Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 26-Σεπ-2008 09:44

    Ξεκίνησε η εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ στις τράπεζες

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Της Ρούλας Σαλούρου 

    Ξεκινά, έστω και σταδιακά, η εφαρμογή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις Τράπεζες, μετά από την απόφαση διαιτησίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). 

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε ήδη την εφαρμογή της, ενώ και άλλες τράπεζες επανεξετάζουν ακόμη και τη στάση τους αναφορικά με την προσφυγή στα δικαστήρια, κατά της διαιτητικής απόφασης που έχει την ισχύ ΣΣΕ και δεν απαιτείται η έγκριση ούτε του υπουργείου Απασχόλησης για την εφαρμογή της. 

    Βέβαια, την ίδια στιγμή που οι τραπεζίτες, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην αμφισβήτηση του ΟΜΕΔ, επανεξετάζουν τη στάση τους, ως προς την προσφυγή κατά της απόφασης η κυβέρνηση βάσει σε εφαρμογή του σχέδιο αποδόμησης του Οργανισμού. Την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστή η ματαίωση της διαιτητικής διαδικασίας στον ΟΜΕΔ, που ζήτησαν οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ.

    Οι διαπραγματεύσεις στον ΗΛΠΑΠ για την επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης κατέληξαν σε αδιέξοδο περί τα μέσα του καλοκαιριού και η πλευρά των εργαζομένων κατέθεσε στις 27 Ιουλίου αίτημα για προσφυγή στη διαιτησία. Στις 10 Σεπτεμβρίου ο ΟΜΕΔ ανταποκρίνεται στο αίτημα και ορίζει επιτροπή για τις 18 Σεπτεμβρίου. 

    Ωστόσο στις 16 Σεπτεμβρίου με νέα επιστολή του προς την ΗΛΠΑΠ Α.Ε, αλλά και προς τον Σύλλογο Υπαλλήλων ΗΛΠΑΠ, ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ ενημερώνει ότι "η προγραμματισμένη συνάντηση για τις 18 Σεπτεμβρίου 2008 και ώρα 14.00 για την ανάδειξη διαιτητή ματαιώνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3691/2008 (άρθρο 56, παρ. 5,6). 

    Πρόκειται για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σύμφωνα με την οποία η δυνατότητα προσφυγής στον ΟΜΕΔ για όλες τις ΔΕΚΟ και τα επιχορηγούμενα ΝΠΙΔ, μπορεί να γίνει μόνο μετά από κοινή απόφαση εργαζομένων και επιχείρησης. Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ακόμα η θέσπιση από Διυπουργική Επιτροπή ανώτατου ποσοστού του συνόλου των αυξήσεων που μπορεί να συμφωνηθεί κατά τις συλλογικές συμβάσεις. Ήδη, το «πλαφόν» έχει τεθεί κοντά στο 4%, επί τη βάση των αυξήσεων που συμφώνησε η ΓΣΕΕ στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

    Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για κατάφωρη και αντισυνταγματική κατάργηση του άρθρου 22 παρ.2 του Συντάγματος που προβλέπει διαιτησία σε περίπτωση αποτυχίας των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, με την πρόβλεψη του συγκεκριμένου νόμου περιορίζεται ασφυκτικά ο ρόλος του ΟΜΕΔ. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ