Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Σεπ-2008 00:42

  ΗΠΑ: Το "σχέδιο διάσωσης" και το δημόσιο χρέος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το “πράσινο φως” από το Κογκρέσο έχει ζητήσει η κυβέρνηση Bush για να προχωρήσει στην υλοποίηση του “σχεδίου διάσωσης” του χρηματοπιστωτικού κλάδου των ΗΠΑ. Το σχέδιο προϋποθέτει πως η κυβέρνηση θα αγοράσει -με χρήματα φορολογούμενων- τοξικά ενυπόθηκα χρεόγραφα αξίας 700 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η εφαρμογή του σχεδίου θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ στα 11,3 τρισ. δολάρια, ή αλλιώς στα 37.500 δολάρια για κάθε Αμερικανό πολίτη. 

  Ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson, διευκρίνισε την Κυριακή ότι και οι ξένες τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο εν λόγω σχέδιο διάσωσης της αμερικανικής κυβέρνησης και να ξεφορτωθούν από τα τοξικά τους χρεόγραφα. "Αν ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός έχει επιχειρηματική λειτουργία στις ΗΠΑ και προσλαμβάνει προσωπικό στις ΗΠΑ, σε περίπτωση εμβολής από ενεργητικό που δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί, οι επιπτώσεις είναι οι ίδιες για τον αμερικανικό λαό, όπως και σε ημεδαπούς οργανισμούς", δήλωσε ο Paulson στο δίκτυο ABC.

  Η εκτιμώμενη αύξηση του ορίου του αμερικανικού δημόσιου χρέους στα 11,3 τρισ. δολάρια από 10,6 τρισ. δολάρια (αυτό που δηλαδή ζητά στην ουσία η κυβέρνηση να εγκρίνει το Κογκρέσο) ήταν η αιτία να εμφανίσει το δολάριο τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες στην ιστορία του έναντι του ευρώ. Και αυτό διότι η αύξηση του δημόσιου χρέους περιορίζει την ελκυστικότητα του δολαρίου στους ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η δεσπόζουσα θέση που κατέχει το αμερικανικό νόμισμα στη διεθνή συναλλαγματική αγορά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων