. Bush τόνισε πως το σχέδιο θα υλοποιηθεί με τρόπο που θα προστατεύει τα συμφέροντα των φορολογούμενων. Ανέφερε, ωστόσο, πως ίσως χρειαστεί να περάσει καιρός για την πλήρη επίδραση του νομοσχεδίου στην οικονομία. Ό πρόεδρος των ΗΠΑ συμπλήρωσε πως το σχέδιο Paulson θα οδηγήσει στο "ξεπάγωμα" των πιστωτικών αγορών.

  Παράλληλα, στο πλαίσιο προετοιμασμένης ανακοίνωσης που εκδόθηκε αμέσως μετά την έγκριση του νομοσχεδίου, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Ben Bernanke, χαιρέτισε την έγκριση του νομοσχεδίου, ενώ ανέφερε πως η Κεντρική Τράπεζα "θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλες τις δυνάμεις της" για να αντιμετωπίσει την πιστωτική κρίση. Ο Bernanke ανέφερε πως το νομοσχέδιο αποτελεί "βήμα κρίσιμης σημασίας" προς τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενώ θα επιτρέψει την "απρόσκοπτη ροή" πίστωσης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της νομισματικής αρχής επισήμανε πως η Fed θα συνεργαστεί στενά με το υπουργείο Οικονομίας που "αναλαμβάνει πλέον την υλοποίηση αυτών των νέων πρωτοβουλιών".

  Με τη σειρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Henry Paulson, ανέφερε πως το σχέδιο διάσωσης ύψους 700 δισ. δολαρίων, του δίνει ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών εργαλείων για να "προστατεύσει και αναδιαρθρώσει το χρηματοπιστωτικό συστήμα". Πάντως, αρνήθηκε να αποκαλύψει το πότε ακριβώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο.

  Υπενθυμίζεται πως η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε απορρίψει τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου το αρχικό σχέδιο που είχε προτείνει ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Henry Paulson, καθώς θεωρούσαν πως δεν διασφάλιζε τα υπέρογκα χρήματα των φορολογούμενων που δέσμευε. Η απόρριψη αυτή οδήγησε στην προσθήκη νέων τροπολογιών, ούτως ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Ρεπουμπλικανών, που είχαν προβάλλει σθεναρή αντίσταση στο νομοσχέδιο.    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων