Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Οκτ-2008 14:43

  Πολιτική δέσμευση Αλογοσκούφη για τις καταθέσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Στέλιου Κράλογλου

  Με δύο παρεμβάσεις επιχειρεί  ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης να αποκαταστήσει την ισορροπία στο τραπεζικό σύστημα, μετά τις πρόσφατες αναταραχές λόγω της διεθνούς κρίσης. Πρώτον, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε πως καταθέτει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών και δεύτερον διαβεβαίωσε με δηλώσεις του πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις είναι απολύτως εγγυημένες. 

  Με τη δήλωση αυτή η κυβέρνηση ουσιαστικά δεσμεύεται πολιτικά ότι, σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μπορεί να συμβεί στην οικονομική διαχείριση τραπεζών, το δημόσιο θα εγγυηθεί για το 100% των τραπεζικών καταθέσεων. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει αποστείλει στην ΕΚΤ νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας αυξάνεται σε 30.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα) το όριο των καταθέσεων για το οποίο δίδεται εγγύηση του δημοσίου.

  Με τις σημερινές του δηλώσεις πάντως, ο υπουργός ξεκαθαρισε ότι το δημόσιο θα εγγυηθεί για το 100% των καταθέσεων.

  Η πλήρης δήλωση του υπουργού Οικονομίας έχει ως εξής: "Θέλω, επίσης, να κάνω μια επιπλέον δήλωση, διότι πληροφορούμαι ότι τις τελευταίες ημέρες κάποιοι πολίτες, επηρεασμένοι από ανυπόστατες φημολογίες, επιδεικνύουν με τη συμπεριφορά τους κάποια νευρικότητα σχετικά με το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας. Επισημαίνω για μια ακόμη φορά: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο. Και δηλώνω επιπλέον ότι οι καταθέσεις των πολιτών σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι απολύτως εγγυημένες.  

   

  Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τους δανειολήπτες το οποίο κατατίθεται στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

  * Επέκταση του ακατασχέτου των μισθών στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες ο μισθός καταβάλλεται από τον εργοδότη όχι απευθείας στον εργαζόμενο, αλλά με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

  * Απαγόρευση πλειστηριασμού των ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής του αξίας.

  * Αύξηση στα 20.000 ευρώ από 10.000 ευρώ του ποσού κάτω του οποίου δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας.

  * Υποχρεωτική διεξαγωγή πλειστηριασμού στα ειρηνοδικεία  με γραπτές σφραγισμένες προσφορές

  * Για να συμμετέχει κάποιος σε πλειστηριασμό θα πρέπει να καταβάλλει εγγύηση αντίστοιχη με το 100% της τιμής εκκίνησης (από 1/3 που ισχύει σήμερα).

  * Για οφειλές προς το Δημόσιο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθού ή σύνταξης εφόσον αυτά είναι μικρότερες των 1.000 ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ